Είναι απίστευτο το πόσο αυτό το αυτοφυές στην Ελλάδα μυρωδικό ωφελεί και προστατεύει την υγεία, νοστιμίζοντας κάθε φαγητό της μεσογειακής κουζίνας. Ένας πραγματικός θησαυρός.
Από την αρχαιότητα, η ρίγανη χρησιμοποιείτο στη βοτανοθεραπεία και ακόμη και ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό. Για πολλούς θεωρείτο ως πανάκεια. Το «Origanum vulgare», φυτό της οικογένειας των labiatae, είναι ένα βότανο αλλά και τσάι, που καταναλώνεται όπως είναι, σαν έγχυμα, αλλά και σαν αφέψημα. Προσοχή, όμως, το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από αυτό και κάνει όλη τη «δουλειά», δεν πρέπει να συγχέεται με το ριγανέλαιο (το οποίο είναι αραιωμένο αιθέριο έλαιο ρίγανης μέσα σε ελαιόλαδο ή σε ηλιέλαιο). Η σύνθεση των αποξηραμένων φύλλων της ρίγανης -εκτός του συστατικού του αιθέριου ελαίου- περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα συγκεκριμένων ουσιών με ευεργετικές ιδιότητες (φαινολικές δομές γνωστές ως ριγανόλες και τριτερπενοειδή όπως το ουρσολικό οξύ).
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης, λοιπόν, περιέχει μια βασική ένωση, που ονομάζεται καρβακρόλη (carvacrol), η οποία έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες -σε αυτή οφείλει κιόλας το άρωμά του. Αυτές οι ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές εργαστηριακές μελέτες. Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν αποτελεσματικό έναντι 41 στελεχών του παθογόνου που προκαλεί λιστέρια μέσω τροφιμογενών μικροβίων (Listeria monocytogenes), καθώς καταστέλλει την ανάπτυξή τους. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, προφυλάσσοντας τα λιπαρά οξέα από το να αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου κατά την αποθήκευση. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ, η ρίγανη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει ακόμα και την σαλμονέλα ή το βακτήριο Ε. coli.
Παραδοσιακά, το αιθέριο έλαιο ρίγανης χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό αντικαρκινικό και στομαχικό (λαμβανόμενο με τα γεύματα για τη μείωση της γαστρεντερικής δυσφορίας, μερικές φορές ως τσάι) καθώς και για διουρητικούς και εμμηναγωγούς λόγους (πόνοι περιόδου). Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν αναλγησία και αντιφλεγμονώδη δράση για περιπτώσεις όπως χρόνιοι ρευματισμοί, πονόδοντος και πόνος στο αυτί (ωτίτιδα). Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορεί να προστατεύσουν από το πολύ επικίνδυνο βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA), σύνηθες αίτιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ενώ, επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία εντόπισαν ένα δραστικό συστατικό στην ρίγανη, γνωστό ως β-καρυοφυλλίνη (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση.
Τέλος, άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία είναι η καταπολέμηση του μυϊκού πόνου, του πονοκεφάλου, της ακμής, των εντερικών παρασίτων, όπως και η ελάττωση της πιτυρίδας, η αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, του φουσκώματος, των καρδιακών παθήσεων και των αλλεργιών. Ακόμη, λειτουργεί εξαιρετικά αποτελεσματικά και ως απωθητικό εντόμων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επιβάλλεται να εντάξετε τη ρίγανη στην καθημερινότητά σας είτε σε μορφή τσαγιού, μπαχαρικού ή συμπληρώματος καθώς υπάρχουν αρκετά γνωστά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό σας αλλά και άλλα τόσα ακόμη υπό έρευνα. Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και λειτουργία του οργανισμού, ξεκινήστε άμεσα την κατανάλωση.
Διαβάστε επίσης
Χαμομήλι: Τα 5 απίστευτα οφέλη του ταπεινού βοτάνου
Μελισσόχορτο: Σε αυτήν τη γυναικεία πάθηση κάνει «θαύματα»
Η εξωτική ρίζα που ανεβάζει τη λίμπιντο