fbpx
Saturday, March 25, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
June 6, 2022
in Wine & Spirits, Experience
Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση
Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση
Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση
Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση
7
SHARES
654
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επειδή μια παγωμένη μπύρα δεν αρκεί. Επειδή η ποικιλία και η ζύμωση παίζουν ρόλο. Επειδή η θερμοκρασία δεν είναι απλά ένας αριθμός. Το Zeitgeist σας δείχνει πώς θα κάνετε τη σχέση σας μαζί της πιο ουσιαστική!

 Lager 

Μπύρα που φτιάχνεται από μαγιά που κάθεται στον πάτο της δεξαμενής, με τη ζύμωση να γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Στη Βρετανία οι Lager έχουν χρυσαφένιο χρώμα, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να είναι και σκουρόχρωμες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η γνωστές σε όλους Amstel, Heineken, Alpha, Μύθος, Stella Artois, Sapporo, Asahi, Bud κ.ά.|
Αρμονία: Ιδανικές τόσο σαν απεριτίφ όσο και ως συνοδευτικό του χοιρινού και  των ψαριών.

 Pils 

Χρυσαφένια σε χρώμα, ξηρή μπύρα με συμβατική ένταση, αρώματα λουλουδιών και ξηρό τελείωμα, αλλά και πιο πικρές από τις lager. Είναι μπύρες με έντονο τον χαρακτήρα του κριθαριού και του λυκίσκου που τους δίνουν γλυκόπικρη γεύση, αλλά και επίγευση που διαρκεί. Χαρακτηριστικό τους ότι για την παρασκευή τους χρειάζονται πολύ καλό νερό με πλούσια ιχνοστοιχεία. Εδώ ανήκουν η Fischer, η Kaiser, η Carlsberg κ.ά.
Αρμονία: Ταιριαστές τόσο σε καπνιστά αλλαντικά όσο και με ψητό κοτόπουλο, αλλά και σνακ. 

 Ale  

Η αγγλική ονομασία για μια μπύρα φτιάχνεται από φυσική μαγιά, η οποία της προσδίδει ξεχωριστή φρουτώδη γεύση. Η μαγιά επειδή επιπλέει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, δημιουργεί μια κρούστα που δεν αφήνει την μπύρα να ξινίσει, αφού ζυμώνεται από πάνω προς τα κάτω. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ale διαφορετικού χρώματος, γεύσης και έντασης. Ανάλογα με τον τύπο τους συνοδεύουν αλλαντικά, εξωτικά πιάτα, ακόμα και γλυκά. Χαρακτηριστικές Ale είναι η κόκκινη McFarland, η λευκοκίτρινη Duvel με έντονο άρωμα νεραντζιού και η Murphy’s red.
Αρμονία: Απόλυτα ταιριαστές με γλυκόξινα πιάτα, ζυμαρικά και εξωτική κουζίνα.

 Pale Ale 

Η πιο ανερχόμενη κατηγορία μπύρας στον κόσμο, με πιο σημαντική υποκατηγορία της την India Pale Ale ή IPA, έναν τύπο μπύρας που αναπτύχθηκε στην Αγγλία για εξαγωγή στην Ινδία πριν από περίπου δύο αιώνες. Η Pale ale είναι μπύρα με ζεστή ζύμωση και με χρήση βύνης ελαφρού χρώματος και αποτελεί το καμάρι της όπου γης μικροζυθοποιίας. Ουσιαστικά κάθε ετικέτα είναι και ένας ξεχωριστός κόσμος, όπου η αψάδα συναγωνίζεται τον φρουτώδη χαρακτήρα.
Αρμονία: Κάθε ετικέτα είναι διαφορετική για αυτό και πρέπει να την ταιριάξετε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Σίγουρα, όμως, είναι το τέλειο ζευγάρι για την  εξωτική και την έθνικ κουζίνα.  

 Weisse  

Ο γερμανικός όρος για τη λευκή μπύρα, που υποδηλώνει μια «χλωμή» σε χρώμα μπύρα που φτιάχνεται από σιτάρι. Στον βορρά η Βερολινέζικη «βάις» αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό στυλ. Στον Νότο έχει λιγότερο αλκοόλ– λίγο παραπάνω από 5% και μεγαλύτερη ποσότητα σιταριού και ζυμών που έχουν σαν αποτέλεσμα μια όξινη, φρουτώδη, πικάντική παλέτα με ελαφρές νύξεις από μαγειρεμένα μήλα και γαρίφαλα. Αν η μπύρα έχει άσπρο κατακάθι πρέπει να υπάρχει το πρόθεμα Hefe στην ετικέτα. Γνωστές ετικέτες είναι οι Paulaner και Franziskaner, ενώ εμβληματική περίπτωση μπύρας από βύνη σταριού που επαναζυμώνεται στη φιάλη είναι η θολή και έξτρα αρωματική Erdinger .
Αρμονία: Ίσως ο πιο τέλειος συνοδός του τηγανητού ψαριού και των τραγανών θαλασσινών, παραδοσιακά όμως συνοδεύει σνίτσελ και λουκάνικα.

 Stout  

Μια πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρη μπύρα που ζυμώνεται από πάνω προς τα κάτω και φτιάχνεται από καβουρδισμένη βύνη. Οι γλυκές, χαρακτηριστικά ευκολόπιοτες Stout συχνά περιέχουν λακτόζη, ενώ οι ξηρές, (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Guinness) περιέχουν ψημένο, μη βυνοποιημένο κριθάρι. Χαρακτηριστική stout είναι και η Murphy’s με αρώματα καλοψημένης βύνης.
Αρμονία: Ταιριάζουν τέλεια με κόκκινο κρέας, μπέργκερ αλλά και σοκολατένια γλυκά.

 Trappist / Abbey  

Οι αυθεντικές trappist είναι λίγες και παράγονται από το τάγμα των μοναχών trappist που έχει έξι ζυθοποιεία στο Βέλγιο, ένα στην Ολλανδία και ένα στην Αυστρία. Βάση νόμου μόνο αυτά τα ζυθοποιεία επιτρέπεται να φέρουν τον όρο Trappist. Όλες οι υπόλοιπες που παράγονται σε μοναστήρια Βενεδικτίνων ή Καπουτσίνων μοναχών ανήκουν στην κατηγορία Abbey. Υπάρχουν επίσης μπύρες που παράγονται με τον τρόπο του μοναστηριού, αλλά εκτός των τειχών του. Ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης, οι μπύρες αυτές είναι δυνατές, υψηλόβαθμες, με ζύμωση από πάνω προς τα κάτω και με χαρακτηριστικά αρώματα μπαχαρικών, όπως κόλιαντρο, κύμινο, πιπερόριζα, ζωηρά θερμά χρώματα και δυνατή επίγευση.  Μοναστηριακές ετικέτες είναι οι Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Montdes Cats, Stift Engelszell, ενώ στη ευρύτερη κατηγορία ανήκουν οι Leffe Brune, Gulden Carolus Triple, Trippel Karmeliet κ.ά.
Αρμονία: Ιδανικές για παλαιωμένα ή πολύ λιπαρά τυριά, αλλαντικά και καπνιστά κρέατα.

 Θερμοκρασία σερβιρίσματος  

Διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά και ανάλογα με το είδος και την εποχή. Σε χώρες με θερμό κλίμα, όπως η Ελλάδα, η Lager σερβίρεται σε θερμοκρασίες 2 – 4 C, πιο κρύα δηλαδή από ό,τι στις βορειότερες χώρες. Από την άλλη οι Ale και Weiss σερβίρονται σε κάπως υψηλότερες θερμοκρασίες (6- 9 βαθμούς C), ώστε να αναδεικνύεται καλύτερα η πολυσύνθετη γεύση τους, ενώ οι μαύρες Stout ξεκινούν από τους 8 βαθμούς C και μπορεί να φτάσουν και τους 12 C το χειμώνα. Συνολικά, ο κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι η θερμοκρασία συντήρησης και το αντίστροφο.

Tags: ΒύνηΛυκίσκοςΜαγιάIndian Pale AleSlider
Previous Post

Νέα Ιωνία: Το Μάντσεστερ της Ελλάδας

Next Post

Λισαβόνα, το λιμάνι του Οδυσσέα

Next Post
Λισαβόνα, το λιμάνι του Οδυσσέα

Λισαβόνα, το λιμάνι του Οδυσσέα

Η Google γνωρίζει τα πάντα και για τη βιωσιμότητα

Η Google γνωρίζει τα πάντα και για τη βιωσιμότητα

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Το ωραιότερο κτήριο του κόσμου

Το ωραιότερο κτήριο του κόσμου

by Παντελής Περιβολάρης
May 31, 2022
0

Είναι ο απόλυτος λόγος για να επισκεφθείς το Μπιλμπάο. Το μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Φρανκ Γκέρυ, θεωρείται, όσο περνάνε τα χρόνια,...

Δεύτερη ζωή δεν έχει

Δεύτερη ζωή δεν έχει

by Άλκης Φιτσόπουλος
November 30, 2021
0

Τι είναι η ζωή; Συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν να φιλοσοφούν για τη ζωή, όταν δεν τους απομένει πολύ ζωή για...

Επιδραστικές γυναίκες, η νέα σειρά του National Geographic

Επιδραστικές γυναίκες, η νέα σειρά του National Geographic

by Zeitgeist Team
January 20, 2021
0

Γυναίκες που άλλαξαν τα δεδομένα, που έμειναν στην Ιστορία, που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, και να αλλάξουν την...

Το βλέμμα του Ντέιβιντ Μπέκαμ

Το βλέμμα του Ντέιβιντ Μπέκαμ

by Zeitgeist Team
October 7, 2021
0

Μετά το Παρίσι και το Μαϊάμι, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ συνεχίζει το ταξίδι του ως designer στο Λονδίνο, την πόλη που...

5 μυστικά της διαφήμισης που λίγοι γνωρίζουν

5 μυστικά της διαφήμισης που λίγοι γνωρίζουν

by Zeitgeist Team
April 9, 2021
0

Κάθε επάγγελμα έχει τα μικρά και τα μεγάλα του μυστικά, τεχνάσματα, κόλπα. Έτσι και στον κόσμο της διαφήμισης, εκεί όπου...

Ο Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ στο Ηρώδειο

Ο Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ στο Ηρώδειο

by Zeitgeist Team
May 12, 2022
0

Ανεβαίνει στις 14 Ιουνίου στο Ηρώδειο ο διάσημος αρχιμουσικός σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ σε μια μοναδικής συναυλία κλασικής μουσικής με...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Το τίμημα της εξυπνάδας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Να τι να καλλιεργήσεις στη βεράντα σου αυτή την άνοιξη

Να τι να καλλιεργήσεις στη βεράντα σου αυτή την άνοιξη

March 24, 2023
Το Lockdown των 6 ημερών

Το Lockdown των 6 ημερών

March 24, 2023
25 χρόνια «Ελληνικός Κόσμος»

25 χρόνια «Ελληνικός Κόσμος»

March 23, 2023
James Rodríguez: Ένα brand name γεννιέται

James Rodríguez: Ένα brand name γεννιέται

March 23, 2023
Είδαμε την «Κίνηση ΜΑΤ»

Είδαμε την «Κίνηση ΜΑΤ»

March 22, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp