Από το «ανήκωμεν εις την Δύσιν» μέχρι το «λεφτά υπάρχουν» και από το «Τσοβόλα δως ’τα όλα» μέχρι το «σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το Μακεδονικό», το Zeitgeist θυμάται τις ιστορικές φράσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Υπάρχουν πολιτικές ατάκες που έμειναν στην ιστορία σαν σλόγκαν. Κάποιες προκάλεσαν γέλια, κάποιες θυμηδία, κάποιες άλλες, όπως το «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Χαρίλαου Τρικούπη (ειπώθηκε στις 10/12/1893) περιέγραψαν και στιγμάτισαν μια ολόκληρη εποχή. Ορισμένες όπως το «Μέγα πλήθος και μέγα πάθος» του Γέρου της Δημοκρατίας, Γεωργίου Παπανδρέου, στις πολιτικές του συγκεντρώσεις, χρησιμοποιήθηκαν άπειρες φορές από πολιτικούς επιγόνους του και έγιναν κλισέ. Με την μεταπολίτευση ήρθε η τηλεόραση στην πολιτική και αργότερα τα social media. Έτσι είναι σήμερα πολύ εύκολο να αναδεικνύονται πολιτικές εκφράσεις που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά όχι μόνο ως κομμάτι της πολιτικής ιστορίας του τόπου, αλλά ενταγμένες πια στον καθημερινό μας λόγο και στην κουλτούρα μας. Όπως αυτές που ακολουθούν:Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Η Ελλάς ανήκει εις τη Δύσιν»
Στις 12/6/1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την ιστορική φράση «Η Ελλάς ανήκει εις τη Δύσιν». Σήμερα δεν υπάρχει, μάλλον, κανείς Έλληνας που να πιστεύει ότι ο χώρος της Ελλάδας είναι η Ανατολή ή το πάλαι ποτέ Ανατολικό μπλοκ. Ιστορική δικαίωση.
Ανδρέας Παπανδρέου: «Τσοβόλα δως ’τα όλα»
Στις 20/4/1989 σε ομιλία του στο Περιστέρι ο Ανδρέας Παπανδρέου λέει την αξέχαστη ατάκα. Αποτελεί τη φράση με τις περισσότερες ερμηνείες. Κάποιοι την χρησιμοποιούν ως συνώνυμο του λαϊκισμού. Άλλοι την τοποθετούν ως σημείο τερματισμού της λιτότητας που είχε ξεκινήσει το 1985 και ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας υποστηρίζει πως ήταν το σύνθημα για να δώσει τη μάχη εναντίον της σκευωρίας για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Kωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το Μακεδονικό»
Ήταν 13 Φεβρουαρίου 1993 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε αυτή την φράση. Δεν δικαιώθηκε, το θέμα ταλάνισε την χώρα και εξακολουθεί να απασχολεί, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης υποστήριζε ότι αν δεν βρεθεί λύση με σύνθετη ονομασία, θα επικρατήσει το σκέτο Μακεδονία. Εντέλει η λύση βρέθηκε με το Βόρεια Μακεδονία και αυτά που είχε πει ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης το 1993, τα υλοποίησε το 2019 ο αριστερός Τσίπρας.
Κώστας Σημίτης: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών»
Την 31η Ιανουαρίου 1996 και αφού η κρίση με την Τουρκία για τα Ίμια περνά σε ύφεση, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαριστεί την Κυβέρνηση Κλίντον από βήματος της Βουλής. Ποτέ άλλοτε στη μεταπολίτευση φράση Πρωθυπουργού δεν προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και από τα δεξιά και από τα αριστερά. «Αίσχος», «ντροπή», «προδοσία» φώναζαν αντιπολιτευόμενοι βουλευτές μέσα στην αίθουσα.
Γιώργος Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν»
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου του 2009, στην καθιερωμένη συνέντευξη, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου είπε την δική του φράση που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Μάλιστα την επανέλαβε και πολλές φορές. Και το έλεγε και σε όλες τις ομιλίες του. Τελικά λεφτά δεν υπήρχαν…
«Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν διάβασα το μνημόνιο»
Στις 24 Ιανουαρίου του 2012 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο γιατί είχε άλλη δουλειά να κάνει ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το παραδέχτηκε και η Λούκα Κατσέλη. Και ποιος άλλωστε το είχε κάνει, αφού οι βουλευτές είχαν ελάχιστη ώρα να το διαβάσουν και αυτό ήταν ένα βιβλίο με δεκάδες χιλιάδες λέξεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών από τη Χούντα
Στις 21 Ιουλίου του 2016 σε συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτή τη φράση. Ακόμα και σήμερα όσοι θέλουν να τρολάρουν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τη χρησιμοποιούν. Η ιστορία έχει ως εξής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1968. Στο διάστημα εκείνο η οικογένεια του ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέφυγε τον 15 Αύγουστο του 1968 για το Παρίσι. Λίγο καιρό αργότερα πήγε να τον βρει στη γαλλική πρωτεύουσα και η οικογένειά του. Εκείνη την εποχή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στα ξένα Μέσα ότι ο γιος του ήταν έξι μηνών και ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο.
Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν»
Στις 29 Νοεμβρίου του 2014 σε συγκέντρωση στη Λαμία ο επελαύνων προς την εξουσία Αλέξης Τσίπρας είπε αυτή την φράση, που μαζί με την κατάργηση των μνημονίων «με ένα νόμο και ένα άρθρο» θα μείνουν στην ιστορία ως δύο ευσεβείς πόθοι που βοήθησαν έναν υποψήφιο να γίνει Πρωθυπουργός.