Η απλή κατασκευή που σκορπίζει χαρά και ενθουσιασμό έχει συνδεθεί με το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της, και γι’ αυτό τον σηκώνουμε στον ουρανό την ημέρα που ξεκινά η πνευματική και σωματική κάθαρση.
Από τις πιο εμβληματικές κατασκευές, ο χαρταετός είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την ελευθερία και τη χαρά, την αθωότητα και τον γνήσιο ενθουσιασμό που δεν γνωρίζει ηλικιακά στεγανά. Παιδιά και ενήλικες επιδίδονται με το ίδιο πάθος στο πέταγμά του, αναπτύσσουν τεχνικές, δουλεύουν τις δεξιότητές τους, εντρυφούν στα μυστικά του για να φτάσει ο δικός τους χαρταετός πιο ψηλά, να κάνει περίτεχνα εναέρια τσαλίμια και να παραμείνει στον γαλάζιο ουρανό όσο γίνεται περισσότερο, προτού χρειαστεί να προσεδαφιστεί -ομαλά ή ανώμαλα.
Αν και στην Ελλάδα ο χαρταετός είναι πολύ δημοφιλής, βλέπουμε τα σμήνη να αιωρούνται με χάρη κυρίως την Καθαρά Δευτέρα, ενώ κάποιοι πιο μπελαλήδες υψώνουν τη δική τους κατασκευή οποιαδήποτε μέρα ο ουρανός είναι καθαρός και πνέει ελαφρύ αεράκι που θα δίνει την απαραίτητη ώθηση. Όμως, παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουμε ότι χωρίς τους χαρταετούς η Καθαρά Δευτέρα θα ήταν κάπως βαρετή, οι περισσότεροι αγνοούμε γιατί έχουν συνδεθεί απόλυτα με τη συγκεκριμένη ημέρα. Έτσι, μαθαίνουμε ότι συμβολίζουν το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της και γι’ αυτό τους εξαπολύουμε στον ουρανό την ημέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής, δηλαδή την ημέρα που ξεκινά η πνευματική και σωματική κάθαρση.
Η πιο απλή μορφή του χαρταετού είναι μια εύκολη κατασκευή που μπορούμε να φτιάξουμε όλοι, με λίγα απλά υλικά. Ωστόσο για να εξασφαλίσουμε ότι θα πετάξει ψηλά και με επιτυχία, θα πρέπει να ξέρουμε κάποια μικρά μυστικά, όπως για παράδειγμα ότι η ουρά πρέπει να είναι πυκνή με μήκος 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από τον χαρταετό, να είναι ίσες όλες οι πλευρές του και να κεντράρουμε σωστά τα ζύγια. Όσο για τα υλικά, δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε: 3 πηχάκια από ελαφρύ ξύλο, σπάγκος, χαρτί για χαρταετό ή νάιλον, κόλλα, χρωματιστά χαρτιά, εφημερίδες κομμένες σε λωρίδες για την ουρά και ψαλίδι, και είμαστε έτοιμοι να αμολήσουμε καλούμπα και να χαρούμε σαν μικρά παιδιά.
Το πότε ακριβώς εφευρέθηκαν οι χαρταετοί δεν είναι σαφές. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι αναπτύχθηκαν στην Κίνα, καθώς η παλαιότερη γραπτή αναφορά χρονολογείται το 200 π.Χ. στην ασιατική χώρα. Μέχρι τον 13ο αι. το πέταγμα του χαρταετού είχε διαδοθεί από τους Κινέζους εμπόρους στην Κορέα και σε όλη την Ασία μέχρι την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Κάθε περιοχή ανέπτυξε ένα ξεχωριστό στυλ χαρταετού αλλά και συνέδεσε το πέταγμά τους με τον δικό της πολιτιστικό συμβολισμό.
Στα τέλη του 13ου αιώνα ο Μάρκο Πόλο περιέγραψε τους χαρταετούς και την αξιοσημείωτη δυνατότητα να ανυψώνουν τον άνθρωπο, αφού είδε Κινέζους εμπόρους και ναυτικούς να χρησιμοποιούν χαρταετούς για να προβλέψουν αν ένα ταξίδι θα ήταν επιτυχημένο ή όχι. Η τεχνική ήταν απλή: έβρισκαν «έναν ανόητο ή έναν μεθυσμένο» (όπως περιγράφει ο Μάρκο Πόλο) τον έδεναν στον χαρταετό και τον εκτόξευαν από το πλοίο. Αν πετούσε ευθεία, ήταν καλός οιωνός για το ταξίδι, ενώ αν δεν κατάφερνε να ανυψωθεί κανένας έμπορος δεν φόρτωνε το εμπόρευμά του σε αυτό το σκάφος. Μην σας μπαίνουν ιδέες…