Το σαφράν ή κρόκος είναι μια εξαιρετική εναλλακτική προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με πολλές κλινικές έρευνες, αλλά και ένα φυσικό βελτιωτικό της διάθεσης.
Το σαφράν, Crocus sativus (Iridaceae), είναι ένα πολυετές βότανο, που ως γνωστόν χρησιμοποιείται τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φάρμακο. Φύεται σε ορεινές περιοχές της Μικράς Ασίας, στην Ελλάδα, στη Δυτική Ασία, στην Αίγυπτο και στην Ινδία. Η χρήση του στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική αλλά και στη βοτανολογία είναι γνωστή εδώ και αιώνες, όπως επίσης και για τις αποδιδόμενες σε αυτό αποχρεμπτικές και αφροδισιακές δράσεις του. Τα οφέλη του ως αντικαταθλιπτικού είναι καλά τεκμηριωμένα και σε συνδυασμό με την ασφάλειά του -παρενέργειες μπορεί να έχει μόνο σε πολύ υψηλές δόσεις-, το καθιστούν ένα εξαίρετο και πρώτης τάξεως συμπληρωματικό μέσο θεραπείας της κατάθλιψης, αλλά και βελτίωσης της διάθεσης.
Ένα από τα πιο καθιερωμένα ευρήματα σχετικά με τα οφέλη του σαφράν είναι η αντικαταθλιπτική του δράση. Υπάρχουν 9 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα του σαφράν στην ήπια έως τη μέτρια κατάθλιψη, με το εξής εντυπωσιακό συμπέρασμα: Το σαφράν αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο (placebo) και τουλάχιστον ισοδύναμο με τις φαρμακευτικές θεραπείες με ιμιπραμίνης και φλουοξετίνη.
Συγκεκριμένα, 30mg σαφράν ημερησίως (και πέταλα και στίγμα) φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και η ισχύς έχει σημειωθεί ότι είναι συγκρίσιμη με τα φάρμακα αναφοράς (φλουοξετίνη και ιμιπραμίνη), ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες χρήσης.
Ακόμη όμως και αν δεν χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία, αλλά ως συστατικό ευεξίας, ελάχιστα στίγματα σαφράν στο τσάι καθημερινά, μπορούν να βελτιώσoυν τη διάθεση. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε γιατί μεταφορικά αναφέρεται ως «πικάντικη λιακάδα».
Μία σύνοψη των κλινικών ερευνών μπορείτε να βρείτε εδώ, με τη σημείωση ότι η οποιαδήποτε χρήση δισκίων πρέπει να γίνεται μόνο ύστερα από τη σύσταση του ειδικού, καθώς σε μεγάλες ποσότητες το σαφράν μπορεί να είναι τοξικό, ενώ ρητά απαγορεύεται η χρήση του από εγκύους.