Δυνατοί παρτενέρ, σε μια σχέση πάθους, φέρνουν στο τραπέζι την έντονη προσωπικότητά τους, ανεβάζοντας τις γευστικές απαιτήσεις. Ας τα συνδυάσουμε!
Το τυρί και το κρασί λατρεύονται χωρίς όρια και στέκονται στοργικά το ένα δίπλα στο άλλο, κάνοντας τη ζωή μας όμορφη. Εμπρός λοιπόν να στήσουμε μια «cheese and wine» βραδιά, παίζοντας με τις γεύσεις.|
Οι πάμπολλες ποικιλίες τυριών κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την επιλογή κρασιών, όμως εμείς θα ομαδοποιήσουμε τα τυριά κι έτσι η τελική επιλογή θα είναι δική σας.
Ο πιο διάσημος τρόπος σερβιρίσματος του τυριού είναι με τη μορφή της ποικιλίας, συνδυαστικά με καλό κρασί, αποτελώντας αυτούσιο γεύμα.
Αν ξεκινήσουμε λοιπόν από τα λευκά πληθωρικά chevre τυριά, με τις μεστές, ξινούτσικες, βουτυράτες νότες. Θα δούμε ότι ζητούν ένα κρασί με σχετικά υψηλή οξύτητα, κατά προτίμηση λευκό. Έτσι, επιλέξτε μια Σαντορίνη, ή ένα Ασύρτικο με κάποια άλλη ποικιλία, ή έναν Ροδίτη με Σαββατιανό. Στην ίδια ομάδα, θα μπορούσε να σταθεί και η φέτα μας, η οποία όμως, λόγω εντοπιότητας, θα ερωτευόταν μια… Ρετσίνα!
Μια άλλη ομάδα τυριών που θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι της θεματικής βραδιάς είναι τα κρεμώδη μπρι, αλλά και οι γλυκές ελληνικές γραβιέρες. Τυριά που συνδυάζουν τη γλύκα, τη βουτυράτη υφή και τις νύξεις ξηρών καρπών, θα αγαπήσουν τα μαλακά κόκκινα κρασιά, όπως τα πλούσια Merlot, ή τα Cabernet με Merlot, ή τα Αγιωργίτικα.
Η βασίλισσα παρμεζάνα είναι μια κατηγορία από μόνη της. Αυτό το πιπεράτο, ώριμο τυρί, με την έντονη αλμύρα και την εκρηκτική γεύση, συνοδεύεται από αφρώδεις οίνους με υψηλές οξύτητες.
Αν πάλι θέλουμε μια ντελικάτη ποικιλία τυριών, θα βάλουμε στο τραπέζι ανθότυρο, μοτσαρέλα, τελεμέ ή καλαθάκι Λήμνου. Συνοδεύουμε με μια ευωδιαστή Μαντινεία, ένα χαρμάνι με Sauvignon blanc, μια Βηλάνα κρητική, ή αρωματικά κρασιά από τα νησιά μας με την ποικιλία του Μοσχάτου να ηγείται.
Σειρά έχουν οι εντάσεις. Ας αφεθούμε στη γοητεία του καπνού, με το δικό μας Μετσοβόνε από το Κτήμα Αβέρωφ, τα καπνιστά της Νότιας Γαλλίας και των Πυρηναίων, εκ των οποίων κάποια έχουν πιπέρια ή μπέικον. Η σφιχτή και απαλή σάρκα τους, με τις νότες του καπνού να υπερισχύουν και τις ερεθιστικές πινελιές από αλμύρα και πιπέρι, απαιτούν ένα βανιλάτο, μεστό κρασί, ίσως και λίγο καπνιστό. Παίξτε με τα πλούσια βαρελάτα Chardonnay, ένα μαλακό Αγιωργίτικο, ή με τα λίγο «λιωμένα» κρητικά με τις μαλακωμένες τανίνες.
Φινάλε με τα «μπλε». Ροκφόρ, στίλτον, γκοργκοντζόλα. Βουτυράτα, λιπαρά, με έντονα αρώματα. Λατρεύουν τα γλυκά κρασιά, από Λήμνο, Σάμο, Ρόδο ή ένα Port από την Πορτογαλία.
Διαβάστε επίσης
Μαυροτράγανο: Η ελληνική ποικιλία που αγαπούν οι Γάλλοι
Οι κώδικες του κονιάκ
Προσούτο, σπεκ, χαμόν: μικρός οδηγός γνώσης