fbpx
Close
Κατερίνα Βρανά: «Οι πολιτικοί πάνε να φάνε τη δουλειά μας!»

Κατερίνα Βρανά: «Οι πολιτικοί πάνε να φάνε τη δουλειά μας!»

Η πιο δημοφιλής Ελληνίδα stand-up comedian επιστρέφει δυναμικά στις παραστάσεις και αποδεικνύει στο Zeitgeist το πόσο σοβαρή υπόθεση είναι το χιούμορ.

Η

κουβέντα μαζί της ήταν λίγο επεισοδιακή, καθώς υπήρξε ένα μπέρδεμα με το τηλεφωνικό ραντεβού. Ήταν επίσης εξ ορισμού άνιση, καθώς δεν γίνεται να ανταγωνιστείς ούτε το χιούμορ ούτε την ευφυία της. Ούτε όμως και το κουράγιο και τη δύναμη της. Η ζωή δεν της τα έφερε όλα, όπως, θα ήθελε. Ένα πρόβλημα υγείας την έστειλε, σχεδόν, το 2017 στον άλλο κόσμο. Εκεί στο απόγειο της καταξίωσης, σε μια διεθνή περιοδεία στην Ασία. Ευτυχώς ξαναγύρισε, ως εκ θαύματος. Με κάποια κουσούρια, βέβαια, τα οποία δεν θα μας εμποδίσουν να σκάσουμε στα γέλια, παίρνοντας παράδειγμα από εκείνη άλλωστε που δεν χαρίζεται ούτε στο θάνατο. Την περίοδο αυτή προετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή, με την παράσταση «Best of: Φέτα, Sex και Αναπηρία», στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής στις 14 Ιουλίου (21.00). Περιλαμβάνει τα best of από τις τρεις παραστάσεις της «Φέτα με τη Βασίλισσα», «About Sex» και «Staying Alive – Σχεδόν Πέθανα», και σε αυτή, μεταξύ άλλων, μιλάει για τις εμπειρίες επιβίωσης στην Αγγλία (έχει ζήσει εκεί δύο δεκαετίες), στο κρεβάτι του πόνου, αλλά και στο κρεβάτι της απόλαυσης, δηλαδή το σεξ. Όλα μαζί, χωρίς σταματημό και διακρίσεις.

Συγνώμη, έγινε λάθος συνεννόηση και δεν περίμενα ότι θα τα λέγαμε σήμερα πρωί – πρωί. Δεν έχω ετοιμάσει ερωτήσεις ούτε έχω σημειώσεις! Ξεκινάω να ηχογραφώ και βλέπουμε…
Μήπως θέλεις να βοηθήσω σε κάτι, να δούμε μαζί τις ερωτήσεις; Επειδή σου ήρθε ξαφνικό το λέω…

Όχι, όχι δεν υπάρχει πρόβλημα, το έχω ξανακάνει στο παρελθόν με stars του Χόλυγουντ, με πολιτικούς. Ρωτάω ό,τι μου ‘ρθει και μου απαντούν πολύ ευγενικά. Αν δεν έχεις συναίσθηση της ανοησίας σου, όλα πάνε πρίμα.
Τέλεια!

Να σου πω την αλήθεια, δεν σε έχω δει ποτέ live και ντρέπομαι για αυτό. Μόνο από το Youtube. Δεν ξέρω γιατί, έχω θέμα με το ελληνικό stand up. Βαριέμαι μερικές φορές, αλλά αυτή είναι μάλλον δική μου έλλειψη ή προκατάληψη…
Όχι, δεν είναι. Πολύς κόσμος έχει το ίδιο θέμα. Νομίζω ότι ένα από τα προβλήματα του ελληνικού stand up είναι πως όταν ήταν στα σπάργανα πήρε γρήγορα δημοσιότητα και τα άτομα που ασχοληθήκαμε με αυτό, δεν είχαμε την πείρα που έχουμε τώρα. Πάντα, όταν κάτι είναι στην αρχή,  δεν είναι στα καλύτερά του. Ουσιαστικά, έπρεπε και εμείς και το κοινό να μάθουμε συγχρόνως πώς γίνεται το stand up στην Ελλάδα. Η ποιότητα είναι κάτι που έρχεται σιγά -σιγά. Όταν είσαι αρχάριος και δεν έχεις μάθει πώς να ελέγχεις το κοινό και τον εαυτό σου απέναντι στο κοινό, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το επιθυμητό. Π. χ στην Αγγλία, επειδή υπήρχαν τα infrastructures και επειδή είναι μέσα στην κουλτούρα τους, και το κοινό της Αγγλίας και οι κωμικοί είναι πιο εκπαιδευμένοι στο είδος. Σόρρυ για τις αγγλικές λέξεις. 

