Δύο χώρες, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δύο τύποι ενισχυμένων κρασιών, τα ισπανικά Sherries και τα πορτογαλέζικα Port, σφραγίζουν με την παρουσία τους, την πιο ιδιαίτερη εκδοχή του παγκόσμιου αμπελώνα.
Τα κρασιά αυτά έχουν φήμη, αναγνωρισιμότητα, εξαιρετικό στυλ υψηλό αλκοολικό βαθμό και μοναδική γκάμα γεύσεων, με τα sherries να είναι συνήθως ξηρά, ενώ τα port γλυκά. Κατά τα άλλα και οι δύο κατηγορίες έχουν να παρουσιάσουν και λευκά και ερυθρά, με τις πιο πυκνά χρώματα να υποδηλώνουν το βαθμό της παλαίωσης.Η περιοχή που ζουν και ωριμάζουν οι αμπελώνες για Sherry είναι αυτή του Χερέθ (Ανδαλουσία), μέχρι το λιμάνι του Ελ Πουέρτο, και βόρεια του Σανλούκαρ δε Μπαραμέδα. Τα λευκά εδάφη της περιοχής με τον ασβεστόλιθο, κρατούν την υγρασία του εδάφους για να μεγαλώνουν οι σπάνιες αυτές ποικιλίες, που περνώντας από παλαιά ξύλινα βαρέλια των 500 λίτρων (με μέση ηλικία τα 40 έτη) δίνουν τα περίφημα Fino, Amontillado και Oloroso, τις τρεις σημαντικότερες ποικιλίες του sherry. Τα κρασιά αυτά έχουν έντονη ξηρή αίσθηση, υψηλή οξύτητα και ζωντάνια. Χρυσό χρώμα, αρώματα αποξηραμένων φρούτων και άρωμα από παστέλι μπορεί να διακρίνει κάποιος σε αυτά, αν και έχουμε και πολλά sherry σε αποχρώσεις του κόκκινου.
Για τα βαθυκόκκινα Port, όλα ξεκινούν από τις πλαγιές του τεράστιου ποταμού Dοuro (ο εικονιζόμενος στην κεντρική φωτογραφία) που με μήκος κοντά στα 1000 χιλιόμετρα, εκβάλει στον Ατλαντικό, στην πόλη του Πόρτο. Εδώ οι ντόπιες ποικιλίες Τouringa National, Touringa Franca, Tinto Roriz, Tinta Barocca, και Tinta Cao, επιτυγχάνουν την τέλεια ωρίμανση στα καυτά σχιστολιθικά εδάφη της περιοχής. Μετά την οινοποίηση, ο μούστος έχει να διαλέξει δύο δρόμους για να γίνει το διάσημο port της Πορτογαλίας. Ο ένας τον οδηγεί σε μεγάλες δρύινες δεξαμενές των 10 τόνων όπου ωριμάζει για 2 ως 5 χρόνια σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας και έτσι διατηρεί τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Αυτά παίρνουν το χαρακτηρισμό Ruby. Εάν τώρα, ο μούστος οδηγηθεί σε μικρά βαρέλια και υγρά κελάρια για να μείνει 5 έως και 50 χρόνια, τότε χαρακτηρίζονται ως Tawny. Tα Ruby είναι γλυκά, φρουτώδη, με έντονο κόκκινο και ρουμπινί χρώμα. Τα Tawny, μετά από μακρά παλαίωση, χάνουν τον φρουτώδη χαρακτήρα τους και αποκτούν καραμελένιο χρώμα που φέρει στοιχεία της οξείδωσης όπως αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και καφέ ή πικρή σοκολάτα.
Αξίζει να δοκιμάσει κάποιος αυτά τα κρασιά και να τα βάλει στο τραπέζι του, ιδιαίτερα σε γιορτινές περιστάσεις. Η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική.