Το για αρκετά χρόνια εγκαταλελειμμένο Πάρκο ΦΙΞ μεταμορφώνεται γοργά σε μια σύγχρονη όαση, χάρη στη συνεργασία του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό.
Ο ταλαιπωρημένος χώρος στα Πατήσια, ένα μέχρι πρότινος περιθωριοποιημένο, βρώμικο και αφιλόξενο πάρκο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυταντζόγλου γνωστό και ως πάρκο Κλωναρίδη, άλλαξε ριζικά μορφή και μετατρέπεται σε μια αστική όαση που, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πλάνο, θα δώσει πνοή στην τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου. Με έκταση 7.500 τ.μ. το ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ αναπλάστηκε και έχει μετατραπεί σε έναν χώρο συνάντησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας μια νέα διέξοδο στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.Πρόκειται για έναν χώρο στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα, αφού εκεί δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ένα από τα πρώτα εργοστάσια ζυθοποιίας και παγοποιίας. Η ανάπλαση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, φυτεύτηκαν περισσότερα από 4.500 ανθεκτικά μεσογειακά φυτά διαφόρων ποικιλιών, με χαμηλές ανάγκες σε νερό κάτω από τα υπάρχοντα δέντρα, δημιουργώντας μία ενδιάμεση ζώνη βλάστησης.
Το πάρκο αναπτύσσεται πλέον σε πέντε διακριτές θεματικές ζώνες, στις οποίες καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον. Στο κεντρικό τμήμα του δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις, ο οποίος αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο βοτανικό ενδιαφέρον και συνθέτουν ένα τοπίο που μεταμορφώνεται με το πέρασμα των εποχών. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, ο οποίος αποτελείται από αειθαλείς μεσογειακούς θάμνους και υδροχαρή φυτά γύρω από το σιντριβάνι. Στο δυτικό τμήμα συναντάμε τα πλατάνια, τα οποία τονίζονται με νέες φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό τμήμα έχει αποκατασταθεί η επιφάνεια του χλοοτάπητα, ώστε να φιλοξενήσει υπαίθριες δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της ανάπλασης του πάρκου, αποκαταστάθηκαν, επίσης, οι διαδρομές και αντικαταστάθηκε ο αστικός εξοπλισμός. Τα 27 παγκάκια του μάλιστα αποτελούν μία μόνιμη υπαίθρια έκθεση, καθώς φιλοτεχνήθηκαν από σπουδαστές των τμημάτων Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών.
Το έργο της ανάπλασης υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas, μέσω του Athens Partnership και του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε σχετικά: «Στην Αθήνα, είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, τον δημόσιο χώρο που εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Το πάρκο ΦΙΞ είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης που εντάσσεται πλέον στους σύγχρονους ρυθμούς της Αθήνας και ταυτόχρονα διατηρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πρωτεύουσα. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Υιοθέτησε την πόλη σου, γίνεται σύμμαχός μας».
O Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, κ. Dejan Beko, ανέφερε: «Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η υλοποίηση πρωτοβουλιών ουσιαστικής προσφοράς
προς την κοινωνία είναι συστατικό στοιχείο του εταιρικού σκοπού μας να “Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο”. Γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε
στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων να συνδράμουμε».
Ενώ η Τάρα Δημητριάδη, Senior Brand Manager της FIX Hellas, τόνισε ότι «οι συζητήσεις ξεκινήσαν πριν από 2 χρόνια σχεδόν και χρειάστηκε σωστός σχεδιασμός και πολλή δουλειά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στη γειτονιά των Πατησίων ένα πάρκο για όλους. Μάλιστα, η μελέτη που έγινε για τον συγκεκριμένο χώρο ήταν τόσο αναλυτική και εμπεριστατωμένη, που θα αποτελέσει πρότυπο για άλλα παρόμοια έργα στο μέλλον».