Master chefs της σοκολάτας από όλο τον κόσμο βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Global Chef Seminar. Το Zeitgeist ήταν εκεί και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του, με λόγια και εικόνες.
Μετά από 2 χρόνια απουσίας, το Global Chef Seminar επέστρεψε: ένας θεσμός που διοργανώνει η Barry Callebaut, ο κορυφαίος παραγωγός σοκολάτας και προϊόντων κακάο υψηλής ποιότητας παγκοσμίως, για τις τάσεις, τις εξελίξεις και τους δημιουργούς που ασχολούνται με αυτό το απολαυστικό υλικό. Εφέτος, το Global Chef Seminar φιλοξένησε το CHOCOLATE ACADEMY Center Athens στο Μαρούσι, όπου 70 chefs από όλο τον κόσμο έμαθαν για νέα trends, τεχνικές και συνταγές, και μαζί ανακάλυψαν τον ατελείωτο κόσμο της σοκολατένιας απόλαυσης, παρουσία κορυφαίων σεφ ζαχαροπλαστικής.
Δημοσιογράφοι και επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να γευτούν μία ποικιλία σοκολατένιων γεύσεων με παγκόσμιο χαρακτήρα. Με αφορμή το event, 9 Chocolate Academy ™ Center Chefs και 2 Chocolate Ambassadors, από όλον τον κόσμο, παρουσίασαν τα δικά τους μοναδικά και μέσα στις τάσεις σοκολατάκια και πατισερί, εμπνευσμένα από τη δική τους κληρονομιά, κουλτούρα τοπικές γεύσεις και υλικά.
Η μυρωδιά της σοκολάτας σε συνδυασμό με την ευφάνταστη μορφή της, την απίστευτη γεύση της και τη λεία υφή της, αλλά και οι πληροφορίες που διαχέονται ολόγυρα για την παρασκευή της, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Ογκώδη μηχανήματα που αναδεύουν κάθε είδους σοκολάτα και μέσα από αυτά αναδύονται πλούσιες μυρωδιές, αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκονταν 4 πάγκοι όπου ήταν τοποθετημένα με μεγάλη ακρίβεια όλο τα σοκολατένια «κοσμήματα» μπροστά από τον κάθε ένα σεφ. Με μεγάλη χαρά και προθυμία, ο κάθε σεφ αναφερόταν εν συντομία στο σοκολατένιο κομψοτέχνημα που κατασκεύασε, τόσο ως προς τη σύσταση αλλά και ως προς τη μορφή του.
Πιο συγκεκριμένα, το γευστικό ταξίδι της σοκολάτας ξεκίνησε από τον PhIlippe Marand (Greece) όπου έχει δημιουργήσει τον απόλυτο μεσογειακό συνδυασμό: δροσιστικό λεμόνι, άπαχο γιαούρτι και αγνό μέλι, γνήσια ελληνικά προϊόντα συνθέτουν τον πιο ευχάριστο αναζωογονητικό συνδυασμό σε μόλις μια μπουκιά! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για βρώσιμο Limoncello, εξαιρετικά ισορροπημένο ως προς τη γλυκύτητα και την φρεσκάδα. Ακριβώς δίπλα, ήταν ο Ramon Morato (Spain) με μια συνταγή που πραγματικά, κάνει τη διαφορά: αβοκάντο, γκρέιπφρουτ και τριαντάφυλλο, ένας συνδυασμός που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συνηθισμένος. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο οι πραγματικοί γνώστες της σοκολάτας μπορούν να εκτιμήσουν μια τέτοια γεύση. Στη συνέχεια, η Yesim Erol (Turkey) συνέθεσε την απόλυτη γλυκιά γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τόσο για την γκανάζ όσο και για το crunch της βάσης μαζί με φέτα! Θα μπορούσε να αποτελέσει σίγουρα το τέλειο ορεκτικό καθώς η οξύτητα του ελαιολάδου σε συνδυασμό με τη σοκολάτα έρχονται σε τέλει ισορροπία για μια δυνατή πρώτη γεύση λαδιού, αφήνοντας μια γλύκα στο τελείωμα. Σειρά είχε ο Alan Espinoza (Mexico), με bonbon τα οποία μοιάζουν με κουμπιά και αποτελούνται από γκανάζ από φρέσκια μπανάνα και passion fruit και βάση καφέ από το Μεξικό, τα οποία περικλείονται από λεπτή επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος.
Η αγαπημένη μας σεφ τόσο για την ενέργειά της όσο και για τη δημιουργία της, η Seung Yun Lee (Singapore) πρωτοτύπησε και πέρασε το δικό της μήνυμα για τη διαφορετικότητα μέσα από ένα ουράνιο τόξο που σε ταξιδεύει μέχρι την Ανατολική Ασία. Φύλλα πάνδανου, καραμέλα και καρύδα αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό του καλοκαιριού, ειδικά για τους λάτρεις της καρύδας! Τουλάχιστον ακαταμάχητα και διαφορετικά! Δίπλα της, ο Martin Diez (USA) δημιούργησε ένα bonbon σε σχήμα ηφαιστείου που περικλείει μέσα του αμύγδαλα από την Καλιφόρνια, bourbon γέμιση και γκανάζ που σε ταξιδεύει στο Μεξικό. Πλούσια γεύση που θα μπορούσε να συνοδεύεται από το κατάλληλο κρασί κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς παραπέμπει σε χειμώνα. Κατόπιν, η Domenic Lazo (USA) δημιούργησε δημιουργώντας ένα vegan bonbon με συμπυκνωμένο γάλα και γεύση σοκολάτας, καραμελωμένο γάλα καρύδας και γκανάζ από καφέ με προέλευση το Εκουαδόρ. Λεπτόρρευστη υφή, εξαιρετικά ελαφριά γεύση και δυνατά αρώματα καφέ και καραμέλας κερδίζουν κάθε vegan λάτρη της ποιοτικής σοκολάτας! Δίπλα της, βρήκαμε τον Dimitris Fayard (USA) με μια αναποδογυρισμένη τύπου μηλόπιτα με γκανάζ από αλατισμένη καραμέλα και λευκή σοκολάτα και τέλος, μια λεπτή στρώση ζελέ από καραμελωμένο μήλο. Χαρακτηριστικό αποτελεί το χρώμα του (πράσινο), το οποίο αναπόφευκτα παραπέμπει σε πράσινο μήλο. Ολόκληρη μηλόπιτα σε μια μπουκιά! Τέλος, ο Philippe Bertrand (France), εμπνεύστηκε ένα άκρως σοκολατένιο macaron με σοκολάτα Μαδαγασκάρης, λεπτή στρώση ζελέ φρούτων, πραλίνα και γκανάζ κακάο. Φινετσάτο γλυκό που θυμίζει Γαλλία τόσο στις γεύσεις όσο και στην όψη με εξαιρετικά ισορροπημένη γλύκα. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το πιο όμορφο και γευστικό τριαντάφυλλο της βραδιάς με καλούπι εκτυπωμένο από 3D Printer by Mona Liza και προσεκτικά δομημένο τόσο ως προς τις στρώσεις των υλικών όσο και προς τον εξωτερικό χρωματισμό του με αερογράφο.
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!