fbpx
Thursday, June 8, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
December 15, 2022
in Food, Nutrition
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας
2
SHARES
737
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πλούσιο σε αρώματα, λιπαρή υφή και ένα στόμα που γεμίζει με την αλμύρα και το ιώδιο της λιμνοθάλασσας, το (προϊόν Π.Ο.Π.) αυγοτάραχο δεν είναι οικονομικά απρόσιτο (περίπου 30 ευρώ / 100 γραμμάρια) και για αυτό δεν μπορεί να θεωρείται ελιτίστικη απόλαυση.

Οι Φαραώ μάλλον ήξεραν να απολαμβάνουν, αφού το αυγοτάραχο θεωρείτο από τότε εκλεκτή λιχουδιά ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική τροφή στο διαιτολόγιο και των αρχαίων Ελλήνων. Επί Τουρκοκρατίας το έδιναν οι Έλληνες σαν μίσθωμα στους Τούρκους, ενώ αργότερα οι Ιταλοί το έτρωγαν με λάδι και λεμόνι. Στην Ευρώπη ήταν ήδη γνωστό από τον 17ο αιώνα και εικάζεται ότι ο Λόρδος Βύρωνας συνέβαλε ιδιαίτερα στη φήμη του.

Εκατοντάδες ψαράδες δουλεύουν, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και στα ιβάρια (φυσικά ιχθυοτροφεία) ακόμη και τη νύχτα με το φως της λάμπας υγραερίου, για να ψαρέψουν τις μπάφες (θηλυκούς κεφάλους. Αφού πρώτα αφαιρέσουν τους σάκους με τα αυγά τους, στη συνέχεια ξεκινούν το πάστωμα και την ξήρανση αυτού του μοναδικού εδέσματος.

Η παράδοση το θέλει να τρώγεται σκέτο, κομμένο σε λεπτές φέτες, αφού καθαριστεί από το κερί που το προστατεύει, πάνω σε φρυγανισμένο ζεστό ψωμί. Στο υπόλοιπο τμήμα δεν αφαιρούμε ποτέ το κερί και φροντίζουμε να καλύψουμε την ελεύθερη επιφάνεια του προϊόντος με μια διάφανη ζελατίνα, διατηρώντας το στη συντήρηση του ψυγείου. Ιδανική θέση είναι το κάτω συρτάρι του ψυγείου. Αν και μια ράβδος έχει διάρκεια ζωής που ξεπερνά τον ένα χρόνο, η αλήθεια είναι ότι όσο πιο φρέσκο καταναλωθεί το αυγοτάραχο τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του.

Ταιριάζει θαυμάσια με ομελέτες, μακαρόνια, φρούτα εποχής όπως σύκο, μάνγκο κι αχλάδι, ενώ στέκεται δίπλα σε σαλάτες και λαχανικά. Δοκιμάστε το φρυγανιά τύπου μέλμπα, αλειμμένο με λιωμένο τυρί φέτα, μία λεπτή φέτα αυγοτάραχου και ψίχα λεμονιού. Ή με ψωμάκι μπριός, κομμένο στη μέση, αλειμμένο με τυρί κρέμα, λεπτές φέτες αυγοτάραχου με λεμόνι και φιλαράκια ρόκας.

Το αυγοτάραχο συνοδεύει εξαίσια τα περισσότερα οινοπνευματώδη. Ιδανικός μεζές για το ούζο και το τσίπουρο, αλλά και μια σταρένια μπύρα. Αν το συνδυάσουμε με ultra brut σαμπάνια, η ξηρότητα και η οξύτητα της σαμπάνιας σπάνε την λιπαρότητα και την αλμύρα του. Το malt ουίσκι είναι επίσης καλή επιλογή, ειδικά, ένα λιπαρό ουίσκι με θαλασσινό χαρακτήρα, ώστε να μπορεί να σταθεί δίπλα στο ιώδιο και την αλμύρα του αυγοτάραχου, όπως για παράδειγμα το Talisker. Όσον αφορά το κρασί προτιμήστε ένα ισορροπημένο chardonnay, όχι όμως από τα πολύ αρωματικά του νέου κόσμου. Τέλος, ταιριάζει και με τη βότκα -ένας κλασικός συνδυασμός που εξουδετερώνει την λιπαρότητα, εντούτοις για να πετύχει το ταίριασμα χρειάζεται μια εξευγενισμένη -διπλά ή τριπλά φιλτραρισμένη- απαλή βότκα.