Μην ανησυχείς, έχω πάρει το Lower!
Ναι, υπάρχουν αυτό πώς το λένε, οι υποδομές. Οπότε ακολουθείς μια πεπατημένη οδό που έχει δοκιμαστεί και το κοινό είναι πολύ πιο εκπαιδευμένο. Στην Ελλάδα ήταν στην αρχή, πάμε λίγο στα τυφλά. Τώρα τα πράγματα ασφαλώς είναι πολύ καλύτερα.

Σαν λαός έχουμε την τάση διακωμώδησης πραγματικότητας περισσότερο από άλλους λαούς; Έχουμε έφεση στο τρολάρισμα και στην πλάκα πιο πολύ από τους Δυτικοευρωπαίους ας πούμε;
Όχι, όχι, καθόλου. Είμαστε ένα επίπεδο πιο κάτω, διότι δεν έχουμε αυτοσαρκασμό. Είμαστε πολύ σοβαροφανείς και δεν αντέχουμε όταν γυρνάει πάνω μας η πλάκα. Δεν το σηκώνουμε. Είμαστε πολύ καλοί στο να διακωμωδούμε τους άλλους, αλλά από αυτό λείπει ο εαυτός μας.

Που σε πετυχαίνω τώρα; Φαντάζομαι ότι είσαι πολύ χαρούμενη που θα δώσεις ξανά παράσταση, που θα συναντήσεις το κοινό σου. Πώς νιώθεις;
Είμαι πολύ χαρούμενη και συγχρόνως έχω μια αμηχανία στο πώς το κάνουμε ξανά αυτό. Με πετυχαίνεις στο εξωτικό Μαρούσι και είμαι εδώ αραχτή και δουλεύω τα κείμενά μου.

Μια στιγμή να περάσει ο παλιατζής…Χμ. Σκέφτομαι,. Θα ακουστεί λίγο κλισέ η ερώτηση, αλλά δεν μου έρχεται κάτι πρωτότυπο. Όλο αυτό που σου συνέβη, σε έκανε καλύτερη ως καλλιτέχνη; Φαντάζομαι ότι ως άνθρωπο σε έκανε καλύτερη, αλλά ως καλλιτέχνη;
Πλέον είμαι ο καλύτερος άνθρωπος ever! Ως καλλιτέχνη, τώρα, με έκανε πιο ευρεία. Ακούγεται σαν να πάχυνα, αλλά εννοώ ότι μου άνοιξε τους ορίζοντές μου. Δεν είμαι χοντρή!!!

Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, με τον κορωνοϊό, τα οικονομικά και τα τόσα άλλα προβλήματα, τι είναι αυτό που σου φαίνεται κωμικό, ενώ οι άλλοι το θεωρούν σοβαρό;
Κοίτα, βρίσκω ότι οι πολιτικοί παγκοσμίως πάνε να φάνε τη δουλειά μας. Κάποιες φορές αρκεί απλώς να επαναλάβεις αυτολεξεί αυτά που λένε και ο κόσμος γελάει. Με τον Τραμπ στις ΗΠΑ κορυφώθηκε αυτό το πράγμα, αλλά νομίζω ότι γενικώς η πολιτική χωλαίνει. Δεν ξέρω αν φταίνε οι πολιτικοί ως άνθρωποι για αυτό ή το όπως έχει δημιουργηθεί ο θεσμός. Εμένα αυτά με ανησυχούνε, παρότι τα βρίσκω αστεία.

Στη χώρα μας τι βρίσκεις πραγματικά τρανταχτά αστείο;
Αυτό που σχεδόν ποτέ δεν συμφωνούμε όλοι σε τίποτε. Που σε 1000 ανθρώπους θα ακούσεις 1000 διαφορετικές γνώμες.

