fbpx
Monday, May 19, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 24, 2024
in Wine & Spirits, Experience
Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση
7
SHARES
692
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επειδή μια παγωμένη μπύρα δεν αρκεί. Επειδή η ποικιλία και η ζύμωση παίζουν ρόλο. Επειδή η θερμοκρασία δεν είναι απλά ένας αριθμός. Το Zeitgeist σας δείχνει πώς θα κάνετε τη σχέση σας μαζί της πιο ουσιαστική!

 Lager 

Μπύρα που φτιάχνεται από μαγιά που κάθεται στον πάτο της δεξαμενής, με τη ζύμωση να γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Στη Βρετανία οι Lager έχουν χρυσαφένιο χρώμα, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να είναι και σκουρόχρωμες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η γνωστές σε όλους Amstel, Heineken, Alpha, Μύθος, Stella Artois, Sapporo, Asahi, Bud κ.ά.|
Αρμονία: Ιδανικές τόσο σαν απεριτίφ όσο και ως συνοδευτικό του χοιρινού και  των ψαριών.

 Pils 

Χρυσαφένια σε χρώμα, ξηρή μπύρα με συμβατική ένταση, αρώματα λουλουδιών και ξηρό τελείωμα, αλλά και πιο πικρές από τις lager. Είναι μπύρες με έντονο τον χαρακτήρα του κριθαριού και του λυκίσκου που τους δίνουν γλυκόπικρη γεύση, αλλά και επίγευση που διαρκεί. Χαρακτηριστικό τους ότι για την παρασκευή τους χρειάζονται πολύ καλό νερό με πλούσια ιχνοστοιχεία. Εδώ ανήκουν η Fischer, η Kaiser, η Carlsberg κ.ά.
Αρμονία: Ταιριαστές τόσο σε καπνιστά αλλαντικά όσο και με ψητό κοτόπουλο, αλλά και σνακ. 

 Ale  

Η αγγλική ονομασία για μια μπύρα φτιάχνεται από φυσική μαγιά, η οποία της προσδίδει ξεχωριστή φρουτώδη γεύση. Η μαγιά επειδή επιπλέει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, δημιουργεί μια κρούστα που δεν αφήνει την μπύρα να ξινίσει, αφού ζυμώνεται από πάνω προς τα κάτω. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ale διαφορετικού χρώματος, γεύσης και έντασης. Ανάλογα με τον τύπο τους συνοδεύουν αλλαντικά, εξωτικά πιάτα, ακόμα και γλυκά. Χαρακτηριστικές Ale είναι η κόκκινη McFarland, η λευκοκίτρινη Duvel με έντονο άρωμα νεραντζιού και η Murphy’s red.
Αρμονία: Απόλυτα ταιριαστές με γλυκόξινα πιάτα, ζυμαρικά και εξωτική κουζίνα.

 Pale Ale 

Η πιο ανερχόμενη κατηγορία μπύρας στον κόσμο, με πιο σημαντική υποκατηγορία της την India Pale Ale ή IPA, έναν τύπο μπύρας που αναπτύχθηκε στην Αγγλία για εξαγωγή στην Ινδία πριν από περίπου δύο αιώνες. Η Pale ale είναι μπύρα με ζεστή ζύμωση και με χρήση βύνης ελαφρού χρώματος και αποτελεί το καμάρι της όπου γης μικροζυθοποιίας. Ουσιαστικά κάθε ετικέτα είναι και ένας ξεχωριστός κόσμος, όπου η αψάδα συναγωνίζεται τον φρουτώδη χαρακτήρα.
Αρμονία: Κάθε ετικέτα είναι διαφορετική για αυτό και πρέπει να την ταιριάξετε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Σίγουρα, όμως, είναι το τέλειο ζευγάρι για την  εξωτική και την έθνικ κουζίνα.  

 Weisse  

Ο γερμανικός όρος για τη λευκή μπύρα, που υποδηλώνει μια «χλωμή» σε χρώμα μπύρα που φτιάχνεται από σιτάρι. Στον βορρά η Βερολινέζικη «βάις» αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό στυλ. Στον Νότο έχει λιγότερο αλκοόλ– λίγο παραπάνω από 5% και μεγαλύτερη ποσότητα σιταριού και ζυμών που έχουν σαν αποτέλεσμα μια όξινη, φρουτώδη, πικάντική παλέτα με ελαφρές νύξεις από μαγειρεμένα μήλα και γαρίφαλα. Αν η μπύρα έχει άσπρο κατακάθι πρέπει να υπάρχει το πρόθεμα Hefe στην ετικέτα. Γνωστές ετικέτες είναι οι Paulaner και Franziskaner, ενώ εμβληματική περίπτωση μπύρας από βύνη σταριού που επαναζυμώνεται στη φιάλη είναι η θολή και έξτρα αρωματική Erdinger .
Αρμονία: Ίσως ο πιο τέλειος συνοδός του τηγανητού ψαριού και των τραγανών θαλασσινών, παραδοσιακά όμως συνοδεύει σνίτσελ και λουκάνικα.

 Stout  

Μια πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρη μπύρα που ζυμώνεται από πάνω προς τα κάτω και φτιάχνεται από καβουρδισμένη βύνη. Οι γλυκές, χαρακτηριστικά ευκολόπιοτες Stout συχνά περιέχουν λακτόζη, ενώ οι ξηρές, (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Guinness) περιέχουν ψημένο, μη βυνοποιημένο κριθάρι. Χαρακτηριστική stout είναι και η Murphy’s με αρώματα καλοψημένης βύνης.
Αρμονία: Ταιριάζουν τέλεια με κόκκινο κρέας, μπέργκερ αλλά και σοκολατένια γλυκά.

