Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το πιο βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, αποτελεί από μόνο του υψηλή διατροφική αξία που ωφελεί πολύπλευρα τον οργανισμό.
Ο χυμός του φρούτου του ελαιόδεντρου που παράγεται από την αποχύμωσή του με την βοήθεια μηχανικών μέσων, αποτελεί τη βασικότερη πηγή λιπαρών στην Μεσογειακή διατροφή και τις περισσότερες Μεσογειακές χώρες. Πρωτοεμφανίστηκε στα παράλια της Μεσογείου και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της αρχαιότητας και αν έπρεπε να ορίσουμε τη Μεσόγειο με βάση μόνο ένα στοιχείο, αυτό θα μπορούσε να είναι το ελαιόδεντρο.
Το ελαιόλαδο, «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο και «liquid gold» στους μοντέρνους καιρούς, αποτελεί σχεδόν θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο. Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία κάθε οργανισμού. Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, καθώς και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής εκείνης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν στην ευεργετική επίδρασή του και το συνιστούσαν σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε αρκετές περιπτώσεις. Σήμερα, 3.000 χρόνια μετά, η σύγχρονη Ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιόλαδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα σημαντικά οφέλη του:
- Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολύτιμα στην σύνθεση των λιπιδίων, που εφοδιάζουν με ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα.
- Βοηθάει στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό και χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης των λιπαρών ιστών του σώματος.
- Επιδρά θετικά στην αύξηση και στην ανάπτυξη του οργανισμού και επιβραδύνει τη γήρανση χάρη στα λιπαρά του οξέα και στο μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε, που εμποδίζουν την οξείδωση και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.
- Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και επιδρά θετικά κατά της σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση), την κυριότερη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές χώρες. Το μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ του ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις οξειδώσεις που ευθύνονται για τις αθηροσκληρώσεις, αλλά και για την έναρξη της καρκινικής διεργασίας.
- Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι βοηθά στα πεπτικά έλκη. Η κατανάλωσή του ανακουφίζει από τους κοιλιακούς πόνους, ελαττώνει τη δυσπεψία και μειώνει τη συγκέντρωση γαστρικού υγρού, ενώ βοηθάει και στην καλή λειτουργία των εντέρων που ατονούν.
- Διευκολύνει τη λειτουργία του συκωτιού, έχει θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση από συσπάσεις της χοληδόχου κύστης και αποτρέπει τη δημιουργία πέτρας στη χολή.
- Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην Αμερική, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου περισσότερες από μια φορά την ημέρα, ενισχύει τον οργανισμό των γυναικών ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Όλες οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες υπάρχουν σε όλα τα ελαιόλαδα του κόσμου. Το ελληνικό ελαιόλαδο, όμως, χαρακτηρίζεται και από την πικάντικη γεύση του. Έχει νότες από πιπέρι και μουστάρδα, ενώ τα αρώματά του ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και έτσι μπορούμε να ανιχνεύουμε μυρωδιές από γρασίδι, αμύγδαλο, λεμόνι και πορτοκάλι μέχρι βότανα, χαμομήλι και βασιλικό. Η, δε, συνήθως πικρή γεύση του παραπέμπει σε ένα εκλεκτό ελαιόλαδο, με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα αντιοξειδωτικά κάτι που μας προσφέρει έναν ακόμη λόγο για να το προτιμήσουμε.