Μια πολυεπίπεδη τουριστική πρωτοβουλία που ξεκινώντας από το ορόσημο των 200 χρόνων από το 1821 επαναπροσδιορίζει τις πιο αυθεντικές πτυχές του πατριωτισμού και της πατριδογνωσίας.
Παρουσιάστηκε σήμερα η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino «ΜΟΡΙΑΣ ’21», που αποτελεί μια πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να ανταμώσουν φέτος στον Μοριά και να ανακαλύψουν το βαθύτερο είναι και την ψυχή του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία. Μέσα από 21 διαδρομές εμπνευσμένες από την Επανάσταση, με τη συμμετοχή πάνω από 70 ιδρυμάτων, φορέων και εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και εκλεκτών προσωπικοτήτων αλλά και απλών ανθρώπων, η Ιστορία συνομιλεί με την Τέχνη και η Γαστρονομία με το Ταξίδι, ενώ η Φύση στέκει αδιάψευστος μάρτυρας των καθοριστικών γεγονότων της Επανάστασης.Ουσιαστικά, το ΜΟΡΙΑΣ ’21 είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που μέσα από 21 θεματικές διαδρομές συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα. Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση, που εξελίσσονται ταυτόχρονα για να παραδώσουν ένα καινούριο και ολοκληρωμένο νόημα πάνω στην Πελοπόννησο. Η ιστορική διάσταση θα δοθεί μέσα από τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και εκθέσεων. Στον τομέα της Τέχνης, νέοι καλλιτέχνες θα παρέμβουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, με 10 μοντέρνες, δημόσιες τοιχογραφίες ηρώων. Στη Γαστρονομία, οι διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821, μαζί με τα υλικά, τις γεύσεις και τα μυστικά της επαναστατικής εποχής διασταυρώνονται σε ένα ιδιαίτερο μενού που δημιούργησε ο chef Λευτέρης Λαζάρου (φωτό) με τίτλο «Τα Πιάτα της Επανάστασης», ενώ ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης παρουσιάζει τοπικές ποικιλίες κρασιών.
Τέλος, αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου αφηγούνται σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση. Με αυτόν τον τρόπο, η Φύση γίνεται ζωντανός μάρτυρας των γεγονότων της εποχής. Υπάρχουν, όμως και πολλά άλλα. Από επιτραπέζια παιχνίδια με επαναστατική θεματική μέχρι Tableaux Vivants που θα αναβιώσουν σε ανοιχτούς χώρους και βιτρίνες καταστημάτων.
Η ισχύς εν τη ενώσειΗ πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021». Στον χαιρετισμό της, η Πρέσβυς εκ Προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σημείωσε: « Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, παραχωρώντας την αιγίδα της. Όχι απλώς γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο των αξόνων που οριοθετούν το επετειακό πρόγραμμα που συντονίζει η Επιτροπή. Αλλά γιατί η ίδια η φιλοσοφία που διαπερνά το πρόγραμμα -η προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το σήμερα, η συμμετοχή και η συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής, η μέριμνα για την προβολή της τοπικής κοινωνίας και για τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για το αύριο- αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο η ίδια η Επιτροπή προσέγγισε τον εορτασμό της επετείου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος μοιράστηκε το όραμα του προγράμματος δηλώνοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενος που πάνω από 70 φορείς, ιδρύματα και εταιρίες αγκάλιασαν την προσπάθεια μας και όλοι μαζί δημιουργούμε το Κάλεσμα στο Μοριά. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα του εορτασμού. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Αυτό κατάφεραν οι πρόγονοί μας και διδάχθηκαν τόσο από τις επιτυχίες όταν ήταν ενωμένοι όσο και από τις αποτυχίες όταν δεν ήταν. H επανάσταση του 1821 μας έδειξε πως μόνο όταν όλες οι δυνάμεις του έθνους ενωθήκαν, πετύχαμε το ακατόρθωτο».
Την εκδήλωση συντόνισε η εικονιζόμενη κάτω Αλεξάνδρα Τηλιγάδα, Co-Founder της Discover Greek Culture, εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση και τον συντονισμό του προγράμματος.
Σημειωτέον, την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου. Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.