Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν εξαντλείται μόνο σε συστήματα κλιματισμού και σε αντικατάσταση κουφωμάτων. Πράσινες, φυτεμένες, ζωντανές στέγες, δώματα και ταρατσόκηποι αυξάνουν τη δημοτικότητά τους διεθνώς και προβάλουν ως μια εξίσου αξιόπιστη λύση στο αστικό περιβάλλον, παρότι στην Ελλάδα αγνοούνται από τους περισσότερους.
Ηιδέα φύτευσης των ταρατσών ώστε να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε κάποιες πόλεις, μάλιστα, της Δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία) οι πράσινες στέγες επιβάλλονται και από τη νομοθεσία. Το συνολικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό· αντίθετα, τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα. Αυτά υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Greenpeace για τις «ζωντανές στέγες», όπως αποκαλούνται διεθνώς («living roofs»). Πράγματι, η σύγχρονη τεχνολογία και οι λύσεις που προτείνουν οι εταιρείες που ασχολούνται με τις πράσινες στέγες δεν είναι ούτε ακριβές ούτε μπελαλίδικες. Χρειάζεται μόνον η απόφασή μας. Κυριολεκτικά, η πράσινη στέγη είναι η στέγη ενός κτιρίου που καλύπτεται εν μέρει ή πλήρως με βλάστηση η οποία έχει φυτευτεί πάνω από μια στεγανοποιητική μεμβράνη, αλλά και στρώματα αποστράγγισης και άρδευσης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο μια πράσινη στέγη μπορεί να αποτελείται από φυτά σε γλάστρες και παρτέρια, αλλά και τεχνητές λιμνούλες που τροφοδοτούνται από το βρόχινο νερό.Η ιδέα για την αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου της ταράτσας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια προέκυψε ύστερα από τη διαπίστωση ότι τα σύγχρονα κτήρια καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας, ενώ επηρεάζουν το συνολικό περιβάλλον των πόλεων. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα γιγαντιαία κτίρια των μεγαλουπόλεων ευθύνονται για τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν τα καλοκαίρια -η Αθήνα έχει πικρή εμπειρία από τέτοια κτίρια, που την καθιστούν αφόρητη ορισμένες ημέρες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας που ξοδεύουμε σήμερα αφορά τη θέρμανση, την ψύξη και τον εξαερισμό των κτηρίων. Οι λύσεις που δοκιμάζονται είναι αρκετές: Νέου τύπου κλιματιστικά που ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια, βιοκλιματικές κατασκευές που χρησιμοποιούν οικολογικά υλικά και απαιτούν λιγότερα χρήματα, φυσικά και οι πράσινες στέγες.
Γιατί, όμως, αξίζει να δοκιμάσουμε αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης της ταράτσας μας; Έρευνα του Πανεπιστήμιου της Θεσσαλίας (Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος απέδειξε ότι η κατανάλωση ρεύματος σε ένα διαμέρισμα που έχει πράσινη στέγη μειώνεται κατά 30% τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά 10% τους χειμερινούς. Η πράσινη ταράτσα δεν ωφελεί, όμως, μόνον όσους την κατασκεύασαν στο σπίτι τους, αλλά και τους γείτονες. Ένα σύνολο από πράσινες ταράτσες σε μια πόλη μπορούν να αλλάξουν το μικροκλίμα της περιοχής, να μειώσουν την υγρασία για παράδειγμα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκτός από τη θερμοκρασία, ο ταρατσόκηπος μπορεί να μειώσει τη ρύπανση μιας περιοχής, να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του κτιρίου (εφόσον το απαλλάσσει από την ένταση των ενεργειακών φορτίων του ήλιου, ο οποίος καταπονεί τα κτίρια), ενώ μειώνει και την ηχορύπανση αλλά και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Υπολογίζεται ότι ένας κήπος σε μια ταράτσα αυξάνει την ηχομόνωση κατά 3 ντεσιμπέλ, αλλά και την ακτινοβολία σε ποσοστό άνω του 90% σύμφωνα με έρευνα γερμανικού πανεπιστημίου.