Οι ειδικοί αποφάνθηκαν! Ανατρέξαμε στα κείμενα γνωστών life coachers του εξωτερικού για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό…των άλλων.
Θυμός, το έντονο συναίσθημα πάθους. Αναλλοίωτο από τα βάθη των αιώνων. Προκαλούμενο από ταραχή, άρνηση, προσβολή, από την αίσθηση του κινδύνου, της αδικίας. Ένα συναίσθημα που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Και σήμερα οι ειδικοί αποφάνθηκαν. Οι συνήθεις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να ηρεμήσουμε το θυμωμένο άνθρωπο μάλλον φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.
Ναι, μία λέξη μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση και να λειτουργήσει ως λάδι στη φωτιά. Για να μάθουμε πώς να διαχειριστούμε καλύτερα μια κατάσταση με έναν θυμωμένο φίλο, σύντροφο, παιδί, συνάδελφο ή πραγματικά, οποιονδήποτε άλλο στη ζωή, οι ειδικοί λένε πως πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις που να προέρχονται ή να σχετίζονται με το «ήρεμος». Το να πεις τη λέξη «ηρέμησε!» σε κάποιον που είναι θυμωμένος συνήθως τον θυμώνει περισσότερο.
Είτε λέμε «να είσαι ήρεμος» είτε «ηρέμησε», δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη λέξη «ήρεμα» με κάποιον που είναι ήδη θυμωμένος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον κάνει να νιώσει το αντίθετο. Και αυτό γιατί όταν οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, τείνουν να βλέπουν τη λέξη «ηρεμία» ως επίθεση. Το να πεις «ηρέμησε» σε κάποιον που είναι ήδη θυμωμένος «τον κάνει ακόμα πιο αμυντικό, θυμωμένο και απογοητευμένο». Ακόμα χειρότερα, αν ο θυμός τους δεν ήταν ήδη στραμμένος σε σένα, μπορεί αυτό να συμβεί, δηλαδή να σε πάρει και εσένα η μπάλα. Άλλες λέξεις που μπορεί να ακούγονται εξίσου απορριπτικές για τα αυξημένα συναισθήματα ενός ατόμου και ίσως έχουν το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα, είναι το «χαλάρωσε» ή το «κόψε», «σταμάτα». Όταν λέτε σε ένα άτομο να σταματήσει ή κρατάτε το χέρι σας για να μη μιλήσει, κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Αισθάνεται ακόμη πιο θυμωμένος και αναστατωμένος, γιατί αισθάνεται ότι δεν τον ακούνε.
Ποια είναι λοιπόν η σωστή αντιμετώπιση ενός πραγματικά θυμωμένου ανθρώπου; Κάθε φορά που κάποιος είναι θυμωμένος, πρέπει να του επιτρέψουμε να νιώσει ότι ακούγεται, ότι καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά του. Λέξεις όπως «ηρεμία», «χαλάρωσε», ή «σταμάτα» μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους αυτούς να αισθάνονται ότι πρέπει να σταματήσουν να εκφράζονται, κάτι που επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, για αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Συνήθως, αυτό που χρειάζονται οι θυμωμένοι άνθρωποι τις πιο πολλές φορές είναι χρόνος να ηρεμήσουν και από εκεί πέρα, η άλλη πλευρά θα πρέπει να ανταποκριθεί με υγιή τρόπο ώστε να αντιδράσει με λογική στον θυμό του και να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Διαβάστε επίσης
Οι 1O ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν η σχέση σας έχει μέλλον
Πώς θα ζήσετε καλύτερα με λιγότερα (ή με τα ίδια)