Το Zeitgeist μπαίνει στο μυαλό των δύο προπονητών του τελικού, σκιαγραφεί τη φιλοσοφία τους και εξηγεί πώς θα προσεγγίσουν το ματς.
Τελικός Champions League: Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Τσέλσι στο «Ντραγκάο» του Οπόρτο. Πεπ Γκουαρδιόλα εναντίον Τόμας Τούχελ. Μεγάλη μάχη και στους πάγκους. Μα, θα αναρωτηθείτε: Οι προπονητές παίζουν μπάλα ή οι παίκτες: η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο μία πάσα στο ένα μέτρο. Οι προπονητές. Πολυετείς μετρήσεις του θρυλικού Γάλλου στράικερ Ζυστ Φονταίν, πρώτου σκόρερ με 13 γκολ στα τελικά του Μουντιάλ του 1958, κατέδειξε πως ό,τι βλέπουμε σήμερα στα γήπεδα, είναι 67% δουλειά του προπονητή και το μόλις 33% των παικτών. Πάμε να δούμε ποια είναι η φιλοσοφία του καθενός και πώς αυτοί καταστρώνουν τα τακτικά πλάνα τους.
Ο 21ος αιώνας, χαρακτηρίστηκε ως ο «αιώνας του εγκεφάλου». Στο ποδόσφαιρο ο Γκουαρδιόλα ανήγαγε το ποδόσφαιρο ως τη μέγιστη εγκεφαλική διεργασία, και την έκανε περισσότερο πνευματική από ποτέ. Πρώτα στη Μπαρτσελόνα, μετά Μπάγερν και τώρα στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Καταλανός προπονητής πρώτα παρεμβαίνει στην πλαστικότητα του εγκεφάλου των παικτών του και μετά στο γήπεδο. Πώς; Μα, με το ηλεκτρονικό παιχνίδι Game Βoy (!) φυσικά και πιο συγκεκριμένα, το θρυλικό «Tetris», το παιχνιδάκι με τα τουβλάκια ακανόνιστου σχήματος που πέφτουν γρήγορα προς τα κάτω κι ο παίκτης θα πρέπει να αποφασίσει σε κλάσματα του δευτερολέπτου, πως θα τα τοποθετήσει, για να χριστεί ο τοίχος! Σε αντίθεση με τον Μουρίνιο, οι ομάδες του κρατούν την μπάλα κι αντί για ποδόσφαιρο, παίζουν βόλεϊ! Ναι. Βόλεϊ. Ο Πεπ διδάσκει το κράτημα της μπάλας με τέτοιον τρόπο, ώστε οι παίκτες του να έχουν όσο το δυνατόν τις λιγότερες επαφές με τον αντίπαλο! Μερικές φορές, στο ματς, ανταλλάσσουν πασούλες για χαβαλέ κι αυτό προκαλεί τεράστιο ψυχολογικό πρόβλημα στον αντίπαλο, του απενεργοποιεί τη σκέψη και συντρίβει την αυτοσυγκέντρωσή του. Κι αν χάσει την πνευματική μάχη, θα χάσει και την αγωνιστική. Απλά πράγματα. Παίκτης που αρνείται να ενταχθεί σε αυτό το σκεπτικό φεύγει, ακόμα κι αν τον λένε Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Δεν ήθελε, λέει, ο Σουηδός παικταράς να παίξει κορόιδο στην προπόνηση, γιατί αν έχανε, ήθελε πολύ κόπο να κλέψει τη μπάλα. Το κορόιδο είναι το σημαντικότερο μέρος της προπόνησης του Πεπ Γκουαρντιόλα! Είπαμε. Πρώτα ο εγκέφαλος και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στον τελικό.
Τόμας Τούχελ (47 ετών)Στο βιβλίο του «Τα Χίλια Πρόσωπα του Ποδοσφαίρου» ο αείμνηστος Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο, γράφει ότι οι Γερμανοί δεν λένε ποτέ «πάμε να παίξουμε» όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά «πάμε να δουλέψουμε». Ο Τόμας Τούχελ, προπονητής της Τσέλσι, είναι Γερμανός. Έχει, όμως, άλλη αντίληψη για το ποδόσφαιρο και καθοδηγείται από τις ολιστικές αρχές του γερμανικού ποδοσφαίρου και κυρίως την «τέχνη της οικοδόμησης προσωπικοτήτων». Ο Τούχελ δεν ενέταξε ποτέ τον άνθρωπο στο σύστημα, αλλά το σύστημα στον άνθρωπο κι εκεί ποντάρει να πάρει το τρόπαιο. Ότι προέχει ο άνθρωπος. Του αρέσει η αυτενέργεια των ποδοσφαιριστών του. Στις προπονήσεις των ομάδων που έχει δουλέψει, κάνει το εξής. Επιτηδευμένα, βάζει πολλά τεχνητά εμπόδια, περισσότερο ψυχολογικά και μηχανεύεται τρόπους να τα ξεπεράσει. Κάτι σαν προσομοίωση ενός αγώνα. Ύστερα, θα ασχοληθεί με τον κάθε ποδοσφαιριστή ατομικά και μετά, με τον παράγοντα «άνθρωπο», στον οποίο πρέπει να χτίσει προσωπικότητα. Μια από τις μεθόδους του, είναι και η εξής: Αν η ομάδα μας δεχτεί γκολ, είναι ένα κίνητρο για μεγαλύτερη χαρά όταν το ανατρέψουμε και κερδίσουμε το παιχνίδι. Αυτό ενδέχεται να δώσει στην Τσέλσι τη δυνατότητα να ισοφαρίσει αν μείνει πίσω στο σκορ, αν βέβαια οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές που διαθέτει βρεθούν στη μέρα τους.
Ο τελικός του Champions League του 2021 θα διεξαχθεί στο Πόρτο στις 29/05 και έχει διπλή τηλεοπτική κάλυψη στην Ελλάδα, καθώς θα μεταδοθεί και από την ΕΡΤ και από την COSMOTE TV.