Το αυγοτάραχο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το λίπος του περιέχει ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς ω-3 που, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιθρομβωτική δράση. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου (ουσία την οποία συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης).

Tags: SliderΠροϊόνταΧαβιάριΜεσολόγγιΨάρια
Previous Post

Το “The Fabelmans” βάζει πλώρη για τα Όσκαρ

Next Post

100 χρόνια Disney με μια συλλεκτική συλλογή από τη Givenchy

Next Post
100 χρόνια Disney με μια συλλεκτική συλλογή από τη Givenchy

100 χρόνια Disney με μια συλλεκτική συλλογή από τη Givenchy

Η άγνωστη ιστορία του Λιονέλ Μέσι 

Η άγνωστη ιστορία του Λιονέλ Μέσι 

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

9 νέα άλμπουμ που θα σώσουν το ροκ

9 νέα άλμπουμ που θα σώσουν το ροκ

by Θανάσης Αντωνίου
December 27, 2022
0

Αν και δεν είναι πια ο ήχος που συναρπάζει την πλειονότητα των νέων και τρομοκρατεί τους γονείς, το σύγχρονο ροκ...

Γιατί όλοι μιλούν για την Εκπαίδευση STEM;

Γιατί όλοι μιλούν για την Εκπαίδευση STEM;

by Ιφιγένεια Παγωμένου
June 3, 2022
0

Το STEM δίνει νόημα στη μάθηση, συνδέει τη σχολική με την τοπική κοινότητα, αλλάζει νοοτροπίες, ευαισθητοποιεί, σπάει στερεότυπα, ενδυναμώνει, δημιουργεί...

Η νέα ζωή ενός μεσαιωνικού οινοποιείου

Η νέα ζωή ενός μεσαιωνικού οινοποιείου

by Παντελής Περιβολάρης
December 6, 2021
0

Μπορεί να συνδυαστεί το σύγχρονο με το μεσαιωνικό, το μίνιμαλ με το ογκώδες; Όταν αναλαμβάνει το διάσημο αρχιτεκτονικό στούντιο Foster...

Η επικίνδυνη ευαισθησία των εύθικτων ανθρώπων

Η επικίνδυνη ευαισθησία των εύθικτων ανθρώπων

by Zeitgeist Team
May 19, 2021
0

Κάποιες φορές η υπερευαισθησία είναι αρετή, κάποιες άλλες όμως είναι ένα τεράστιο ελάττωμα που δυναμιτίζει τις καθημερινές σχέσεις και δυσκολεύει...

Ο Ντεριντά και ο Μποντριγιάρ για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Ο Ντεριντά και ο Μποντριγιάρ για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

by Θανάσης Αντωνίου
September 8, 2021
0

Οι δύο κορυφαίοι Γάλλοι φιλόσοφοι και διανοητές της σύγχρονης εποχής δίνουν απαντήσεις στο «γιατί;» της αδιανόητης φρίκης που έζησε η...

Drink Pink: Οι οινικές αποχρώσεις του ροζ

Drink Pink: Οι οινικές αποχρώσεις του ροζ

by Zeitgeist Team
January 13, 2021
0

Τα ροζέ ζουν μέρες δόξας. Είναι δροσερά και γοητευτικά. Αγαπιούνται από άντρες και γυναίκες, συνοδεύουν τέλεια τόσο τη Μεσογειακή όσο...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Δουλειά με το κομμάτι

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες που πραγματικά… δεν υπάρχουν!

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Βία παντού

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες που πραγματικά…δεν υπάρχουν!

Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες που πραγματικά…δεν υπάρχουν!

June 7, 2023
Η άμπαλη Τεχνητή Νοημοσύνη

Η άμπαλη Τεχνητή Νοημοσύνη

June 6, 2023
Mojito: Η αλήθεια πίσω από το διάσημο κοκτέιλ

Mojito: Η αλήθεια πίσω από το διάσημο κοκτέιλ

June 6, 2023
Ο γκουρού του πένθους στην Αθήνα

Ο γκουρού του πένθους στην Αθήνα

June 6, 2023
10 tips για να σωθεί το περιβάλλον κι εμείς μαζί του!

10 tips για να σωθεί το περιβάλλον κι εμείς μαζί του!

June 2, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp