Φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ξέγνοιαστη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, χαλαροί επαρχιακοί ρυθμοί, ανέσεις μιας μεγάλης σύγχρονης πόλης αλλά και απίστευτες παραλίες.
Η Καβάλα είναι μια πόλη με τεράστια ιστορία και στοιχεία από όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν από εκεί. Η πόλη ιδρύθηκε περίπου τον 7ο αιώνα π.Χ. με την ονομασία Νεάπολη. Στους βυζαντινούς χρόνους, ονομαζόταν Χριστούπολη, ενώ τη σημερινή της ονομασία την απέκτησε τους πρώτους αιώνες της οθωμανικής κατάκτησης. Ήδη από την εποχή όπου ονομαζόταν Νεάπολη ήταν στο μάτι του κυκλώνα λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής θέσης της, ενώ ως πόλη κατείχε και σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του χριστιανισμού, μια και εκεί έκανε το πρώτο του κήρυγμα επί ευρωπαϊκού εδάφους ο Απόστολος Παύλος.
Η Καβάλα έγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1864, έπειτα από ειδική άδεια που δόθηκε από τον σουλτάνο, επεκτάθηκε οικοδομικά εκτός των τειχών της παλαιάς πόλης και άρχισε να αναπτύσσεται ως σύγχρονος οικισμός. Οι καλές εμπορικές σχέσεις με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έφεραν νέο κόσμο στην Καβάλα, ενώ οι επαφές με τη Δύση άφησαν και αυτές το ίχνος τους αποτυπωμένο σε πολλά όμορφα νεοκλασικά κτίρια τα οποία διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Ενώ, λοιπόν, ο πληθυσμός της ήταν πολυεθνικός και πολυπολιτισμικός, η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε στην πόλη χιλιάδες πρόσφυγες, που άλλαξαν ξανά τη σύνθεσή της, μετατρέποντάς τη σε μια πόλη καθαρά ελληνική. Έχοντας μια ιδέα για το παρελθόν της Καβάλας, μπορεί κανείς να κατανοήσει πώς προέκυψε αυτό το τόσο ιδιαίτερο μείγμα στοιχείων που είναι εμφανές σε κάθε της γωνιά. Περπατώντας στα στενά της, μπορεί σχεδόν να δει το σημείο εκείνο όπου η Ανατολή συναντάει τη Δύση.
Η πόλη φημίζεται για το καλό ψάρι της. Εκεί λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου από όπου διακινούνται αλιεύματα τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές. Οι ψαράδες έρχονται από τις ακτές της Μακεδονίας, της Θράκης και από τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Πολλά αλιεύματα εξάγονται και κάποια διοχετεύονται στην τοπική ιχθυαγορά, αλλά και στα εστιατόρια και στα ουζερί που θα βρείτε κοντά στο λιμάνι και μπορείτε να απολαύσετε άφθονο και φθηνό ψάρι. Το ούζο της πόλης και το τσίπουρο, τα κρασιά από το Παγγαίο Όρος, τα αμπέλια που γειτνιάζουν με τη θάλασσα που παράγουν από Σαρντονέ μέχρι Μαλαγουζιά και από Μοσχόμαυρο μέχρι Ασύρτικο, η μακεδονίτικη κουζίνα (με βάση τα λαχανικά και το κρέας), συμπληρώνουν μια εξαιρετικά πληθωρική και απολαυστική γαστρονομική εικόνα.
Η Καβάλα, όμως, έχει και καταπληκτικές παραλίες, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό από τα κοντινά Βαλκάνια. Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο υπάρχει η Τόσκα και ο Μπάτης δύο υπέροχοι κόλποι με χοντρή άμμο και βότσαλο. Η Ραψάνη, η Καλαμίτσα και το Περιγιάλι, επίσης μέσα στην πόλη, είναι τρεις, ελεύθερες, αμμουδερές παραλίες στις οποίες όλοι μπορούν να βρουν θέση. Τα πολύ ωραία, όμως, ξεκινούν μερικά χιλιόμετρα μετά, στο δρόμο προς τη Νέα Πέραμο. Πρώτα συναντούμε το Παληό και μετά τη Νέα Ηρακλείτσα, για να καταλήξουμε στην Πέραμο, μια κωμόπολη που ακμάζει τουριστικά. Δυτικά της Περάμου θα βρείτε τις εξωτικές παραλίες των Αμμολόφων.
Η ψιλή λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα διάφανα νερά θα σας μαγέψουν! Είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος ειδικά για τη νεολαία όλης της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου το Σαββατοκύριακο τα πάρτι διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ! Πέρα όμως και από τους Αμμολόφους, υπάρχουν και άλλες παραλίες που αξίζει να ανακαλύψετε.
Με κέντρο την Καβάλα, ο ταξιδιώτης που δεν επαναπαύεται μπορεί να απολαύσει πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εμπειρίες, με επίκεντρο το Φεστιβάλ Φιλίππων στο ομώνυμο αρχαίο θέατρο. Ο πολιτιστικός πλούτος της Καβάλας δεν περιορίζεται σε χώρους και μνημεία τοπικής και περιφερειακής σημασίας, αλλά και παγκόσμιας: ο αρχαιολογικό χώρος των Φιλίππων, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Φρούριο της Καβάλας, και η Ορθόπετρα, η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία οργανωμένης ζωής στην περιοχή, είναι ορισμένα από αυτά.
Όπως επίσης οι Καμάρες, το πιο χαρακτηριστικό ίσως μνημείο της πόλης, το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο, μήκους 270 μέτρων και ύψους 25 μέτρων που δεσπόζει στην ανατολική πλευρά. Αλλά και το Ιμαρέτ, το θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε στις αρχές του 19ου αιώνα ο Μωχάμετ Άλη, ο ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας.
Για να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερους λόγους για να επισκεφτεί κάποιος την Καβάλα, κάντε κλικ εδώ.
Διαβάστε επίσης
Το μυστικό, δωρεάν spa του Μεσολογγίου
Πήλιο, ένας προορισμός για όλες τις εποχές
14 λόγοι για να ανακαλύψεις το Μαϊάμι της Ελλάδας