Ο αλάνθαστος κανόνας για να έχετε πάντα στο σπίτι σας βραστερά, νόστιμα και «νέας εσοδείας» φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, φακές κ.λπ. και άλλα χρήσιμα μυστικά.
Τα πολυκαιρισμένα όσπρια συνεπάγονται άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και χάσιμο χρόνου, αφού όσο και να τα βράσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να μαλακώσουν αρμονικά. Ακόμη και αν τα αφήσουμε μια ολόκληρη μέρα μέσα στο νερό, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φτάσουν ποτέ σε επίπεδο υφής και γεύσης με τα όσπρια «νέας εσοδείας», αυτά δηλαδή που δεν έχουν ξεπεράσει τον έναν χρόνο ζωής.
Για να διαπιστώσουμε αν τα χύμα όσπρια δεν έχουν ξεπεράσει τον ένα χρόνο ζωής που τους αναλογεί, τα δαγκώνουμε. Aν σπάνε σαν καραμέλες, είναι μπαγιάτικα. Aν δαγκώνονται και υποχωρεί ελαφρά το εσωτερικό τους, είναι φρέσκα. Αυτό το απλό τεστ μπορεί να μας δείξει την ποιότητα του οσπρίου και να μας προϊδεάσει για τον πόσο καιρό το έχει ο έμπορος στα τσουβάλια του.
Για έξτρα νόστιμα, ελαφριά και μαλακά όσπρια ακολουθήστε επίσης αυτές τις πέντε απλές συμβουλές:
1. Βράστε τα σε εμφιαλωμένο νερό.
2. Προσθέστε το αλάτι μετά τα μισά του μαγειρέματος, αφού πρώτα τα όσπρια μαλακώσουν. Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, τα όσπρια δεν ξεφλουδίζουν.
3. Αφαιρέστε το πρώτο νερό στο βράσιμο και αλλάξτε το.
4. Αν στη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, φροντίζουμε να είναι πάντα ζεστό.
5. Για μια ανώτερη γευστική εμπειρία βράστε τα όσπρια αρχικώς μαζί με δαφνόφυλλο, πορτοκαλόφλουδα ή φασκόμηλο.
Διαβάστε επίσης
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους γίγαντες