Επειδή μια παγωμένη μπύρα δεν αρκεί. Επειδή η ποικιλία και η ζύμωση παίζουν ρόλο. Επειδή η θερμοκρασία δεν είναι απλά ένας αριθμός. Το Zeitgeist σας δείχνει πώς θα κάνετε τη σχέση σας μαζί της πιο ουσιαστική!
Lager
Μπύρα που φτιάχνεται από μαγιά που κάθεται στον πάτο της δεξαμενής, με τη ζύμωση να γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Στη Βρετανία οι Lager έχουν χρυσαφένιο χρώμα, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να είναι και σκουρόχρωμες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η γνωστές σε όλους Amstel, Heineken, Alpha, Μύθος, Stella Artois, Sapporo, Asahi, Bud κ.ά.|
Αρμονία: Ιδανικές τόσο σαν απεριτίφ όσο και ως συνοδευτικό του χοιρινού και των ψαριών.
Pils
Χρυσαφένια σε χρώμα, ξηρή μπύρα με συμβατική ένταση, αρώματα λουλουδιών και ξηρό τελείωμα, αλλά και πιο πικρές από τις lager. Είναι μπύρες με έντονο τον χαρακτήρα του κριθαριού και του λυκίσκου που τους δίνουν γλυκόπικρη γεύση, αλλά και επίγευση που διαρκεί. Χαρακτηριστικό τους ότι για την παρασκευή τους χρειάζονται πολύ καλό νερό με πλούσια ιχνοστοιχεία. Εδώ ανήκουν η Fischer, η Kaiser, η Carlsberg κ.ά.
Αρμονία: Ταιριαστές τόσο σε καπνιστά αλλαντικά όσο και με ψητό κοτόπουλο, αλλά και σνακ.
Ale
Η αγγλική ονομασία για μια μπύρα φτιάχνεται από φυσική μαγιά, η οποία της προσδίδει ξεχωριστή φρουτώδη γεύση. Η μαγιά επειδή επιπλέει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, δημιουργεί μια κρούστα που δεν αφήνει την μπύρα να ξινίσει, αφού ζυμώνεται από πάνω προς τα κάτω. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ale διαφορετικού χρώματος, γεύσης και έντασης. Ανάλογα με τον τύπο τους συνοδεύουν αλλαντικά, εξωτικά πιάτα, ακόμα και γλυκά. Χαρακτηριστικές Ale είναι η κόκκινη McFarland, η λευκοκίτρινη Duvel με έντονο άρωμα νεραντζιού και η Murphy’s red.
Αρμονία: Απόλυτα ταιριαστές με γλυκόξινα πιάτα, ζυμαρικά και εξωτική κουζίνα.
Pale Ale
Η πιο ανερχόμενη κατηγορία μπύρας στον κόσμο, με πιο σημαντική υποκατηγορία της την India Pale Ale ή IPA, έναν τύπο μπύρας που αναπτύχθηκε στην Αγγλία για εξαγωγή στην Ινδία πριν από περίπου δύο αιώνες. Η Pale ale είναι μπύρα με ζεστή ζύμωση και με χρήση βύνης ελαφρού χρώματος και αποτελεί το καμάρι της όπου γης μικροζυθοποιίας. Ουσιαστικά κάθε ετικέτα είναι και ένας ξεχωριστός κόσμος, όπου η αψάδα συναγωνίζεται τον φρουτώδη χαρακτήρα.
Αρμονία: Κάθε ετικέτα είναι διαφορετική για αυτό και πρέπει να την ταιριάξετε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Σίγουρα, όμως, είναι το τέλειο ζευγάρι για την εξωτική και την έθνικ κουζίνα.
