fbpx
Monday, July 7, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Σαμπάνια, ο αφρός των ημερών

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
December 30, 2024
in Wine & Spirits
Σαμπάνια, ο αφρός των ημερών
Σαμπάνια, ο αφρός των ημερών
Σαμπάνια, ο αφρός των ημερών
5
SHARES
497
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το απόλυτο γιορτινό σκηνικό περιλαμβάνει παραδοσιακά πάντα το άνοιγμα μιας σαμπάνιας ή έστω ενός καλού αφρώδους οίνου. Η ζωή είναι μικρή για να περνάς τις γιορτές χωρίς αυτές τις υπέροχες φυσαλίδες, που καθώς ανεβαίνουν στην επιφάνεια απελευθερώνουν τα αρώματα της καλής ζωής.

Παρότι νέα στοιχεία κάνουν λόγο για παραγωγή αφρώδους οίνου στην Αγγλία του 16ου αιώνα πριν από τη Γαλλία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μοναχός Dom Pierre Perignon του αβαείου Hautvillers έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της, καθώς εκείνος, στην περιοχή της Βόρειας Γαλλίας στα τέλη του 16ου αιώνα, επέλεξε την ποικιλία σταφυλιών και εφηύρε τη διαδικασία παραγωγής του αφρώδη οίνου. Η διαδικασία ονομάζεται «Methode Traditionelle» ή «Methode Champanoise» και οι ποικιλίες που συντελούν για τη δημιουργία αυτού του υπέροχου κρασιού είναι τρεις: η λευκή Chardonnay και οι ερυθρές Pinot Noir και Pinot Meunier.

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η σαμπάνια είναι αφρώδες κρασί, αλλά κάθε αφρώδες κρασί δεν είναι σαμπάνια. Αφρώδη είναι τα κρασιά που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, το στοιχείο που τα κάνει να αφρίζουν, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ο ένας είναι η τεχνητή προσθήκη, ενώ ο άλλος είναι αποτέλεσμα της δεύτερης ζύμωσης του κρασιού είτε μέσα στη φιάλη είτε στη δεξαμενή. Η αυθεντική σαμπάνια ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο της φιάλης (διπλής ζύμωσης) και είναι αποκλειστικά γαλλική, καθώς παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (εξού και το champagne), μια περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ρενς και Τρουά. Παρασκευάζεται, δε, από τις τρεις συγκεκριμένες οινικές ποικιλίες που αναφέρθηκαν. Όλα τα άλλα κρασιά με φυσαλίδες είναι απλώς αφρώδεις οίνοι που ποικίλουν ως προς την προέλευση και ως προς τις ποικιλίες που περιέχουν. Ωστόσο, την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας υιοθετούν και πολλά αφρώδη (τα Cava των Ισπανών, τα Franciacorta των Ιταλών, αρκετά ελληνικά), χρησιμοποιώντας μάλιστα την κλασική φιάλη της σαμπάνιας, με τοιχώματα ανθεκτικά στις πιέσεις.

Η αυθεντική σαμπάνια έχει διάφορους τύπους ανάλογα με τη χρονολόγηση και τα γευστικά χαρακτηριστικά της, τα οποία είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να γνωρίζει, για αρμονικά γαστρονομικά ταιριάσματα.

Non-vintage: Μη χρονολογημένη σαμπάνια. Οι περισσότερες σαμπάνιες είναι αυτού του τύπου καθώς βασίζονται σε μια επιλογή από διάφορες σοδειές.
Vintage (ή Millesime): Η σαμπάνια αυτού του τύπου είναι συγκεκριμένης χρονολογίας.
Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec, Doux: Τα είδη αυτά καθορίζονται ανάλογα με την περιεκτικότητα της σαμπάνιας σε σάκχαρα, άρα πρόκειται για γευστική κατηγοριοποίηση.
Οι ξηροί αφρώδεις οίνοι ή σαμπάνιες (Extra Brut, Ultra Brut) παντρεύονται με ντελικάτες γεύσεις ωμών θαλασσινών (καραβίδες, στρείδια, χαβιάρι, μπρικ, ελαφριά αλίπαστα, σούσι). Όταν η ξηρότητα (Brut) δεν είναι υπερβολική και είναι πιο κοντά στο άγλυκο, συνοδεύει δυνατά σκληρά τυριά και πουλερικά, αλλά και φίνα αλλαντικά.
Ένα αφρώδες ροζέ ή μια ημίγλυκη σαμπάνια (Demi Sec) μπορεί να καταναλωθεί στο γεύμα και το δείπνο, συνοδεύοντας ένα μενταγιόν αστακού ή ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με μια ελαφριά σάλτσα. Τα Rosé Sec (της ίδιας συνομοταξίας) πίνονται και ως απεριτίφ και ταιριάζουν και με γλυκά.
Ενώ, ένα επιδόρπιο με βάση την κρέμα και τα κόκκινα φρούτα (φράουλες, μούρα) ή απλώς τη βανίλια Μαδαγασκάρης θα φτάσει στο μέγιστο επίπεδο απόλαυσης με μια γλυκιά σαμπάνια (Doux).
Blanc de blancs: Είναι η λευκή σαμπάνια που έχει δημιουργηθεί μόνο από λευκές ποικιλίες Chardonnay.
Blanc de noirs: Είναι η σαμπάνια που έχει προκύψει από την οινοποίηση μόνο ερυθρών ποικιλιών, δηλαδή από Pinot Noir και Pinot Meunier.
Rose: Είναι η σαμπάνια ροζέ χρώματος, που προκύπτει από την ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού Cuvee: Είναι ένας σπάνιος τύπος σαμπάνιας που δηλώνει το συγκεκριμένο χαρμάνι που χρησιμοποιήθηκε και είναι μοναδικό.

Και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια για την απόλαυση. Η χρυσή σταθερά στη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 8°C διότι εκεί διατηρούνται αναλλοίωτα τα αρώματα αλλά και ο δροσιστικός – αναζωογονητικούς τους  χαρακτήρας. Σερβίρονται σε σαμπανιέρα και σε ποτήρια τύπου φλουτ, (Flute), του ποτηριού δηλαδή που μοιάζει με φλογέρα και αναδεικνύει τις φυσαλίδες.

Διαβάστε επίσης
Όλα τα σέλατα του κόσμου (ΦΩΤΟ)
Τα σουρεαλιστικά δείπνα του Salvador Dali

Malbec: η ποικιλία που χορεύει τανγκό

Tags: SliderΚαμπανίαPerignon
Previous Post

Το μάρκετινγκ μας πήρε μυρωδιά: Μετατρέποντας τις εικόνες σε οσμές

Next Post

Candlelight: Μια μαγική μουσική εμπειρία υπό το φως των κεριών

Next Post
Candlelight: Μια μαγική μουσική εμπειρία υπό το φως των κεριών

Candlelight: Μια μαγική μουσική εμπειρία υπό το φως των κεριών

Τα 8 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2024

Τα 8 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2024

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Αφήστε τις Ιρανές να μπουν στα γήπεδα

Αφήστε τις Ιρανές να μπουν στα γήπεδα

by Άλκης Φιτσόπουλος
April 27, 2022
0

Σε άλλα νέα της ημέρας, στην Περσία οι γυναίκες δεν δικαιούνται πάλι να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, παρότι αγωνίστηκαν για αυτό...

Έργα του φωτός

Έργα του φωτός

by Zeitgeist Team
April 4, 2025
0

Η γκαλερί ALMA στην Σκουφά 24Α παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη και του Ιάσονα Καραΐνδρου, «Ραντεβού στην Αθήνα» από...

Οι 3 λόγοι που ο φίλος σας σάς βλέπει ερωτικά

Οι 3 λόγοι που ο φίλος σας σάς βλέπει ερωτικά

by Μαρία Κοσμά
July 20, 2022
0

Σύμφωνα με καινούρια μελέτη, αυτό είναι το φύλο που είναι πιο επιρρεπές στο να βλέπει ερωτικά τον φιλικό του περίγυρο...

Ο χρόνος δεν φρενάρει ποτέ

Ο χρόνος δεν φρενάρει ποτέ

by Zeitgeist Team
October 26, 2022
0

Η συλλογή Formula 1 της TAG Heuer παρουσιάζει τρεις νέους χρονογράφους σε αντίστοιχα χρώματα (πράσινο, κίτρινο και κόκκινο), εμπνευσμένα από...

Μία άβολη μουσική κομεντί

Μία άβολη μουσική κομεντί

by Zeitgeist Team
July 20, 2023
0

Ο Γιάννης Ταυλάς και ο Πάρις Ρούπος στο NOMADS στο Μοναστηράκι σε μία μουσική κομεντί με τίτλο «Θα γίνει άβολο».

Arabeschi di Latte: Ανάμεσα στα σύνορα τροφής και design

Arabeschi di Latte: Ανάμεσα στα σύνορα τροφής και design

by Zeitgeist Team
April 7, 2022
0

Ό,τι και αν «μαγειρεύουν» φέρνει πολύ σε γλυπτική, ζωγραφική και αρχιτεκτονική. Και ταυτόχρονα είναι αυθεντική υψηλή γαστρονομία.

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

O «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» σε καλοκαιρινή περιοδεία  

O «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» σε καλοκαιρινή περιοδεία  

July 3, 2025
Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025
Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

July 3, 2025
Η νέα και η παλιά Τούμπα

Η νέα και η παλιά Τούμπα

July 2, 2025
Το ποδόσφαιρο της νέας εποχής δεν χωράει τους αρτίστες

Το ποδόσφαιρο της νέας εποχής δεν χωράει τους αρτίστες

July 1, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp