Ιστορία, εξέλιξη, είδη, κατηγορίες, καινοτομίες και μυστικά απόλαυσης της αποκαλούμενης και «τροφής των θεών», που δεν της αντιστάθηκε κανείς και που όπως λένε κάποιοι, είναι καλύτερη κι από σεξ!
«Απόλαυση για τον ουρανίσκο», «γλυκός πειρασμός», «ό,τι χειρότερο για τη σιλουέτα» είναι μόνο μερικοί από τους αντιφατικούς χαρακτηρισμούς που έχουν κατά καιρούς δοθεί στη βασίλισσα των υλικών της ζαχαροπλαστικής. Η σοκολάτα είναι ένα σύνθετο τρόφιμο, το βασικό συστατικό της οποίας –το κακάο– παράγεται από την επεξεργασία των καρπών του κακαόδεντρου.
Το δέντρο αυτό ανακαλύφθηκε από τους Μάγια περίπου 6 αιώνες π.Χ. και αποθεώθηκε από τους Αζτέκους, οι οποίοι μάλιστα ανάγκαζαν όλες τις περιοχές που είχαν κατακτήσει να πληρώνουν το φόρο υποτέλειας σε σάκους με καρπούς κακάο. Για πολλούς αιώνες, ο καρπός ήταν άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι τη στιγμή που ο Χριστόφορος Κολόμβος τον έφερε δώρο στους βασιλείς της Ισπανίας.
Σιγά σιγά, ο καρπός με την ιδιαίτερη γεύση έγινε πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι μάλιστα πήγαν το ρόφημα ένα βήμα παραπέρα: Αφαίρεσαν την καυτερή πιπεριά με την οποία αρωμάτιζαν το κακάο οι Αζτέκοι, την αντικατέστησαν με βανίλια και πρόσθεσαν ζάχαρη και γάλα, δημιουργώντας έτσι μια πρώτη μορφή του ροφήματος σοκολάτας όπως το ξέρουμε σήμερα.
Η πρώτη πλάκα σοκολάτας δημιουργήθηκε στην Ευρώπη στο τέλος του 18ου αιώνα, ενώ οι Βορειοευρωπαίοι (κυρίως οι Ελβετοί, οι Δανοί και οι Βέλγοι) έδειξαν από την αρχή την πίστη τους στο νέο προϊόν, επενδύοντας σε μεθόδους επεξεργασίας της σοκολάτας, η οποία κατέστη με το πέρασμα του χρόνου εξαιρετικά δημοφιλές τρόφιμο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σοκολάτα διατίθεται σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη σύνθεσή της. Οι βασικοί τύποι σοκολάτας είναι η μαύρη (που, εκτός από βούτυρο κακάο, περιέχει ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό ως και 75%), η κουβερτούρα (που είναι όπως η μαύρη σοκολάτα, με τη διαφορά ότι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κακαόμαζα, γεγονός που της δίνει πιο ήπια γεύση και έχει καθιερώσει την ευρεία χρήση της στη ζαχαροπλαστική), η σοκολάτα γάλακτος (που περιέχει βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη), η λευκή (που δεν περιέχει κακαόμαζα για αυτό δεν έχει και το χαρακτηριστικό χρώμα και συνήθως περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό ζάχαρης, εμφανίστηκε, δε, γύρω στο 1950 ) και η ροζ.
Η ροζ ποικιλία σοκολάτας ή αλλιώς «Ruby» (ονομάστηκε «ρουμπινί» λόγω του εξωτερικού χρώματος του οβάλ καρπού που περιέχει τα σπέρματα) είναι πρόσφατη ανακάλυψη, με την εμπορική της διάθεση να ξεκινάει το 2017. Εδώ η κακαόμαζα -το τελικό αποτέλεσμα μετά την επεξεργασία των σπερμάτων του κακάο- είναι ροζ. Ο καρπός δεν είναι γενετικά τροποποιημένος και ευδοκιμεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ και η Ακτή του Ελεφαντοστού. Η ροζ διαφέρει χρωματικά αλλά και γευστικά από τις άλλες μορφές καρπών σοκολάτας. Δεν είναι πικρή, γαλακτώδης ή γλυκιά, αλλά φρέσκια, έντονη και ελαφρά γλυκόξινη.
Σε όλα τα παραπάνω είδη σοκολάτας μπορούν να προστεθούν άλλα υλικά, όπως ξηροί καρποί, φρούτα, καραμέλα κ.λπ. Όσο για τα διάφορα προϊόντα επικάλυψης (π.χ., σε παγωτά), στην πλειονότητά τους αποτελούν απομίμηση σοκολάτας, με τη σύνθεσή τους να περιλαμβάνει μικρότερο ποσοστό βουτύρου κακάο, το οποίο αντικαθίσταται από άλλα έλαια για λόγους οικονομίας.
Αν είστε φανατικοί του γλυκού πειρασμού, αλλά και του πειραματισμού, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη σοκολάτα με τον τρόπο των Αζτέκων: Λιώνετε σε μπεν μαρί μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας (με μεγάλο ποσοστό κακαόμαζας για πιο έντονη γεύση), προσθέτετε κρέμα γάλακτος και ελαιόλαδο (από μία κουταλιά της σούπας για κάθε 100 γραμμάρια σοκολάτας) και αρωματίζετε με τσίλι και κόκκους πράσινου, κόκκινου και μαύρου πιπεριού (σε ποσότητα αντίστοιχη με την αγάπη σας για τις πικάντικες γεύσεις). Η ιδιαίτερη αυτή σάλτσα συνοδεύει άψογα κρέατα με έντονη γεύση, όπως το κυνήγι (αγριογούρουνο, ζαρκάδι, πέρδικα, φασιανό κλπ), αλλά και μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος, ειδικά αν το προτιμάτε μέτρια ψημένο, ή, ακόμα καλύτερα, bleu.