To Zeitgeist.gr παρακολούθησε την ομιλία της κορυφαίας δημοσιογράφου στο πλαίσιο της International Journalism Week και σας μεταφέρει τα πιο σημαντικά σημεία της.
Η διάσημη κυρία της παγκόσμιας δημοσιογραφίας βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα. Η Κριστιάν Αμανπούρ (Christiane Amanpour) του CNN, των συγκλονιστικών ανταποκρίσεων από τα μέτωπα του πολέμου και των μεγάλων συνεντεύξεων με ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, συμμετείχε στην International Journalism Week την οποία διοργάνωσε το iMEdD στο Ωδείο Αθηνών και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 συνομίλησε ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού με την Βάλερυ Μπάιντεν Όουενς (Valerie Biden Owens), αδελφή του Προέδρου των ΗΠΑ, υπεύθυνη επί δεκαετίες των πολιτικών εκστρατειών του και πρόεδρο του Biden Institute στο Πανεπιστήμιο του Delaware, στις ΗΠΑ.
Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «The Role of Media in Democracy» και στην πραγματικότητα ήταν ένα απάνθισμα των θέσεων αλλά και μια εξιστόρηση των εμπειριών της κορυφαίας δημοσιογράφου η οποία έχει καλύψει μερικές από τις πλέον φονικές συγκρούσεις στον πλανήτη, όπως οι πόλεμοι στη Βοσνία και στο Ιράκ κι έχει συνομιλήσει με ορισμένους από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς ηγέτες του 20ου αλλά και του 21ου αιώνα. «Information Is Power» είπε στην ομιλία της η Αμανπούρ και θυμήθηκε για χάρη του ελληνικού κοινού την κάλυψη του πρώτου πολέμου στο Ιράκ, τη δεκαετία του 1990, όπου για πρώτη φορά ανακάλυψε και η ίδια, όπως εξομολογήθηκε, την απίστευτη δύναμη που είχε το μέσο στο οποίο εργαζόταν.
Η Αμανπούρ αναφέρθηκε σε μια από τις πλέον γνωστές εκφράσεις των τελευταίων ετών, τη φράση «fake news» που χρησιμοποιείται ευρέως -σε βαθμό κατάχρησης μερικές φορές- και τόνισε ότι υπάρχουν δύο είδη ψευδών ειδήσεων: τα απόλυτα ψέματα που λέγονται και γράφονται από διάφορες πηγές, και η οργανωμένη προπαγάνδα, όπως αυτή που ανέπτυξαν π.χ. οι Σοβιετικοί στις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή η συστηματική, οργανωμένη κι επίμονη παραποίηση της αλήθειας και η διασπορά ψευδών ειδήσεων σε παγκόσμια κλίμακα. «Ο κόσμος θα πρέπει να αναζητάει πηγές που είναι άξιες εμπιστοσύνης κι έχουν κερδίσει αρκετές φορές το στοίχημα του χρόνου», σχολίασε και έβαλε στη λίστα της το CNN ασφαλώς, το BBC και τη Wall Street Journal.
Η Αμανπούρ ξεχωρίζει τα μέσα που πραγματοποιούν ερευνητική δημοσιογραφία, την οποία μάλιστα ελέγχουν με κάθε τρόπο κι επί καιρό, από τα μέσα που καταφεύγουν σε αμφιβόλου ποιότητας, γρήγορες πηγές. «Σε κάποιες αμερικανικές εφημερίδες, όπως π.χ. στη New York Times, δημοσιεύονται ρεπορτάζ τα οποία ελέγχονται επί μήνες πριν βγουν στον αέρα όπως κάποια πρόσφατα για τον πόλεμο στην Ουκρανία τα οποία αν και ήταν έτοιμα από την άνοιξη δημοσιεύτηκαν τελικά το καλοκαίρι» είπε η διάσημη δημοσιογράφος και σχολιάστρια και συμπλήρωσε: «Στο CNN έχουμε ένα τμήμα τεκμηρίωσης από ειδικούς για όλα τα ρεπορτάζ που φτάνουν στο γραφείο σύνταξης. Δεν αναδημοσιεύουμε ότι εμφανίζεται στο Twitter».
Το σημαντικότερο σημείο της συνομιλίας της με την αδελφή του Προέδρου Μπάιντεν ήταν εκείνο στο οποίο η Αμανπούρ κλήθηκε να απαντήσει για την στάση που έχει τηρήσει η ίδια σε πολέμους ανάμεσα σε αντιμαχόμενες πλευρές που η κάθε μια ισχυρίζεται πως έχει δίκιο. Απάντησε δηλαδή στις αιχμές που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της για μη ουδετερότητά της σε κάποιες περιπτώσεις με πιο χαρακτηριστική, όπως είπε η ίδια, την περίπτωση του φοβερού πολέμου στην Βοσνία -τότε η Αμανπούρ είχε κατηγορηθεί ότι πήρε το μέρος των Βόσνιων μουσουλμάνων ενάντια στους Σέρβους χριστιανούς.
«Δεν μου αρέσει η λέξη ουδετερότητα γιατί μοιάζει να δίνει σε όλα τα γεγονότα την ίδια βαρύτητα» είπε και διευκρίνισε: «Στον πόλεμο στην Βοσνία κατηγορήθηκα ότι πήρα το μέρος των Βόσνιων, των μουσουλμάνων, όμως όσοι δολοφονήθηκαν εκεί δεν ήταν ούτε μόνο Βόσνιοι ούτε μόνο μουσουλμάνοι. Δεν ήμουν ουδέτερη, ήμουν όμως αντικειμενική και ανάμεσα στην ουδετερότητα και την αντικειμενικότητα προτιμώ την αντικειμενικότητα. Προσπάθησα να είμαι αντικειμενική για να μεταδώσω μια γενοκτονία η οποία εξελισσόταν μπροστά στα μάτια μου!».
Πόση πληροφόρηση όμως μπορεί να καταναλώσει ο σύγχρονος πολίτης; «Δεν χρειάζεστε όλη αυτή την πληροφορία που προσφέρεται, πιστέψτε με, δεν την χρειάζεστε…» είπε χαμογελώντας η διάσημη δημοσιογράφος του CNN και αποκάλυψε ότι η ίδια προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί όσο μπορεί από την καθημερινότητα της πληροφόρησης, αποφεύγει να διαβάζει ή να στέλνει η ίδια μηνύματα αλλά, αντίθετα, λατρεύει να μιλάει στο τηλέφωνο.
Η Αμανπούρ μίλησε για την περιβαλλοντική καταστροφή που πλανήτη και άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος των πετρελαϊκών εταιριών που επί δεκαετίες παραποιούν την αλήθεια όσο αφορά τα ορυκτά καύσιμα κι έκλεισε την ομιλία της με τη διαπίστωση ότι «Η δημοσιογραφία δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
Υπεραμύνθηκε του ρόλου των δημοσιογράφων σε έναν τόσο ταραγμένο κι απρόβλεπτο κόσμο όπου ειδήσεις είναι κυρίως οι κακές ειδήσεις και υπενθύμισε ότι η πρόσφατη αναταραχή στο Ιράν είναι το αποτέλεσμα μιας αποκάλυψης δύο δημοσιογράφων, δύο γυναικών δημοσιογράφων που μετέδωσαν από ένα νοσοκομείο την είδηση της κακοποίησης της Μαχσά Αμινί η οποία τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή.
Διαβάστε επίσης
Χρειαζόμαστε τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους;
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία, πατώντας like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.