Μεγάλη κλινική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης ούτε βελτιώνουν τη διάθεση. Όλη η έρευνα εδώ.
Τα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που έγινε ποτέ για τη συγκεκριμένη κατηγορία συμπληρωμάτων σε σχέση με την πρόληψη της κατάθλιψης, δεν ήταν τα για πολλούς αναμενόμενα. Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε επί τουλάχιστον πέντε χρόνια στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και στο Νοσοκομείο Brigham and Women (BWH) δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο JAMA και δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρέθηκε η λήψη από του στόματος συμπληρωμάτων Ωμέγα-3 ιχθυελαίουγια την πρόληψη της κατάθλιψης. Συνολικά 18.353 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω χωρίς κατάθλιψη κατά την έναρξη της δοκιμής έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D ή Ωμέγα-3 ή εικονικά φάρμακα για ένα μέσο διάστημα 5,3 ετών! Το αποτέλεσμα δεν περιείχε τίποτα το θετικό. Στην ουσία τις ίδιες πιθανότητες είχε να πάθει κατάθλιψη κάποιος που δεν έπαιρνε τίποτα με κάποιον που έπαιρνε Ωμέγα-3. Δείτε και διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.
Ως γνωστόν, οι ειδικοί συστήνουν τα εν λόγω συμπληρώματα για τη μείωση της υποτροπής της κατάθλιψης σε ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου, με τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει να παρουσιάζουν ασαφή αποτελέσματα. Η καινούρια όμως έρευνα δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες. Τα εν λόγω συμπληρώματα ούτε ωφελούν αλλά και ούτε βλάπτουν πάνω στο ζήτημα της πρόληψης της κατάθλιψης.
«Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη λόγοι υγείας για κάποιους ανθρώπους, υπό τη καθοδήγηση του γιατρού τους, να λαμβάνουν συμπληρώματα Ωμέγα-3 ιχθυελαίου. Για παράδειγμα, αυτά τα συμπληρώματα έχει τεκμηριωθεί ότι έχουν οφέλη για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων αλλά και ότι αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή, ενώ φαίνεται να έχουν κάποια οφέλη στη διαχείριση υπαρχουσών καταθλιπτικών διαταραχών σε ορισμένους ασθενείς. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος για ενήλικες που δεν πάσχουν από κατάθλιψη στο γενικό πληθυσμό να λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα για την πρόληψη της κατάθλιψης ή για τη διατήρηση της θετικής διάθεσης», σημειώνει η JoAnn E. Manson, MD. , DrPH, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο BWH, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθύντρια της έρευνας.
Διαβάστε επίσης:
7 κορυφαίοι της Ιστορίας που πάλευαν με την κατάθλιψη