 Trappist / Abbey  

Οι αυθεντικές trappist είναι λίγες και παράγονται από το τάγμα των μοναχών trappist που έχει έξι ζυθοποιεία στο Βέλγιο, ένα στην Ολλανδία και ένα στην Αυστρία. Βάση νόμου μόνο αυτά τα ζυθοποιεία επιτρέπεται να φέρουν τον όρο Trappist. Όλες οι υπόλοιπες που παράγονται σε μοναστήρια Βενεδικτίνων ή Καπουτσίνων μοναχών ανήκουν στην κατηγορία Abbey. Υπάρχουν επίσης μπύρες που παράγονται με τον τρόπο του μοναστηριού, αλλά εκτός των τειχών του. Ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης, οι μπύρες αυτές είναι δυνατές, υψηλόβαθμες, με ζύμωση από πάνω προς τα κάτω και με χαρακτηριστικά αρώματα μπαχαρικών, όπως κόλιαντρο, κύμινο, πιπερόριζα, ζωηρά θερμά χρώματα και δυνατή επίγευση.  Μοναστηριακές ετικέτες είναι οι Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Montdes Cats, Stift Engelszell, ενώ στη ευρύτερη κατηγορία ανήκουν οι Leffe Brune, Gulden Carolus Triple, Trippel Karmeliet κ.ά.
Αρμονία: Ιδανικές για παλαιωμένα ή πολύ λιπαρά τυριά, αλλαντικά και καπνιστά κρέατα.

 Θερμοκρασία σερβιρίσματος  

Διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά και ανάλογα με το είδος και την εποχή. Σε χώρες με θερμό κλίμα, όπως η Ελλάδα, η Lager σερβίρεται σε θερμοκρασίες 2 – 4 C, πιο κρύα δηλαδή από ό,τι στις βορειότερες χώρες. Από την άλλη οι Ale και Weiss σερβίρονται σε κάπως υψηλότερες θερμοκρασίες (6- 9 βαθμούς C), ώστε να αναδεικνύεται καλύτερα η πολυσύνθετη γεύση τους, ενώ οι μαύρες Stout ξεκινούν από τους 8 βαθμούς C και μπορεί να φτάσουν και τους 12 C το χειμώνα. Συνολικά, ο κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι η θερμοκρασία συντήρησης και το αντίστροφο.

Tags: SliderΒύνηΛυκίσκοςΜαγιάIndian Pale Ale
Previous Post

Οινογνωσία: Οι πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες

Next Post

Πώς να συνέλθετε από hangover

Next Post
Πώς να συνέλθετε από hangover

Πώς να συνέλθετε από hangover

Ο αλάνθαστος τρόπος για να διαλέξετε καλό καρπούζι

Ο αλάνθαστος τρόπος για να διαλέξετε καλό καρπούζι

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Η τονωτική ευωχία της σοκολάτας

Η τονωτική ευωχία της σοκολάτας

by Μόδεστος Κούρτης
November 27, 2023
0

Ένα κομματάκι σοκολάτας με πλούσια, βουτυρώδη, γλυκόπικρη γεύση είναι πάντα ένας μικρός πειρασμός, αλλά και επένδυση στο well-being μας, αν...

Γαύροι εναντίον Βάζελων την εποχή της αθωότητας

Γαύροι εναντίον Βάζελων την εποχή της αθωότητας

by Άλκης Φιτσόπουλος
April 14, 2022
0

Γαύροι εναντίον Βάζελων την εποχή της αθωότητας-Πώς βγήκε το «γαύρος» και το «βάζελος»; Πώς οι οπαδοί του Ομίλου Σκουπιδιαραίων Φουκαράδων,...

Η πρεμιέρα του Πτι Παλαί έφτασε!

Η πρεμιέρα του Πτι Παλαί έφτασε!

by Zeitgeist Team
October 8, 2024
0

Το εμβληματικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος» ξεκινά το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στο νέο θεατρικό στέκι της πρωτεύουσας.

Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του

Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του

by Μόδεστος Κούρτης
January 20, 2022
0

Η πνευματώδης ιστορία επιτυχίας της γκράπα (grappa) που από ένα ταπεινό απόσταγμα έχει εξελιχθεί στο απόλυτο χωνευτικό του πλανήτη.

Ξεχάστε το κρασί όπως το ξέρατε

Ξεχάστε το κρασί όπως το ξέρατε

by Κωνσταντίνος Παντίδος
January 25, 2021
0

Η πανδημία επιταχύνει επιχειρηματικές και κλαδικές αλλαγές που ήταν προορισμένες να γίνουν σε πολλά χρόνια και θα απαιτούσαν αμέτρητους μήνες...

Είδαμε «Το Κουκλόσπιτο» στο θέατρο Πορεία

Είδαμε «Το Κουκλόσπιτο» στο θέατρο Πορεία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 17, 2023
0

Σχόλια και εντυπώσεις από μια σύγχρονη και επίκαιρη προσέγγιση του ιψενικού αριστουργήματος, που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Prince Oliver S/S 2025: No rules, just vibes

Prince Oliver S/S 2025: No rules, just vibes

May 15, 2025
Ο Γιώργος Γαλίτης δίνει ρεσιτάλ στον Φιάκα

Ο Γιώργος Γαλίτης δίνει ρεσιτάλ στον Φιάκα

May 14, 2025
Απόδραση από την «Ταράτσα»

Απόδραση από την «Ταράτσα»

May 12, 2025
Οι πιο αστείοι και εμβληματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην ιστορία

Οι πιο αστείοι και εμβληματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην ιστορία

May 9, 2025
Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

May 7, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp