Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο πολυσυζητημένη, ίσως, εγχώρια ερυθρή ποικιλία, που δίνει κρασιά εξαιρετικού χαρακτήρα. Καλλιεργείται κατά βάση στη Σαντορίνη, αλλά είναι σεβαστή σε όλο τον κόσμο.
To Μαυροτράγανο είναι μια αρχαία ποικιλία, που πριν λίγες δεκαετίες κινδύνευε με εξαφάνιση. Ευδοκιμούσε αιώνες στα ηφαιστειογενή, άγονα εδάφη της Σαντορίνης, είχε σταματήσει όμως να καλλιεργείται. Δεν χάθηκε, όμως, χάρη σε λίγα διάσπαρτα αμπέλια στο νησιά που οι σπουδαίοι αμπελουργοί και οινοποιοί Πάρης Σιγάλας και Χαρίδημος Χατζηδάκης αποφάσισαν να προσεγγίσουν με δέος και περιέργεια.
Δεν ήξεραν στην ουσία τα πραγματικά χαρακτηριστικά της, διέθεταν μόνο μαρτυρίες από ηλικιωμένους που την καλλιεργούσαν με την παραδοσιακή τέχνη που τους είχαν διδάξει οι πρόγονοί τους. Πήραν, λοιπόν, γενετικό υλικό από τα καλύτερα φυτά και έκαναν μια προσπάθεια αναβίωσης του αμπελώνα. Περίμεναν κάποια χρόνια ώσπου τα αμπέλια να δώσουν ικανοποιητικής ποιότητας μούστο και στη συνέχεια μέχρι να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές στο οινοποιείο σχετικά με την εκχείλιση των σταφυλιών, τη ζύμωση και το πού θα έπρεπε να γίνει (ανοξείδωτες δεξαμενές, καινούρια βαρέλια, παλιά βαρέλια, ωρίμανση στη φιάλη). Από εκεί πέρα, κάθε οινοποιός πήρε το δρόμο του και η ποικιλία εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αξιόλογες των μοντέρνων καιρών.
Το Μαυροτράγανο δίνει κρασιά με πλούσιο σώμα, έντονες τανίνες με αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας και μπαχαρικών. Ανάλογα την οινοποίηση, το χρώμα είναι περισσότερο ή λιγότερο βαθύ, ρουμπινί αν όχι πορφυρό. Συνοδεύει τέλεια κόκκινα κρέατα, μαγειρευτά και λιπαρά τυριά, αλλαντικά, αρνί και κυνήγι.
Η ποικιλία αυτή εκτιμάται δεόντως από τους Γάλλους, κάτι που φαίνεται από τις εξαγωγές του. Πολλοί το θεωρούν ένα κρασί που θα μπορούσε να είναι προϊόν του γαλλικού αμπελώνα, και έχουν δίκιο. Απόλυτα δικαιολογημένη είναι και η υψηλή του, σχετικά, τιμή σε συνάρτηση με την μικρή παραγωγή του. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του Μαυροτράγανου έχει επεκταθεί και σε άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα στην Τήνο και την Κρήτη, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης
Η απίστευτη ιστορία των κρασιών της Τοσκάνης
Ο Παλιός και ο Νέος κόσμος του κρασιού