Έτσι και η ιστορία ανοίξει το στόμα της για αυτό, θα βγάλει τόνους μίσους, αλλά και πολύ γέλιο. Πάει το γέλιο μαζί με το μίσος; Πάει και παραπάει.
Άρης – ΠΑΟΚ αυτή την Κυριακή (19:30, 17/4). Το λένε και ιλαροτραγωδία! Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι καπνοί του χουλιγκανισμού και ο ορυμαγδός της βίας. Υπάρχει και χιούμορ και ευρηματικότητα και χοντρή πλάκα, σοβαροί λόγοι για να συνεχίσεις να πηγαίνεις στο γήπεδο πέρα από το θέαμα.
Έχουμε επιλέξει δυο ιστοριούλες, όχι πολύ γνωστές, για το παιχνίδι του Άρη με τον ΠΑΟΚ, ματς που ενδεχομένως να κρίνει το μέλλον του πρώτου στην επιδίωξή του να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η μία αφορά σε ένα δροσερό τραγούδι της Δήμητρας Γαλάνη «Μαρία με τα κίτρινα», το 1972, που έγινε αμέσως σλόγκαν στην Ελλάδα. «Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπάς καλύτερα, τον άντρα σου ή το γείτονα». Ένα χρόνο αργότερα, Ιανουάριος του 1973, έπαιζαν Άρης – Ολυμπιακός και Ολυμπιακός Βόλου – ΠΑΟΚ, μία αγωνιστική πριν από την αυλαία του πρώτου γύρου. Ο ΠΑΟΚ με τη φοβερή και τρομερή ομάδα του Κούδα, του Σαράφη, του Τερζανίδη, Αποστολίδη κλπ., ήταν δυο βαθμούς μπροστά. Βόλος – ΠΑΟΚ 1 – 5, Άρης – Ολυμπιακός 0 – 2. Στην κερκίδα, λέει, οι οπαδοί του Ολυμπιακού στου Χαριλάου «έσφαξαν» τις αρειανές συνειδήσεις με το τρομερό δίλλημα: «Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπάς καλύτερα, εμένα ή το γείτονα». Δηλαδή, θα κάτσετε να χάσετε για να πάρουμε εμείς το πρωτάθλημα ή θέλετε να το πάρει ο «κακός» γείτονας ΠΑΟΚ; Την επόμενη αγωνιστική στα αποδυτήρια της Τούμπας, οι παίκτες του ΠΑΟΚ τραγουδούσαν κι αυτοί το ίδιο.
Όμως, οι ΠΑΟΚσήδες (και ουχί ΠΑΟΚτζήδες) όταν ο Άρης έφτασε στο μπαράζ του Βόλου στα 1980 για να διεκδικήσει τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, κατέβηκαν κι αυτοί στη θεσσαλική πόλη με πανό «Φίλε Ολυμπιακέ, ευχόμαστε καλή επιτυχία». Ο Ολυμπιακός νίκησε 2 – 0 και πήρε τον τίτλο. Μοιάζει απίστευτο, αλλά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που τρέφουν ασύνορο μίσος κατά του Ολυμπιακού από το 1963 με την γνωστή «υπόθεση Κούδα», κατέβασαν πανό, υπέρ των Πειραιωτών. Προφανές ότι το μίσος για τον Άρη είναι μεγαλύτερο. Φυσικά, οι μεν χαρακτήρισαν τους, δε, «προδότες», «δουλικούς» κ.λπ.
Το 1978, όπως είναι γνωστό, έγινε μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη, είχε καταρρεύσει μάλιστα και ολόκληρο πολυκατοικία στην Ιπποδρομίου. Το γήπεδο της Τούμπας είχε κριθεί ακατάλληλο να φιλοξενήσει τον αγώνα κι έτσι αποφασίστηκε να γίνει στο Καυτανζόγλειο. Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσε στην Ελλάδα το ιταλικό περιοδικό «Guerin Sportivo» και κάποιο τεύχος έπεσε στα χέρια ενός ΠΑΟΚσή. Το έδειξε στους ομοϊδεάτες του και σοκαρίστηκαν άπαντες με αυτά που είδαν στις φωτογραφίες. Οι οπαδοί της Λάτσιο είχαν γεμίσει τενεκέδες με πέτρες και τις άδειασαν την ώρα του αγώνα στο ντέρμπι με τη μισητή (χωρίς εισαγωγικά) αντίπαλο της πόλης, τη Ρόμα. Η ιδέα δεν άργησε να έρθει. «Να κάνουμε κι εμείς το ίδιο την Κυριακή με τον Άρη». Όπως κι έγινε. Μπήκαν αποβραδίς στις Θύρες 8 και 9 και γέμισαν άπειρους τενεκέδες με πέτρες. Τότε, που η κοινωνία ζούσε ακόμα την εποχή της αθωότητας, ούτε φύλακας δεν υπήρχε στο γήπεδο. Εύκολη δουλειά. Την επόμενη ημέρα, οι ΠΑΟΚσήδες άδειασαν τους τενεκέδες με τις πέτρες στην κερκίδα, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, σε σημείο που τρόμαξαν ακόμα κι οι δικοί τους παίκτες. Όλοι νόμιζαν ότι είχε γίνει σεισμός. Το όλο σκηνικό βαφτίστηκε από την ιστορία ως «επιχείρηση – τενεκές».
Να μη λησμονούμε, τέλος, ότι το «εθνικό σύνθημα» για τον άθλο της Πορτογαλίας «σήκωσέ το, το τιμημένο», έχει «πατέρα ΠΑΟΚσή». Μια χρονιά πριν, το 2003, είχαν παίζει στον τελικό του κυπέλλου ΠΑΟΚ – Άρης 1-0 στην Τούμπα, γιατί το Καυτανζόγλειο ανακαινιζόταν για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόλις τελείωσε το ματς, τότε πρωτακούστηκε το εν λόγω σύνθημα. Ένα χρόνο μετά, το τραγουδούσε όλη η Ελλάδα. Παραφρασμένο.
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!