Αυτοί οι τρεις τύποι ανθρώπων (Ναρκισσιστής, Μακιαβελιστής, Κοινωνιοπαθής) θεωρούνται εξόχως βλαπτικοί για τους άλλους και η συμπεριφορά τους είναι διαλυτική για την κοινωνική συνοχή.
H λεγόμενη σκοτεινή Τριάδα της Προσωπικότητας έχει απασχολήσει πολλούς ψυχιάτρους και ερευνητές παρότι δεν αποτελούν ψυχικές νόσους με την κλινική έννοια ούτε αναφέρονται σε κάποια σε ψυχική διαταραχή. Περισσότερο ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας πρόκειται, δηλαδή για μοντέλα συμπεριφοράς. Στην ψυχιατρική λέγονται και υποκλινικές περιπτώσεις πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά εξακολουθούν να έχουν καλά επίπεδα λειτουργικότητας στην καθημερινότητά τους, να εργάζονται, να γίνονται σύζυγοι και φυσικά να απολαμβάνουν το χαρακτήρα τους την κάθε στιγμή. Οι άλλοι έχουν το πρόβλημα! Εξού και γίνεται λόγος για απεχθείς προσωπικότητες, στους οποίους η απόδοση τοξικότητας ομοιάζει με φιλοφρόνηση και οι οποίοι ευθύνονται, φιλοσοφικά μιλώντας, για πολλά από τα δεινά που ταλανίζουν τον πλανήτη. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα. Σημειωτέον, αν και στη συγκεκριμένη τυποποίηση το ανδρικό φύλο κατέχει τη μερίδα του λέοντος, θέση διεκδικεί και το γυναικείο φύλο.
Ο Ναρκισσιστής
Μεγαλομανής και επιδειξιομανής, εκφράζει την ανάγκη για συνεχή αυτοπροβολή, παρουσιάζοντας μια συνεχή οίηση για τις κατακτήσεις και τα υπάρχοντά του, τους σπουδαίους και τρανούς φίλους του και μια ακόρεστη επιθυμία για την ικανοποίηση των επιθυμιών του, ακόμη και όταν αυτές δεν είναι ηθικές. Πολύ περισσότερο από εγωιστής, αντιλαμβάνεται τον εαυτό τους ως τον φωτοδότη Ήλιο ενός πλανητικού συστήματος που έχει αυτόν ως κέντρο και όλους τους υπολοίπους ως δορυφόρους. Στην πιο αστεία του εκδοχή, ο Ναρκισσιστής είναι εκείνο που ο λαός αποκαλεί ενίοτε «ψώνιο» ή «παρλαπίπας».
Βαθμός επικινδυνότητας: 5/10
Ο Μακιαβελιστής
Το όνομά του οφείλεται στον μετρ της στρατηγικής χειραγώγησης Νικολό Μακιαβέλι, τον Ιταλό διπλωμάτη που συνέγραψε τον Ηγεμόνα. Οτιδήποτε κάνει οδηγείται από σκοπιμότητα και ακραίο ωφελιμισμό, καθώς πιστεύει ότι οι άνθρωποι κάνουν καλό μόνο εξ ανάγκης. Ωμός, κυνικός, πανούργος, δημιουργεί τις συνθήκες για να επιτύχει τους σκοπούς τους χωρίς να εκφράζει την παραμικρή αναστολή. Θα κάνει οτιδήποτε για να ανέλθει κοινωνικά, με πιο συνηθισμένη στρατηγική τον χειρισμό των άλλων και μια συνεχόμενη υπονόμευση των αντιπάλων.
Βαθμός επικινδυνότητας: 8/10
Ο κοινωνιοπαθής
Ψυχρός, αδιάφορος, διπρόσωπος, επιθετικός αδυνατεί να συνάψει σχέσεις ουσίας με τους άλλους, προσανατολιζόμενος αποκλειστικά στο δικό του σύμπαν και στην ικανοποίηση των αναγκών του και μόνο. Η αντικοινωνικότητα είναι βασικό του χαρακτηριστικό όπως και η τάση του να εκμεταλλευθεί συναισθηματικά τους άλλους, επιδεικνύοντας σκληρότητα και ψυχρότητα. Είναι συνήθως νευρωτικός, αλλά και αρκετά εσωστρεφής ταυτόχρονα. Πολύ δύσκολο να εντοπιστεί αμέσως, παρουσιάζει την αδιαφορία τους ως προσαρμοστικότητα και κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται.
Βαθμός επικινδυνότητας: 9/10
Διαβάστε επίσης
Οι 5 σκοτεινές τακτικές των ναρκισσιστών
Λέξεις και φράσεις που προδίδουν εγωιστές και νάρκισσους
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!