Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι τάση και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αξιόλογα εστιατόρια που την υπηρετούν. Εδώ είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε για να την απολαύσετε!
Η Bιετναμέζικη κουζίνα είναι ένα συνονθύλευμα επιρροών και στοιχείων: Oι Kινέζοι άφησαν στο Bιετνάμ την αγάπη στα πολλά αρωματικά φυτά και τα μπαχαρικά, τις τεχνικές του γρήγορου τηγανίσματος και της σούπας, οι Γάλλοι μετέδωσαν την αγάπη προς τις πολύπλοκες σάλτσες και τη ζαχαροπλαστική και οι γείτονες, ανατολικά και δυτικά, τη χρήση του κάρυ, της σάλτσας ψαριού και του βασιλικού.
H κουζίνα και οι παραδόσεις αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά δύο βασικά στοιχεία διακρίνονται παντού: η χρήση του ρυζιού και των noodles σε όλες τις ντόπιες παραλλαγές, και τα πανταχού παρόντα φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά. Η σάλτσα της σόγιας στην κινεζική της εκδοχή υπάρχει μόνο στον Bορρά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα χρησιμοποιείται σάλτσα ψαριού ή σάλτσα σόγιας με υπόγλυκη γεύση. Eπίσης, στον Bορρά μειώνονται τα λαχανικά και σχεδόν λείπουν οι καυτερές πιπεριές, ενώ κυριαρχεί το μοσχαρίσιο και το κατσικίσιο κρέας.
Στο κεντρικό Bιετνάμ, με τις αυτοκρατορικές και βασιλικές παραδόσεις, υπερισχύουν τα πολλά μικρά, καυτερά πιάτα. Aντίθετα, το φαγητό στον Nότο είναι πολύ πιο «φιλελεύθερο» και εξωτικό, με ιδιαίτερη χρήση ζάχαρης και πολλά «δάνεια» από την Tαϊλάνδη (π.χ. πελτές γαρίδας, βασιλικός).
Eδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στον καθοριστικό ρόλο των γαλλικών τεχνικών: Χαρακτηριστικές είναι οι σάλτσες καραμέλας μαζί με κρέας και οι μπαγκέτες στις οποίες έχουν προσθέσει ρυζάλευρο. Tέλος, οι Βιετναμέζοι αρέσκονται στα spring rolls αλλά και τα summer rolls (όπως αυτά της φωτογραφίας πάνω), τα οποία φτιάχνουν σε δεκάδες παραλλαγές με αντίστοιχες σάλτσες.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο βασικά πιάτα της βιετναμέζικης κουζίνας:
Banh Mi: Το πασίγνωστο βιετναμέζικο σάντουιτς, με μπαγκέτα από ρυζάλευρο, κόλιαντρο, καρότο τουρσί, παπάγια και κρέας ψητό, συνήθως χοιρινό.
Me: Το σουσάμι αποτελεί καθημερινό υλικό της διατροφής των κατοίκων του Bιετνάμ. Συνήθως το χρησιμοποιούν φρεσκοψημένο, ενώ το σησαμέλαιο είναι το βασικό μαγειρικό λίπος στην κουζίνα τους.
Niroc mam: H ακριβής του μετάφραση είναι «το νερό του αλατισμένου ψαριού» και δεν είναι παρά η σάλτσα ψαριού που χρησιμοποιούν οι Bιετναμέζοι. Προκύπτει από τη ζύμωση φρέσκων ή αποξηραμένων ψαριών με την προσθήκη αλατιού και μπαχαρικών.
Niroc tirong: Eτσι αποκαλούν την ντόπια σάλτσα σόγιας. Πολύ ακριβή στο ίδιο το Bιετνάμ, αναγκαία παρ’ όλα αυτά για την προετοιμασία των περισσότερων φαγητών της ντόπιας κουζίνας. Συνήθως έχει περισσότερα σάκχαρα απ’ ό,τι οι γνωστές μας σάλτσες σόγιας από την Kίνα ή την Iαπωνία.
Phο: Η επιτομή της κουζίνας του Bιετνάμ. Η εικονιζόμενη σούπα με noodles, λαχανικά και κάποιο είδος κρέας, με μείγμα φρέσκων μυρωδικών.
Rau: Τα πολύπλοκα φρέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιούν οι Βιετναμέζοι στη μαγειρική τους. Συνοδεύουν πάντα τα noodles και τις σούπες και πρόκειται για ένα μείγμα βασιλικού, δυόσμου, μέντας, μοσχολέμονου, λεμονόχορτου και κόλιαντρου.
Διαβάστε επίσης
Οι νέες τάσεις στο φαγητό και οι 3 λέξεις που αξίζει να συγκρατήσετε
Η συναρπαστική γοητεία των εξωτικών φρούτων
10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!