Στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής το ταγκό είναι ο πιο ερωτικός χορός, το ποδόσφαιρο το πιο παθιασμένο στη Γη και το μοσχαρίσιο κρέας το καλύτερο στον κόσμο…
Η κουζίνα της χώρας μοιάζει με συμπύκνωση όλων των ευρωπαϊκών, με δόσεις από τις παραδοσιακές κουζίνες των ντόπιων ινδιάνικων φυλών. Είναι πασιφανής η επιρροή της ισπανικής κουζίνας, αλλά δεν λείπουν οι ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές επιρροές, ιδίως στο Μπουένος Άιρες.
Η Aργεντινή –λόγω του μεγέθους και των τεράστιων πεδιάδων της– αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς και εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, ενώ κατέχει, επίσης, την πρωτιά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος. Η parrillada και το asado, τα BBQ των Aργεντινών, αποτελούν τρόπο ζωής για τις οικογένειες.
Η επαρχία Mendoza, που βρίσκεται ανατολικά, αποτελεί το κέντρο παραγωγής κρασιού και ελαιολάδου. Eδώ, συναντάμε ένα τεράστιο «εργαστήριο» μαγειρικής και ντόπιας κουζίνας και τις περισσότερες γεωργικές πρώτες ύλες, ενώ τα pampas παραγωγής κρέατος βρίσκονται αρκετά κοντά. Επίσης, τα ποτάμια των Άνδεων δίνουν αρκετό φρέσκο σολομό.
Σημαντική για την αργεντίνικη κουζίνα είναι και η Παταγονία, εκεί όπου θα βρει κανείς τις τελευταίες μορφές πραγματικά φυσικών και άγριων πρώτων υλών διατροφής στη Γη. Mια εντελώς διαφορετική κουζίνα, με το ψάρι (στην πιο άγρια μορφή του) να πρωταγωνιστεί στη διατροφή των κατοίκων της περιοχής.
Μια κλασική ιταλική επιρροή είναι «Gnocchi de papa», δηλαδή νιόκι πατάτας σερβιρισμένα με διαφορετικές σάλτσες ανάλογα με την περιοχή. Αλλά και η σάλτσα Τσιμιτσούρι, που έχει ως βάση το ελαιόλαδο, τον βασιλικό, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Ενα παραδοσιακό asado (BBQ) ξεκινά πάντα με τα εντόσθια του ζώου. Η ψησταριά γεμίζει σιγά σιγά με τα γευστικά και ζουμερά κομμάτια κρέατος, λουκάνικα, πατάτες και pamplonas, στήθος κοτόπουλου ή ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί.
Στα επιδόρπια θα δούμε παντού το Dulce de leche. Aργοψημένο ζαχαρούχο γάλα που μοιάζει σε υφή με υγρή καραμέλα γάλακτος. Oι Aργεντινοί το χρησιμοποιούν σε κάθε σχεδόν γλυκιά δημιουργία, φυσικά και στα παγωτά. Mάλιστα, μια λαϊκή ρήση λέει ότι «βαφτίζουν και τα παιδιά τους» σε αυτό.
Διαβάστε επίσης
Malbec: η ποικιλία που χορεύει τανγκό