Μπορεί το παράξενο κτίσμα που αιωρείτο επί δεκαετίες σε ύψος 17 μέτρων να μην υπάρχει, φωτογραφίες όμως και πίνακες της εποχής επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του. Όλη η απίστευτη ιστορία εδώ.
Σε πίνακα ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκε το 1833 και σε φωτογραφία του 1865 με θέμα τον Ναό Ολύμπιου Διός στην Αθήνα (αυτό που εν συντομία ονομάζουμε Στύλοι ή Στήλες του Ολύμπιου Διός) απαθανατίζεται μια παράξενη λεπτομέρεια. Στην κορυφή των Στύλων απεικονίζεται μια προέκταση η οποία στηρίζεται σε δύο από του κίονες του Ναού. Σήμερα, αυτό το παράξενο κτίσμα που αιωρείται επί δεκαετίες σε ύψος 17 μέτρων σε πείσμα των φυσικών νόμων, δεν υπάρχει και τίποτα δεν μαρτυρά την ιδιαίτερη ιστορία του.
Αυτό το παράξενο κτίσμα που έμοιαζε με δωμάτιο ήταν το καταφύγιο χριστιανών ασκητών οι οποίοι επέλεγαν να ζήσουν όσο πιο ψηλά μπορούσαν προκειμένου να είναι πιο κοντά στο Θεό. Οι συγκεκριμένοι ασκητές, γνωστοί και ως στυλίτες, πίστευαν ότι η σκληρή ζωή που έκαναν παραδομένοι στα στοιχεία της φύσης, μίκραινε την απόσταση που τους χώριζε από τον Θεό που τόσο λάτρευαν. Δέχονταν φαγητό και νερό από τους ανθρώπους στο έδαφος που με σχοινιά και καλάθια τους έστελναν τροφή και νερό και καθώς τους θεωρούσαν αγίους αμείβονταν με κηρύγματα και διδαχές για το πώς θα γίνουν ενάρετοι χριστιανοί.
Ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των στυλιτών που αφιέρωναν την ύπαρξή τους στο Θεό κάποιος ασκητής, για την ταυτότητα του οποίου δεν υπάρχουν πληροφορίες, κατάφερε να χτίσει αυτόν τον μικρό θάλαμο στην κορυφή των Στύλων και να ζήσει εκεί μέχρι να τον διαδεχτούν οι επόμενοι. Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να ανεβάσει τα υλικά ή το πότε ακριβώς κατασκευάστηκε δεν είναι γνωστός, αλλά πιθανότατα όλα γίνονταν με τη βοήθεια του κόσμου, που έβλεπε στους ασκητές έναν οσιομάρτυρα που σήκωνε στις πλάτες του τις αμαρτίες όλης της επίγειας ζωής.
Όσο η ζωή στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος εκσυγχρονιζόταν, γινόταν προσπάθεια να εξαλειφθούν τέτοιες εικόνες. Ειδικά τα αρχαία μνημεία, ως κομμάτι της κληρονομιάς των Ελλήνων έπρεπε να λειτουργήσουν ως σύνδεσμος με το παρελθόν, ενισχύοντας την εθνική ταυτότητα μετά από την 4 αιώνων υποδούλωση από τους Τούρκους και για αυτό τον λόγο απομακρύνθηκε οποιαδήποτε προσθήκη αλλοίωνε την αρχική κατασκευή.
Αυτού του είδους η ασκητική ζωή ήταν σύνηθες φαινόμενο το οποίο εμφανίστηκε τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, κυρίως στην Ανατολική Μικρά Ασία, τη Συρία και τη Παλαιστίνη. Ο πρώτος γνωστός στυλίτης ήταν ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο Λέσβιος ο οποίος ανέβηκε σε στύλο στη Συρία το 423 και παρέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του 37 χρόνια αργότερα.
Στην πορεία, αναπτύχθηκαν διάφορες μορφές ασκητισμού που έφερναν στα όρια την ανθρώπινη ύπαρξη. Όσοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν αυτή τη σκληρή ζωή, υπέβαλλαν το σώμα τους σε φρικτές δοκιμασίες και ζούσαν στα πιο παράξενα μέρη. Οι δενδρίτες, ανέβαιναν σε ένα δέντρο και ζούσαν εκεί όλη τους τη ζωή προσευχόμενοι, οι κλωβίτες ζούσαν σε στενά κλουβιά. Άλλοι επέλεγαν σπηλιές, κελιά ή τάφους, έχτιζαν την είσοδο και έπαιρναν την τροφή που τους έφερναν άλλοι πιστοί, από ένα μικρό άνοιγμα.
Στην Ιστορία έχουν καταγραφεί πολλά παραδείγματα ασκητών που έφταναν στα άκρα για την αγάπη του Θεού. Οι πιο γνωστές περιπτώσεις είναι ο Συμεών και ο Δανιήλ. Ο Συμεών έμεινε 30 χρόνια επάνω στον στύλο. Το σώμα του είχε πληγές γεμάτες σκουλήκια και λέγεται ότι όταν τα σκουλήκια έπεφταν από το σώμα του, τα τοποθετούσε ξανά στις πληγές του λέγοντας «τραφείτε με αυτό που σας δίνει ο Θεός». Ο Δανιήλ ανέβηκε σε στύλο στην Κωνσταντινούπολη όταν ήταν 35 ετών όπου και έζησε για σχεδόν 50 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 83 ετών. Το σώμα του ήταν εξαθλιωμένο και δύσοσμο από τις κακουχίες και τις πληγές. Ασκητές υπάρχουν μέχρι και σήμερα, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα εγκόσμια και ζουν μόνο με τα εντελώς απαραίτητα, ωστόσο δεν υποβάλλουν το σώμα τους σε τόσο ακραίες μορφές στέρησης.
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία, πατώντας like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.
Διαβάστε επίσης
Η Αθήνα του 1900 σε 12 κλικ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ)
Μυθωδία: Η διαπλανητική συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου (VIDEO)