Σανγκρία ίσον αλεγρία! Το κοκτέιλ οινικής βάσης που παραπέμπει σε κεφάτο ισπανικό γλέντι πίνεται με το ίδιο πάθος παγκοσμίως! Εδώ είναι αυτά που πρέπει να ξέρετε για να το απολαύσετε στο έπακρο.
Η άλικη sangria (κανονικά προφέρεται «σανγρία» και όχι «σανγκρία» όπως έχει επικρατήσει στην Ελλάδα) έχει τις ρίζες της στη μακρά ευρωπαϊκή ιστορία του ποτού punch, που εμφανίζεται τον 17ο αιώνα στη δυτική Ευρώπη. Το παντς ήταν ένα κόκκινο ποτό συνήθως από γαλλικό κρασί που αναμειγνυόταν με μπράντι, φρούτα και μπαχαρικά.
Ηταν φυσικό η πολυφυτεμένη με σταφύλια -και δη κόκκινα- Ισπανία να μην μείνει εκτός αυτής της συνήθειας. Οι Ισπανοί, μάλιστα, εμπνεόμενοι από το κόκκινο χρώμα αυτού του punch, δεν δίστασαν να το ονομάσουν «αιμορραγία» (η κυριολεκτική σημασία της λέξης «sangria», η οποία προέρχεται από το «sangre», που σημαίνει «αίμα»). Τη φήμη της, ωστόσο, άρχισε να την αποκτά τον 20ό αιώνα, χάρη σε μια μεγάλη διεθνή έκθεση στη Νέα Υόρκη κατά τη δεκαετία του ’60, στη διάρκεια της οποίας προσφερόταν ως κέρασμα.
Βασικά υλικά της συνταγής του είναι το κόκκινο κρασί, τα φρούτα, οι χυμοί τους και το μπράντι. Χρησιμοποιούνται συνήθως εσπεριδοειδή, που δίνουν στη σανγκρία την ξεδιψαστική και αναψυκτική σπιρτάδα της, καθιστώντας την ιδανικό ποτό του θέρους. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται το ισπανικό κρασί της Ριόχα, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε κόκκινο ξηρό κρασί.
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν φράουλες, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, μάνγκο, ανανάς. Επίσης, αντί για μπράντι μπορεί να προστεθεί βότκα, τζιν, ρούμι, ενώ η γλυκύτητά της μπορεί να ρυθμιστεί με μέλι ή ζάχαρη, λικέρ, γλυκό κρασί ή γκαζόζα. Ακόμη, η σανγκρία μπορεί να περιέχει και γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο, αλλά και πιο πικάντικα, όπως το τζίντζερ.
Υπάρχει και η λευκή σανγκρία, από λευκό κρασί με νεκταρίνια και ροδάκινα (κυρίως στη νότια Ισπανία). Το λευκό κρασί πρέπει να είναι αρωματικό και να έχει αρκετή οξύτητα. Σανγκρία παρασκευάζεται και με αφρώδεις οίνους (όπως οι ισπανικοί cava ή άλλοι), ενώ και πολλές κόκκινες παραλλαγές της, πριν σερβιριστούν, αναμειγνύονται με αφρώδες νερό ή σόδα.
Η σανγκρία περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ δεν έχει πολύ αλκοόλ και θερμίδες (ανάλογα με τη συνταγή). Ωστόσο, ευχάριστη και ξεδιψαστική όπως είναι, εξαπατά καλύπτοντας το αλκοόλ της, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να απαιτεί προσοχή.