fbpx
Friday, November 21, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Πετιμέζι, ένας δυναμίτης ενέργειας και γεύσης

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
February 7, 2022
in Food, Health
Πετιμέζι, ένας δυναμίτης ενέργειας και γεύσης
12
SHARES
1.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υγιεινό, φυσικό, με φρουτώδες άρωμα, και απαλή αλλά χαρακτηριστική γεύση, αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για τον οργανισμό, αλλά και ένα πολυχρηστικό συστατικό στην κουζίνα.

Το πετιμέζι, ένα 100% φυσικό προϊόν, είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου των σταφυλιών. Θεωρείτε ένα ιδιαίτερο άρτυμα τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές. Στις πρώτες χαρίζει καραμελωμένη, παχύρρευστη γλύκα, ενώ στις δεύτερες γλυκόξινη επίγευση και σκούρο χρώμα.

  • Η λέξη «πετιμέζι» προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ενώ κατά το Βυζάντιο ονομαζόταν «έψημα». Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, πρόκειται για το σταφύλι σε συμπυκνωμένη μορφή, αφού σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι περιέχεται σε μία κουταλιά πετιμέζι.
  • Στο Βυζάντιο χρησιμοποιούσαν το πετιμέζι για την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως τα παστέλια, τα καρυδάτα, την κυδωνόπαστα, τα λαλάγγια (τηγανίτες), τα κολλύρια (λουκουμάδες). Στην Κρήτη ήταν το κύριο γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Στην Μικρά Ασία το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή γλυκών, όπως ο χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι.
  • Έχει αρκετές θερμίδες, αλλά και υψηλή διατροφική αξία, καθώς η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, και φώσφορο, είναι υψηλή. Σε συνδυασμό με την υψηλή ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει αποτελεί έναν δυναμίτη ενέργειας που τονώνει κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Ταιριάζει υπέροχα με το ψητό χοιρινό και το χοιρινό κατσαρόλας. Μία τέτοια σχετική πρόταση είναι να το χρησιμοποιήσετε ως γλάσο σε ένα κλασικό χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα ή στο ασιατικής προέλευσης γλυκόξινο χοιρινό σε μπουκιές. Το ίδιο ισχύει και με το μοσχαράκι με κυδώνια, βερίκοκα και κόκκινο κρασί. Λίγη ποσότητα θα δώσει μεστή γεύση στο φαγητό αλλά και στην υφή. Επίσης, μπορεί να γίνει το δικό σας μυστικό συστατικό στην περίφημη σάλτσα Café de Paris για το φιλέτο.
  • Δοκιμάστε πλευρώτους ψητά με αραιωμένο πετιμέζι αντί για μπαλσάμικο και έχετε ένα πολύ δυνατό ορεκτικό, ένα «μεζέ» για τσίπουρο και ούζο. Προσθέστε λίγο πετιμέζι σε μια μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη και έχετε ένα έδεσμα με μια εξαιρετικά πολύπλοκη γευστική παλέτα.
  • Εννοείται ότι στα μουστοκούλουρα θα χρησιμοποιήσετε πετιμέζι για να γίνουν πιο αφράτα και με βαθειά αρωματική γλύκα, αντί για ζάχαρη, ενώ το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε και σε ένα κέικ σοκολάτας, χαρίζοντας του μια ιδιαίτερη, φυσική γεύση που θυμίζει άλλες εποχές. Τέλος, βάζοντας το αντί για ζάχαρη ή μελάσα στις μπάρες δημητριακών δημιουργείτε ένα υγιεινό και δυναμωτικό σνακ.
  • Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως σιρόπι για να περιχύσετε τηγανίτες, λουκουμάδες, κρέμες (ως προσθήκη στο κλασικό σιρόπι), ως ντρέσινγκ στις πράσινες σαλάτες, αλλά και ως συστατικό για τις μαρινάδες κρεάτων (ακόμη και του κερκυραϊκού σαβόρο!), όπως επίσης και για γλυκαντικό στα ροφήματα.
Tags: ΓαστρονομίαΦρούταΔιατροφήΓλυκά
Previous Post

3 ψυχολογικά tips για να κάνεις κάποιον να σε πεθυμήσει  

Next Post

Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

Next Post
Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

Η σιωπή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ

Η σιωπή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

by Μαρία Κοσμά
March 6, 2023
0

Δίαιτα, φαρμακευτική αγωγή, άθληση ή μήπως και ψυχοθεραπεία χρειάζονται οι άνθρωποι που παλεύουν με την παχυσαρκία; Μια πιο σφαιρική μέθοδος...

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

by Μόδεστος Κούρτης
August 25, 2023
0

Ελληνικό, αυθεντικό, κοσμοπολίτικο, μοντέρνο και φουλ αρωματικό, το Μοσχοφίλερο είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες, που κάνει αξιόλογη...

Τα φρούτα του κρασιού

Τα φρούτα του κρασιού

by Μόδεστος Κούρτης
February 2, 2022
0

Τα σταφύλια είναι ένα χρυσωρυχείο υγείας και νεότητας, μέσω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, αλλά και της αντιγηραντικής ουσίας ρεσβερατρόλης.

Ο εραστής των κλασικών αυτοκινήτων

Ο εραστής των κλασικών αυτοκινήτων

by Παντελής Περιβολάρης
April 16, 2024
0

Μέσα από την οπτική γωνία και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του φωτογράφου Damian Szmurlo τα vintage αυτοκίνητα μοιάζουν πιο όμορφα και...

Ο γκουρού του πένθους στην Αθήνα

Ο γκουρού του πένθους στην Αθήνα

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
June 6, 2023
0

Ο Καναδός θεολόγος και best seller συγγραφέας Stephen Jenkinson έρχεται στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Griefwalker» (με θέμα τον ίδιο) για...

Σκηνές από τον βίο του Πέδρο Μαρτίνς

Σκηνές από τον βίο του Πέδρο Μαρτίνς

by Άλκης Φιτσόπουλος
January 10, 2022
0

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ανανέωσης της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Πέδρο Μαρτίνς, κάνουμε μερικές σκέψεις πάνω στην πορεία...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

November 19, 2025
Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

November 19, 2025
Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

November 19, 2025
Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

November 14, 2025
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

November 14, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp