Γιατί είναι μια αθλήτρια που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο επειδή είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλματος εις ύψος…
Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που έγινε στην Βουδαπέστη. Έκανε άλμα 2μ.01. Ουκρανέζα στην καταγωγή. Ψηλή κοπέλα 1μ.80 και πολύ όμορφη, αλλά η θλίψη έχει χαρακώσει αυτό το αγγελουδένιο προσωπάκι από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι. Το ίδιο θλιμμένο είδωλο που είχε και στην Βουδαπέστη, όταν της κρεμούσαν το χρυσό μετάλλιο. Η θλίψη μπολιάστηκε κι ο λόγος είναι ένας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η περιπέτειά της πέρυσι προκειμένου να πάρει μέρος στο παγκόσμιο στο Βελιγράδι ενέπνευσε πολλούς σεναριογράφους να τη γράψουν και να τη στείλουν για ταινία, μόλις τελειώσει η απεργία τους στην Αμερική. Ωραίο story telling.
Τι έγινε τότε; Η Γιαροσλάβα γεννήθηκε στην πόλη Ντνίπρο, την ομώνυμη ομάδα που απέκλεισε ο Παναθηναϊκός στα προκριματικά του Champions League. Η Ντνίπρο ήταν πάντοτε στο στόχαστρο των πυροβόλων του Πούτιν, από την πρώτη στιγμή που εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Γιαροσλάβα για να φτάσει στην σερβική πόλη με αυτοκίνητο από το Ντνίπρο, ξεγέλασε τον ίδιο το θάνατο, που παραμόνευε σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής. Έφυγε κοιτάζοντας τον ουρανό, μήπως και δει κανέναν ρωσικό πύραυλο. Κάπου εκεί στον ουρανό βρίσκεται κι ο καλός Θεός όμως, που την προστάτεψε, τελικά. Η Γιαροσλάβα, ένα τραγικό πρόσωπο στην «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου πρωταθλητή», αλλά και στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, όπου πάντα υπάρχει ο από μηχανής Θεός…
Η Γιαροσλάβα περιέγραψε την φρίκη της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα της, με σπαραξικάρδιες λεπτομέρειες, σαν το ποίημα του Καρυωτάκη. Ξυπνάς ένα πρωί, «λες υπάρχω κι ύστερα, δεν υπάρχεις».
Στο Ντνίπρο, άκουσε, λέει, κάτι αστραπές και βροντές στον ουρανό, αλλά εκείνη την ημέρα είχε καθαρό ουρανό! Τι ήταν; Οι ρώσικοι πύραυλοι. Ό,τι είχε ετοιμαστεί να πάει στην προπόνηση, γιατί ο στόχος της ήταν το χρυσό στο Βελιγράδι. Οι σειρήνες διαπερνούσαν το κορμί της σαν γυμνά θανατηφόρα ηλεκτρικά καλώδια. Έφυγε και πήγε σε ένα χωριό, μήπως και εκεί ήταν καλύτερα. Και ήταν. Διότι τα καταφύγια είχαν μια ευρυχωρία, μπορούσε να τρέχει, να γυμνάζεται. Έστω κι αν την περισσότερη ώρα την περνούσε ακούγοντας ραδιόφωνο και βλέποντας τηλεόραση, για να δει τις γινόταν σε άλλες πόλεις της πατρίδας της, το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ. Όταν ο θάνατος άρχισε να φτάνει στην αυλή της όλο και περισσότερο, αποφάσισε να φύγει με κίνδυνο της ζωής της. Μίλησε με την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία στίβου και ζήτησε βοήθεια. Βρέθηκε τρόπος. Όχι μέσω των μεταναστευτικών ροών. Μπήκε σ’ ένα αυτοκίνητο και άρχισε την πορεία ακροβατώντας μεταξύ θανάτου και ζωής, με βάρκα την ελπίδα. Για εξήντα ώρες οδηγούσε ο μάνατζέρ της, έχοντας απόθεμα βενζίνης στο πορτ παγκάζ. Κι όταν ο όλεθρος από τις εκρήξεις έφταναν στα αυτιά της, έκανε επίκληση στα Θεία, σαν κλασική Χριστιανή. Σώθηκε. Πρώτα πέρασε στην Μολδαβία, μετά στην Ρουμανία και τέλος, Σερβία. Απροπόνητη, φυσικά.
Κι ήρθε η μεγάλη μέρα των αγώνων. Είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, τώρα ήθελε το χρυσό. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης, Ρωσίδα Μαρίγια Λασιτσένε είχε απαγορευτικό συμμετοχής λόγω της εισβολής. Η Γιαροσλάβα πήδηξε 2μ.02. Πρώτη. Αποθεώθηκε. Και μετά, τυλιγμένη με την ουκρανική σημαία, έκανε δηλώσεις: «Αυτό το μετάλλιο είναι για την πατρίδα μου, τους ανθρώπους της και τον στρατό. Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας, το έθνος μας. Σκοτώνουν τα παιδιά μας, το μέλλον της Ουκρανίας. Ξέρω ότι πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν είναι πραγματικός, ότι δήθεν υπάρχουν ψεύτικα βίντεο, αλλά και ότι πολλές πόλεις έχουν καταστραφεί. Πώς είναι δυνατόν να είναι όλο αυτό ψεύτικο»;
Και μετά, άρχισε η δράση. Όταν έγινε γνωστό ότι οι Ρώσοι αθλητές έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Γερμανό Τόμας Μπαχ, ώστε να τους επιτραπεί να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακού Αγώνες του Παρισιού, η Γιαροσλάβα βγήκε μπροστά. Έστειλε κι αυτή επιστολή στον Μπαχ, ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο όταν στην Ουκρανία συντελείται γενοκτονία. Ο Μπαχ δεν απάντησε σε κανέναν. Η Γιαροσλάβα φροντίζει σε κάθε της κουβέντα να υπενθυμίζει το δράμα ενός ολόκληρου λαού…
Διαβάστε επίσης
Πληθωρικό και πολυσυλλεκτικό το φετινό πρόγραμμα του Ολύμπια
Πώς η απόλαυση του καφέ περνάει μέσα από την ανήθικη παραγωγή
Τα 4 είδη της αγάπης και οι 4 δρόμοι της απιστίας