Ένας συγγραφέας και ένας φωτογράφος ανακάλυψαν στα πιο δυσπρόσιτα σημεία των Γαλλικών Άλπεων την ξεχασμένη ιστορία των -σχεδόν- ανέπαφων οχυρωματικών έργων, που περιμένουν, ακόμη, μια επίθεση που δεν ήρθε τελικά ποτέ.
Ο Max Leonard κάνει μία από τις όμορφες δουλειές του κόσμου: γράφει. Τις περισσότερες φορές ως ghost writer, καθώς είναι ο συγγραφές δύο βρετανικών bestseller και μιας βιογραφίας ενός ροκ σταρ, ενώ έχει κάνει το ίδιο για ένα θρυλικό οδηγό αγώνων, έναν Ελβετό τραπεζίτη και κάποιους άλλους ήσσονος, ίσως, σημασίας και συνεργάζεται με κορυφαίους εκδοτικούς οίκους σε τομείς που μπορεί κάποιος εύκολα να υποθέσει. Φανατικός της ορεινής ποδηλασίας ταξιδεύει συχνά με το mountain bike του στα ορεινά της περιοχή Αλπ Μαριτίμ της Νότιας Γαλλίας, μεταξύ της πόλης Νις και των ιταλικών συνόρων.
Εκεί, πάνω από τις βίλες της Κυανής Ακτής και τα παλάτια της αριστοκρατίας, διέκρινε από μακριά, εποχούμενος κάποιες παράξενες κατασκευές μέσα στο έδαφος. Αποφάσισε, λοιπόν, να εξερευνήσει τα βυθισμένα κτήρια χωρίς παράθυρα, τις πολεμίστρες και τους αεραγωγούς που έμοιαζαν να ξεπροβάλλουν από το πουθενά. Το εγχείρημα κράτησε περίπου ένα χρόνο και γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρον καθώς αντιλαμβανόταν ότι μαζί με τον φωτογράφο Camille McMillan λειτουργούσαν ως ανιχνευτές του νότιου και πιο άσημου, ως τώρα, τμήματος της γραμμής Μαζινό, μιας Αλπικής επέκτασης που είχε ως σκοπό να κρατήσει μακριά από τη Γαλλία τον Μουσολίνι.
Ως γνωστόν, η γραμμή Μαζινό ήταν μια σειρά επίγειων και υπόγειων οχυρωματικών έργων που παρότι κάλυπτε σε μήκος ολόκληρη τη γαλλο-γερμανική μεθόριο δεν χρησίμευσε σε τίποτα τελικώς και ουδέποτε δικαίωσε την πολυδάπανη κατασκευή της, καθώς ο Χίτλερ την παράκαμψε ακολουθώντας άλλη πορεία. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τα οχυρωματικά έργα στην γαλλο – ιταλική μεθόριο. Δεν χρησίμευσαν απολύτως σε τίποτα, αφού κανείς δεν ήταν τόσο τρελός ώστε να επιχειρήσει να διασχίσει τις Άλπεις.
Το φάντασμα του πολέμου, όμως, -διαβεβαιώνουν και οι δυο φίλοι- συνεχίζει να πλανάται εκεί, σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, μέσα από τα ερειπωμένα υπόγεια και τα αθέατα οχυρά που χτίστηκαν από τους Γάλλους για να αποκρούσουν πιθανή επέλαση των άσπονδων γειτόνων τους, των Ιταλών. Οι θολωτές δομές από οπλισμένο σκυρόδεμα που παραπέμπουν ευθέως στο μοντερνισμό εκείνης της εποχής και που κατά περιπτώσεις έφταναν και τα 3 μέτρα σε πάχος, δεν ενεπλάκησαν ποτέ σε μάχη, καθώς μόνο ο Αννίβας και οι ελέφαντές του τόλμησαν να επιχειρήσουν να περάσουν ποτέ μέσα από τις Άλπεις. Ωστόσο, αποτέλεσαν το θέμα ενός πολύ ενδιαφέροντος και βραβευμένου λευκώματος. Το «Bunker Research» (εκδόσεις Isola Press) περιέχει 100 φωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα, αδιάψευστοι μάρτυρες μιας εμμονής που την προσπέρασαν οι εξελίξεις.