Τα είδη, οι ιδιαιτερότητες και τα ταιριάσματα του άρτου ημών και τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για το πιο βασικό διατροφικό είδος.
Σταρένιο: Το γνωστό σε όλους ως «Χωριάτικο» φτιάχνεται από λευκό αλεύρι σκληρού σιταριού και είναι σχετικά καλής διατροφικής αξίας.
Προτιμάται από τον περισσότερο κόσμο και είναι η πιο σίγουρη επιλογή για ταβέρνες με ελληνικό φαγητό, αλλά και με ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφική παράδοση της χώρας μας.
Ολικής αλέσεως: Πρόκειται για σταρένιο ψωμί, του οποίου όμως το αλεύρι δεν έχει υποστεί επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο).
Όπως και το «Σταρένιο» μπορεί να ταιριάξει με κάθε απλή και παραδοσιακή γαστρονομία.
Πολύσπορο: Παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου).
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση υπέρ του. Μπορεί να ταιριάξει τέλεια με πιάτα που βασίζονται στην ποιοτική πρώτη ύλη.
Καλαμποκιού: Πρόκειται για ένα μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου και διαθέτει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα.
Είναι συνήθως μαλακό και έχει έντονη, μεστή γεύση. Αρέσει πολύ στα παιδιά και μπορεί να ταιριάξει σε κάθε είδος κουζίνας.
Με προζύμι: Ειδική κατηγορία ψωμιού, που ζυμώνεται αποκλειστικά με προζύμι. Μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο και θεωρείται ανώτερο από κάθε πλευρά.
Η γεύση του είναι κάπως όξινη, έχει πληθωρική εμφάνιση και χαρακτηριστικό άρωμα. Το γεγονός ότι δεν μπαγιατεύει γρήγορα το καθιστά ιδανική επιλογή για το σπίτι.
Σικάλεως: Παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης και είναι αρκετά πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ ξεχωρίζει για το έντονο σκούρο χρώμα του.
Προτιμάται σε κουζίνες με πιο υγιεινό προσανατολισμό και χορτοφαγίας, μιας και η σίκαλη επιδράει ευεργετικά στη χοληστερίνη και στο ζάχαρο.
Ψωμί ζέας: Προέρχεται από δίκοκκο σιτάρι, που ήταν πιθανόν το αρχαιότερο είδος δημητριακού στην Εγγύς Ανατολή. Η ζέα είναι σχεδόν δύο φορές πλουσιότερη σε φυτικές ίνες, σε σύγκριση με άλλα σιτηρά, γεγονός που τη καθιστά επιλογή για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή δυσκοιλιότητα.
Μπαγκέτα: Γαλλικής καταγωγής, μπορεί να είναι από λευκό αλεύρι, αλλά και από αλεύρι ολικής, με σουσάμι ή χωρίς.
Ιδανική για γαλλικά πιάτα, σάντουιτς, αλλά και για προτάσεις τύπου τρατορίας.
Υπάρχουν και άλλα είδη ψωμιού όπως: καρυδόψωμο, ψωμί με μπύρα, ελιόψωμο, γερμανικό ντίνκελ (ένα δημητριακό που μοιάζει με σιτάρι), χωρίς γλουτένη, με βότανα και μυρωδικά κ.ά.