Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Ασύρτικο, το Μοσχάτο, το Μοσχοφίλερο και τη Ρομπόλα, διαδεδομένες ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας.
Το Ασύρτικο θεωρείται από πολλούς το πιο ευγενές λευκό σταφύλι. Ξεκίνησε από τις Κυκλάδες (κυρίως από τη Σαντορίνη), από όπου βγαίνουν και τα καλύτερα ασύρτικα. Δίνει ξηρά κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό και υψηλή οξύτητα, ζωηρή και γεμάτη γεύση με μακρά επίγευση και διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών (κίτρο, λεμόνι). Το ασύρτικο είναι η βασική ποικιλία του γλυκού κρασιού Vinsanto, που ανάλογα με την ωρίμανση και την παλαίωσή του χαρίζει κρασιά με πολυπλοκότητα αρωμάτων, πλούσια στο στόμα και με καλή ισορροπία οξύτητας.Το Μοσχοφίλερο είναι μια σκουρόχρωμη κοκκινωπή ποικιλία που δίνει λευκά ξηρά κρασιά μέτριας έως υψηλής οξύτητας. Έχει πλούσια αρώματα (πράσινο μήλο, τριαντάφυλλο) και λεπτή, ζωηρή γεύση. Το Μοσχοφίλερο καλλιεργείται κυρίως στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ συμμετέχει και στην παραγωγή του λευκού ξηρού οίνου Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας «Μαντινεία».
Η Ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία που μας έρχεται από την Κεφαλονιά αλλά και από άλλα νησιά του Ιονίου. Τα κρασιά της είναι ξηρά, με φίνα αρώματα ξινών φρούτων και λουλουδιών που διακρίνονται από πολυπλοκότητα. Στη γεύση, είναι αισθητή η οξύτητα, με σχετικά υψηλό βαθμό αλκοόλ και χαρακτηριστική μακρά επίγευση. Μια εκδοχή για την προέλευση του ονόματος «ρομπόλα» είναι το σχήμα του ρόμβου, στο οποίο κατά την αρχαιότητα αποδίδονταν μαγικές ιδιότητες, όπως η ρέμβη που προκαλείται από τη μέθη. Η ρομπόλα χαρακτηρίζεται ευγενές κρασί. Oι Ιταλοί παλιά το αποκαλούσαν vino di sasso, δηλαδή «κρασί της πέτρας», επειδή τα κλήματα φυτρώνουν ακόμα και σε πετρώδες έδαφος.
Η ποικιλία Μοσχάτο λευκό δίνει ξηρά, αλλά και γλυκά κρασιά με έντονα αρώματα λουλουδιών (κυρίως τριαντάφυλλου) αλλά και φρούτων, όπως πράσινου μήλου ή σταφυλιού. Έχουν ευχάριστη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα γλυκά κρασιά της ποικιλίας παρουσιάζουν μέτρια οξύτητα και ανάλογα με την ωρίμανση και την οινοποίηση έχουν αρώματα αποξηραμένων φρούτων, όπως βερίκοκο και ανανάς, αλλά και αρώματα σοκολάτας, κακάου και καφέ. Η ποικιλία συναντάται στα νησιά Σάμος, Κεφαλονιά και Ρόδος, αλλά και στο νομό Αχαΐας.
Η Chardonnay (Σαρντονέ) είναι η πλέον γνωστή οινοποιήσιμη ποικιλία λευκών σταφυλιών στον κόσμο. Δίνει μεγάλη ποικιλία λευκών ξηρών κρασιών, με ένα βασικό, κύριο και αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό: Το βουτυρώδες γεμάτο σώμα που συνδυάζεται με ελαφρύ άρωμα μήλου. Αν και διεθνής ποικιλία, παράγεται και στην Ελλάδα, και είναι πολλοί οι Έλληνες οινοποιοί που παράγουν κρασί από αυτήν. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται και στην οινοποίηση της σαμπάνιας.
Η επίσης λευκή ποικιλία Sauvignon Blanc (Σοβινιόν Μπλαν) δίνει λευκά κρασιά και καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη), όπως και στις περισσότερες χώρες του νέου κόσμου. Τη χαρακτηρίζει η γεύση των φρέσκων πράσινων φρούτων ή λαχανικών (π.χ., της πιπεριάς), το ελαφρύ έως μέτριο σώμα και η χαρακτηριστική λεμονάτη οξύτητα. Με φυσική υψηλή οξύτητα, το Sauvignon Blanc είναι νευρώδες, οξύ και αψύ, ενώ ο χαρακτήρας αυτός διαποτίζεται ακόμη και με γλυκές εκδοχές. Το Chardonnay είναι γνωστό και με τα ονόματα aubaine, beaunois ή melon blanc.