Weisse
Ο γερμανικός όρος για τη λευκή μπύρα, που υποδηλώνει μια «χλωμή» σε χρώμα μπύρα που φτιάχνεται από σιτάρι. Στον βορρά η Βερολινέζικη «βάις» αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό στυλ. Στον Νότο έχει λιγότερο αλκοόλ– λίγο παραπάνω από 5% και μεγαλύτερη ποσότητα σιταριού και ζυμών που έχουν σαν αποτέλεσμα μια όξινη, φρουτώδη, πικάντική παλέτα με ελαφρές νύξεις από μαγειρεμένα μήλα και γαρίφαλα. Αν η μπύρα έχει άσπρο κατακάθι πρέπει να υπάρχει το πρόθεμα Hefe στην ετικέτα. Γνωστές ετικέτες είναι οι Paulaner και Franziskaner, ενώ εμβληματική περίπτωση μπύρας από βύνη σταριού που επαναζυμώνεται στη φιάλη είναι η θολή και έξτρα αρωματική Erdinger .
Αρμονία: Ίσως ο πιο τέλειος συνοδός του τηγανητού ψαριού και των τραγανών θαλασσινών, παραδοσιακά όμως συνοδεύει σνίτσελ και λουκάνικα.
Stout
Μια πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρη μπύρα που ζυμώνεται από πάνω προς τα κάτω και φτιάχνεται από καβουρδισμένη βύνη. Οι γλυκές, χαρακτηριστικά ευκολόπιοτες Stout συχνά περιέχουν λακτόζη, ενώ οι ξηρές, (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Guinness) περιέχουν ψημένο, μη βυνοποιημένο κριθάρι. Χαρακτηριστική stout είναι και η Murphy’s με αρώματα καλοψημένης βύνης.
Αρμονία: Ταιριάζουν τέλεια με κόκκινο κρέας, μπέργκερ αλλά και σοκολατένια γλυκά.
Trappist / Abbey
Οι αυθεντικές trappist είναι λίγες και παράγονται από το τάγμα των μοναχών trappist που έχει έξι ζυθοποιεία στο Βέλγιο, ένα στην Ολλανδία και ένα στην Αυστρία. Βάση νόμου μόνο αυτά τα ζυθοποιεία επιτρέπεται να φέρουν τον όρο Trappist. Όλες οι υπόλοιπες που παράγονται σε μοναστήρια Βενεδικτίνων ή Καπουτσίνων μοναχών ανήκουν στην κατηγορία Abbey. Υπάρχουν επίσης μπύρες που παράγονται με τον τρόπο του μοναστηριού, αλλά εκτός των τειχών του. Ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης, οι μπύρες αυτές είναι δυνατές, υψηλόβαθμες, με ζύμωση από πάνω προς τα κάτω και με χαρακτηριστικά αρώματα μπαχαρικών, όπως κόλιαντρο, κύμινο, πιπερόριζα, ζωηρά θερμά χρώματα και δυνατή επίγευση. Μοναστηριακές ετικέτες είναι οι Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Montdes Cats, Stift Engelszell, ενώ στη ευρύτερη κατηγορία ανήκουν οι Leffe Brune, Gulden Carolus Triple, Trippel Karmeliet κ.ά.
Αρμονία: Ιδανικές για παλαιωμένα ή πολύ λιπαρά τυριά, αλλαντικά και καπνιστά κρέατα.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος
Διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά και ανάλογα με το είδος και την εποχή. Σε χώρες με θερμό κλίμα, όπως η Ελλάδα, η Lager σερβίρεται σε θερμοκρασίες 2 – 4 C, πιο κρύα δηλαδή από ό,τι στις βορειότερες χώρες. Από την άλλη οι Ale και Weiss σερβίρονται σε κάπως υψηλότερες θερμοκρασίες (6- 9 βαθμούς C), ώστε να αναδεικνύεται καλύτερα η πολυσύνθετη γεύση τους, ενώ οι μαύρες Stout ξεκινούν από τους 8 βαθμούς C και μπορεί να φτάσουν και τους 12 C το χειμώνα. Συνολικά, ο κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι η θερμοκρασία συντήρησης και το αντίστροφο.