fbpx
Saturday, July 12, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Οινογνωσία: Οι πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 24, 2024
in Wine & Spirits
Οινογνωσία: Οι πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες
4
SHARES
354
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Ασύρτικο, το Μοσχάτο, το Μοσχοφίλερο και τη Ρομπόλα, διαδεδομένες ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Το Ασύρτικο θεωρείται από πολλούς το πιο ευγενές λευκό σταφύλι. Ξεκίνησε από τις Κυκλάδες (κυρίως από τη Σαντορίνη), από όπου βγαίνουν και τα καλύτερα ασύρτικα. Δίνει ξηρά κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό και υψηλή οξύτητα, ζωηρή και γεμάτη γεύση με μακρά επίγευση και διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών (κίτρο, λεμόνι). Το ασύρτικο είναι η βασική ποικιλία του γλυκού κρασιού Vinsanto, που ανάλογα με την ωρίμανση και την παλαίωσή του χαρίζει κρασιά με πολυπλοκότητα αρωμάτων, πλούσια στο στόμα και με καλή ισορροπία οξύτητας.

Το Μοσχοφίλερο είναι μια σκουρόχρωμη κοκκινωπή ποικιλία που δίνει λευκά ξηρά κρασιά μέτριας έως υψηλής οξύτητας. Έχει πλούσια αρώματα (πράσινο μήλο, τριαντάφυλλο) και λεπτή, ζωηρή γεύση. Το Μοσχοφίλερο καλλιεργείται κυρίως στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ συμμετέχει και στην παραγωγή του λευκού ξηρού οίνου Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας «Μαντινεία».

Η Ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία που μας έρχεται από την Κεφαλονιά αλλά και από άλλα νησιά του Ιονίου. Τα κρασιά της είναι ξηρά, με φίνα αρώματα ξινών φρούτων και λουλουδιών που διακρίνονται από πολυπλοκότητα. Στη γεύση, είναι αισθητή η οξύτητα, με σχετικά υψηλό βαθμό αλκοόλ και χαρακτηριστική μακρά επίγευση. Μια εκδοχή για την προέλευση του ονόματος «ρομπόλα» είναι το σχήμα του ρόμβου, στο οποίο κατά την αρχαιότητα αποδίδονταν μαγικές ιδιότητες, όπως η ρέμβη που προκαλείται από τη μέθη. Η ρομπόλα χαρακτηρίζεται ευγενές κρασί. Oι Ιταλοί παλιά το αποκαλούσαν vino di sasso, δηλαδή «κρασί της πέτρας», επειδή τα κλήματα φυτρώνουν ακόμα και σε πετρώδες έδαφος.

Η ποικιλία Μοσχάτο λευκό δίνει ξηρά, αλλά και γλυκά κρασιά με έντονα αρώματα λουλουδιών (κυρίως τριαντάφυλλου) αλλά και φρούτων, όπως πράσινου μήλου ή σταφυλιού. Έχουν ευχάριστη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα γλυκά κρασιά της ποικιλίας παρουσιάζουν μέτρια οξύτητα και ανάλογα με την ωρίμανση και την οινοποίηση έχουν αρώματα αποξηραμένων φρούτων, όπως βερίκοκο και ανανάς, αλλά και αρώματα σοκολάτας, κακάου και καφέ. Η ποικιλία συναντάται στα νησιά Σάμος, Κεφαλονιά και Ρόδος, αλλά και στο νομό Αχαΐας.

Η Chardonnay (Σαρντονέ) είναι η πλέον γνωστή οινοποιήσιμη ποικιλία λευκών σταφυλιών στον κόσμο. Δίνει μεγάλη ποικιλία λευκών ξηρών κρασιών, με ένα βασικό, κύριο και αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό: Το βουτυρώδες γεμάτο σώμα που συνδυάζεται με ελαφρύ άρωμα μήλου. Αν και διεθνής ποικιλία, παράγεται και στην Ελλάδα, και είναι πολλοί οι Έλληνες οινοποιοί που παράγουν κρασί από αυτήν. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται και στην οινοποίηση της σαμπάνιας.

