Το απόλυτο γιορτινό σκηνικό περιλαμβάνει παραδοσιακά πάντα το άνοιγμα μιας σαμπάνιας ή έστω ενός καλού αφρώδους οίνου. Η ζωή είναι μικρή για να περνάς τις γιορτές χωρίς αυτές τις υπέροχες φυσαλίδες, που καθώς ανεβαίνουν στην επιφάνεια απελευθερώνουν τα αρώματα της καλής ζωής.
Παρότι νέα στοιχεία κάνουν λόγο για παραγωγή αφρώδους οίνου στην Αγγλία του 16ου αιώνα πριν από τη Γαλλία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μοναχός Dom Pierre Perignon του αβαείου Hautvillers έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της, καθώς εκείνος, στην περιοχή της Βόρειας Γαλλίας στα τέλη του 16ου αιώνα, επέλεξε την ποικιλία σταφυλιών και εφηύρε τη διαδικασία παραγωγής του αφρώδη οίνου. Η διαδικασία ονομάζεται «Methode Traditionelle» ή «Methode Champanoise» και οι ποικιλίες που συντελούν για τη δημιουργία αυτού του υπέροχου κρασιού είναι τρεις: η λευκή Chardonnay και οι ερυθρές Pinot Noir και Pinot Meunier.Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η σαμπάνια είναι αφρώδες κρασί, αλλά κάθε αφρώδες κρασί δεν είναι σαμπάνια. Αφρώδη είναι τα κρασιά που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, το στοιχείο που τα κάνει να αφρίζουν, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ο ένας είναι η τεχνητή προσθήκη, ενώ ο άλλος είναι αποτέλεσμα της δεύτερης ζύμωσης του κρασιού είτε μέσα στη φιάλη είτε στη δεξαμενή. Η αυθεντική σαμπάνια ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο της φιάλης (διπλής ζύμωσης) και είναι αποκλειστικά γαλλική, καθώς παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (εξού και το champagne), μια περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ρενς και Τρουά. Παρασκευάζεται, δε, από τις τρεις συγκεκριμένες οινικές ποικιλίες που αναφέρθηκαν. Όλα τα άλλα κρασιά με φυσαλίδες είναι απλώς αφρώδεις οίνοι που ποικίλουν ως προς την προέλευση και ως προς τις ποικιλίες που περιέχουν. Ωστόσο, την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας υιοθετούν και πολλά αφρώδη (τα Cava των Ισπανών, τα Franciacorta των Ιταλών, αρκετά ελληνικά), χρησιμοποιώντας μάλιστα την κλασική φιάλη της σαμπάνιας, με τοιχώματα ανθεκτικά στις πιέσεις.
Η αυθεντική σαμπάνια έχει διάφορους τύπους ανάλογα με τη χρονολόγηση και τα γευστικά χαρακτηριστικά της, τα οποία είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να γνωρίζει, για αρμονικά γαστρονομικά ταιριάσματα.
Non-vintage: Μη χρονολογημένη σαμπάνια. Οι περισσότερες σαμπάνιες είναι αυτού του τύπου καθώς βασίζονται σε μια επιλογή από διάφορες σοδειές.
Vintage (ή Millesime): Η σαμπάνια αυτού του τύπου είναι συγκεκριμένης χρονολογίας.
Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec, Doux: Τα είδη αυτά καθορίζονται ανάλογα με την περιεκτικότητα της σαμπάνιας σε σάκχαρα, άρα πρόκειται για γευστική κατηγοριοποίηση.
Οι ξηροί αφρώδεις οίνοι ή σαμπάνιες (Extra Brut, Ultra Brut) παντρεύονται με ντελικάτες γεύσεις ωμών θαλασσινών (καραβίδες, στρείδια, χαβιάρι, μπρικ, ελαφριά αλίπαστα, σούσι). Όταν η ξηρότητα (Brut) δεν είναι υπερβολική και είναι πιο κοντά στο άγλυκο, συνοδεύει δυνατά σκληρά τυριά και πουλερικά, αλλά και φίνα αλλαντικά.
Ένα αφρώδες ροζέ ή μια ημίγλυκη σαμπάνια (Demi Sec) μπορεί να καταναλωθεί στο γεύμα και το δείπνο, συνοδεύοντας ένα μενταγιόν αστακού ή ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με μια ελαφριά σάλτσα. Τα Rosé Sec (της ίδιας συνομοταξίας) πίνονται και ως απεριτίφ και ταιριάζουν και με γλυκά.
Ενώ, ένα επιδόρπιο με βάση την κρέμα και τα κόκκινα φρούτα (φράουλες, μούρα) ή απλώς τη βανίλια Μαδαγασκάρης θα φτάσει στο μέγιστο επίπεδο απόλαυσης με μια γλυκιά σαμπάνια (Doux).
Blanc de blancs: Είναι η λευκή σαμπάνια που έχει δημιουργηθεί μόνο από λευκές ποικιλίες Chardonnay.
Blanc de noirs: Είναι η σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο ερυθρών ποικιλιών, δηλαδή από Pinot Noir και Pinot Meunier.
Rose: Είναι η σαμπάνια ροζέ χρώματος, που προκύπτει από την ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού Cuvee: Είναι ένας σπάνιος τύπος σαμπάνιας που δηλώνει το συγκεκριμένο χαρμάνι που χρησιμοποιήθηκε και είναι μοναδικό.
Και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια για την απόλαυση. Η χρυσή σταθερά στη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 8°C διότι εκεί διατηρούνται αναλλοίωτα τα αρώματα αλλά και ο δροσιστικός – αναζωογονητικούς τους χαρακτήρας. Σερβίρονται σε σαμπανιέρα και σε ποτήρια τύπου φλουτ, (Flute), του ποτηριού δηλαδή που μοιάζει με φλογέρα και αναδεικνύει τις φυσαλίδες.
Διαβάστε επίσης
Όλα τα σέλατα του κόσμου (ΦΩΤΟ)
Τα σουρεαλιστικά δείπνα του Salvador Dali
Malbec: η ποικιλία που χορεύει τανγκό