Όλοι είναι καθηγητές, δάσκαλοι, προπονητές, πολιτικοί, ψυχολόγοι, επιστήμονες ταυτόχρονα
Ναι, ναι! Που πάμε; Ό,τι να ‘ναι. Από την άλλη μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά βλέπω και την Αγγλία να καταρρέει με εντυπωσιακό τρόπο.

Τι εννοείς;
Δεν ξέρω αν έχεις προσέξει, η Αγγλία πάει να περάσει όλον τον κόσμο στη διαφθορά. Καταστρέφεται το εθνικό σύστημα υγείας, κάνουν τρομερές χοντράδες και δεν παραιτούνται με τίποτα, έχουν αυξημένα επεισόδια κατά ανθρώπων που ανήκουν στη  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και φυσικά έχουν χάσει τον έλεγχο του κορωνοϊού. Η μεγαλύτερη εστία του ινδικού στελέχους του κορωνοϊού εκτός Ινδίας είναι η Αγγλία. Και μετά λένε οι Βρετανοί, ότι αυτοί οι ίδιοι δεν πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα για να μην κολλήσουν κορωνοϊό! Το έχουν χάσει τελείως.

Οπότε καλύτερα να μην έρθουν στην Ελλάδα. Απένταρο γαλάζιο μας βλέπω φέτος.
Χαχαχα! Καλύτερα απένταρο, να μην έρθουν οι Βρετανοί, να μη μας φέρουν το ινδικό στέλεχος.

Πάμε λίγο στην τωρινή  παράσταση. Τι θα ακούσουμε από το στόμα σου και τι θέλεις από τον θεατή που θα έρθει;
Σίγουρα δεν θέλω τον οίκτο του. Την οικονομική του βοήθεια θέλω, να αγοράσει εισιτήριο για να συνεχίσει η αποκατάστασή μου [γέλια]. Η λύπηση δεν βοηθάει, άλλωστε.
Η παράσταση βασίζεται σε μια ιδέα που ξεκίνησα πέρυσι και με αφορμή ότι έκλεισα μια δεκαετία στη stand up σκηνή. Συν ένα χρόνο που ήμουν σε κώμα και συν έναν χρόνο που ήμασταν στο lock down, μπορείς να πεις ότι συμπλήρωσα 12 χρόνια σε όρθια ή σε ύπτια θέση. By the way ξεκίνησα το 2009. Εγώ όμως γιορτάζω τα 10 χρόνια το 2021. Η παράσταση θα διαρκέσει μιάσιμη ώρα -στον Κήπο του Μεγάρου είναι ιδανικός χώρος και μπορεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο.

Πώς με βρίσκεις που σου κάνω συνέντευξη χωρίς ερωτήσεις, χωρίς τίποτα;
Μαλάκα, είσαι ο καλύτερος, τι λες τώρα;

Ευχαριστώ. Έχω μία ακόμη ερώτηση και ελπίζω να μου έρθει ακόμη άλλη μία ως το τέλος. Θέλω να μου πεις ποια είναι η πιο κωμική ατάκα που έχεις ακούσει/διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
Είναι κάτι που είχα δει στο ελληνικό twitter πριν πολλά χρόνια και το οποίο το σκέφτομαι συχνά και γελάω. 2009 ή 2010 ήταν, δεν θυμάμαι. Έλεγε «η σιωπή μου προς απάντε γαμήσου». Χαχαχά!

Έχω προσέξει ότι τον τελευταίο καιρό, πώς όταν κάποιος δεν συμφωνεί με την άποψή σου σε αποκαλεί πολύ εύκολα «σεξιστή», «ρατσιστή», «φασίστα», ακόμη και αν η κουβέντα γίνεται εκτός τέτοιων πλαισίων. Σου δίνει τροφή αυτό ως κωμικός ή φοβάσαι ότι μπορεί να μπλέξεις;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, αλλά αυτό συμβαίνει ύστερα από χρόνια στρεβλώσεων και περιθωροιοποίησης. Κάποιες στιγμές μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, δυστυχώς. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το διακωμωδήσεις και θέλει προσοχή.

Close