Η επίσης λευκή ποικιλία Sauvignon Blanc (Σοβινιόν Μπλαν) δίνει λευκά κρασιά και καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη), όπως και στις περισσότερες χώρες του νέου κόσμου. Τη χαρακτηρίζει η γεύση των φρέσκων πράσινων φρούτων ή λαχανικών (π.χ., της πιπεριάς), το ελαφρύ έως μέτριο σώμα και η χαρακτηριστική λεμονάτη οξύτητα. Με φυσική υψηλή οξύτητα, το Sauvignon Blanc είναι νευρώδες, οξύ και αψύ, ενώ ο χαρακτήρας αυτός διαποτίζεται ακόμη και με γλυκές εκδοχές. Το Chardonnay είναι γνωστό και με τα ονόματα aubaine, beaunois ή melon blanc.

Tags: ΛευκάΑσύρτικοΜοσχοφίλεροΜοσχάτο
Previous Post

Τα 20 πράγματα που αξίζει να ξέρετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Next Post

Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση

Next Post
Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση

Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση

Πώς να συνέλθετε από hangover

Πώς να συνέλθετε από hangover

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Το σπίτι μας το 2050 (ή περίπου εκεί)

Το σπίτι μας το 2050 (ή περίπου εκεί)

by Zeitgeist Team
May 27, 2024
0

Το ενδεχόμενο μέλλον της ζωή μας στο σπίτι, μέσα και γύρω από αυτό, και οι μεγάλες αλλαγές που θα έχουν...

ΜΟΡΙΑΣ ’21: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πελοπόννησο

ΜΟΡΙΑΣ ’21: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πελοπόννησο

by Zeitgeist Team
May 17, 2021
0

Μια πολυεπίπεδη τουριστική πρωτοβουλία που ξεκινώντας από το ορόσημο των 200 χρόνων από το 1821 επαναπροσδιορίζει τις πιο αυθεντικές πτυχές...

Αφιέρωμα στην ελληνική τζαζ

Αφιέρωμα στην ελληνική τζαζ

by Zeitgeist Team
July 3, 2024
0

Ο Αδάμ Τσαρούχης στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, την Πέμπτη 11 Ιουλίου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική τζαζ.  

Πώς θα ζήσετε καλύτερα με λιγότερα (ή με τα ίδια)

Πώς θα ζήσετε καλύτερα με λιγότερα (ή με τα ίδια)

by Zeitgeist Team
November 21, 2022
0

Από την εξοικονόμηση μέχρι τη μιζέρια η απόσταση είναι το ίδιο μικρή, όσο και από την άνεση μέχρι τη σπατάλη....

Πόρτσμουθ: Παρελθόν και παρόν, απλωμένα σε μιαν ακτή

Πόρτσμουθ: Παρελθόν και παρόν, απλωμένα σε μιαν ακτή

by Θανάσης Αντωνίου
September 13, 2022
0

Επισκεφθήκαμε τον Ιούλιο τη νότια παραλιακή πόλη της Μεγάλης Βρετανίας όπου συναντιούνται το ναυτικό παρελθόν της αυτοκρατορίας και το παρόν...

Γευσιγνωσία: Τσίπουρο και αυγοτάραχο

Γευσιγνωσία: Τσίπουρο και αυγοτάραχο

by Μόδεστος Κούρτης
December 14, 2021
0

Δοκιμάζουμε και συνδυάζουμε δύο αυθεντικά ελληνικά προϊόντα (αυγοτάραχο Μεσολογγίου με δύο γνωστές ετικέτες τσίπουρου), μια εναλλακτική πρόταση που έχει πολλά...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

July 11, 2025
Ο μελαγχολικός εργάτης

Ο μελαγχολικός εργάτης

July 11, 2025
Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

July 8, 2025
Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

July 7, 2025
Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp