fbpx
Tuesday, July 1, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το τσίπουρο

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
August 21, 2023
in Wine & Spirits, Craftsmanship
4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το τσίπουρο
16
SHARES
1.6k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η γνώση που χρειάζεστε για να απολαύσετε το υπέροχο αυτό παραδοσιακό απόσταγμα, που εξελίσσεται διαρκώς, παίρνει μέρος σε κοκτέιλ και πρωταγωνιστεί στις παρέες από άκρη σε άκρη όλης της χώρας.  

1. Εικάζεται πως η παραγωγή τσίπουρου ξεκίνησε το 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. Με τα χρόνια, εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη, όπου συναντιέται με τη ονομασία «ρακή» ή «τσικουδιά», αλλά και στην Κύπρο με το όνομα «ζιβανία». Στην Ιταλία, παράγεται ένα παρόμοιο ποτό, η γκράπα, από απόσταξη ολόκληρων συνήθως σταφυλιών (και όχι υπολειμμάτων) ή ζυμωμένου μούστου.

2. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα, δηλαδή από τις φλούδες και τα κουκούτσια των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, τα στέμφυλα θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς -τα στέμφυλα από μηχανόπρεσες δεν είναι κατάλληλα γιατί περιέχουν ελάχιστο μούστο- και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση ώστε τα σάκχαρα του μούστου που έχει απομείνει να μετατραπούν σε αλκοόλη.

3. Η απόσταξη του τσίπουρου είναι μια επίπονη και λεπτή διαδικασία που ακολουθεί τη διαδικασία της ζύμωσης. Στον αποστακτήρα (καζάνι), προστίθενται εκτός από τα στέμφυλα και διάφορες αρωματικές ύλες (π.χ., γλυκάνισος, μάραθος, φύλλα καρυδιάς, άνθη, αποξηραμένα εσπεριδοειδή), που μέσω τουλάχιστον μίας απόσταξης θα δώσουν το χαρακτηριστικό άρωμα του κάθε τσίπουρου. Καλύτερα τσίπουρα θεωρούνται όσα έχουν αποσταχθεί δύο φορές (ή και τρεις), καθώς παρουσιάζουν πλουσιότερη και καθαρότερη γεύση. Το τελικό απόσταγμα μπορεί να αναμειχθεί με νερό για να επιτευχθούν οι επιθυμητοί βαθμοί αλκοόλ. Καλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ θεωρείται αυτή μεταξύ 38% και 45%.

4. Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά κατ’ οίκον, δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Ήταν προνόμιο αποκλειστικά των αμπελουργών που είχαν τα οικιακά αποστακτήριά τους σε αγροτικές περιοχές, όπως αυτό στη φωτογραφία. Μετά από περίπου δύο δεκαετίες εντατικής παραγωγής και το λανσάρισμα πολλών ετικετών, το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται τόσο στα premium τσίπουρα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτα είτε για τη δημιουργία signature cocktails όσο και στα παλαιωμένα: Ο λόγος για μοσχομυρωδάτα αποστάγματα που προέρχονται από κόκκινα σταφύλια, έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για κάποια χρόνια και έτσι αποκτούν μια σκούρα απόχρωση που θυμίζει κονιάκ.

Tags: Οινοπνευματώδη
Previous Post

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Next Post

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

Next Post
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

Ο Πέτρος Γαϊτάνος μας καλεί σε Ταξίδι στην Ιθάκη

Ο Πέτρος Γαϊτάνος μας καλεί σε Ταξίδι στην Ιθάκη

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

by Βανέσα Αποστολίδου
July 5, 2022
0

Πιστά στον ανατρεπτικό και μοντέρνο χαρακτήρα τους, τα Prince Oliver θυμούνται την ιταλική τους καταγωγή και το αιώνιο, μακρύ Μεσογειακό...

Είδαμε το «Κουαρτέτο» του Θανάση Σαράντου

Είδαμε το «Κουαρτέτο» του Θανάση Σαράντου

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
April 15, 2024
0

Σχόλια και εντυπώσεις από το απαιτητικό ανέβασμα του εμβληματικού έργου του Χάινερ Μύλλερ στο Θέατρο Από Μηχανής, το οποίο ευτυχεί...

Στην Τέχνη τίποτα δεν είναι τόσο ταπεινό

Στην Τέχνη τίποτα δεν είναι τόσο ταπεινό

by Κατερίνα Γιαννοπούλου
March 5, 2021
0

Ύστερα, από αρκετούς μήνες απραξίας λόγω της πανδημίας, το Whitney Museum επιστρέφει σιγά σιγά στους κανονικούς του ρυθμούς φιλοξενώντας την...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη μας έκοψε τα φτερά»

Μαριάννα Τουμασάτου: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη μας έκοψε τα φτερά»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 18, 2022
0

Μία από τις πιο ευαισθητοποιημένες και αγαπητές ηθοποιούς της γενιάς της, μιλάει θαρραλέα για όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και...

Δουλειά με το κομμάτι

Δουλειά με το κομμάτι

by Θανάσης Αντωνίου
May 8, 2023
0

Μετά την πανδημία, η εργασία με βάση τα παραδοτέα έργα, η εξ’ αποστάσεως απασχόληση και τα ευέλικτα ωράρια απέκτησαν μια...

10 Χρόνια «Τραβόλτα»

10 Χρόνια «Τραβόλτα»

by Zeitgeist Team
May 27, 2022
0

Μια διαχρονική, πια, πρόταση για ενημερωμένη ψαροφαγία και ελληνική δημιουργική κουζίνα που βασίζεται στις ποιοτικές πρώτες ύλες.

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

June 30, 2025
Οι AIR στο Ηρώδειο για μια ανεπανάληπτη βραδιά

Οι AIR στο Ηρώδειο για μια ανεπανάληπτη βραδιά

June 23, 2025
Η παραλία του Νίκου Καζαντζάκη

Η παραλία του Νίκου Καζαντζάκη

June 23, 2025
O Monsieur Minimal στις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες

O Monsieur Minimal στις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες

June 20, 2025
Έτσι αλλάζει η τεχνολογία την εστίαση

Έτσι αλλάζει η τεχνολογία την εστίαση

June 16, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp