fbpx
Wednesday, October 1, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Προσούτο, σπεκ, χαμόν: μικρός οδηγός γνώσης

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
December 5, 2022
in Food, Eclecticism
Προσούτο, σπεκ, χαμόν: μικρός οδηγός γνώσης
chris-ralston-vLv9bQzykIA-unsplash
58
SHARES
5.7k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ομοιότητες, διαφορές, ιστορία, τεχνικές και μυστικά απόλαυσης για αυτά τα εκλεκτά αλλαντικά από χοιρινό μπούτι, που λίγα γραμμάρια τους αρκούν για να κάνουν την καθημερινότητα του καθενός μια λίγο πιο γελαστή ημέρα.    

Η λέξη prosciutto προέρχεται από το ρήμα «prosciugare», που σημαίνει «στεγνώνω πάρα πολύ καλά». Αυτή ακριβώς η διαδικασία που ακολουθείται για το πάστωμα και το στέγνωμα του χοιρινού κρέατος σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι και η ιδιαιτερότητα του εν λόγω αλλαντικού.

Με τον όρο «προσούτο», εννοούμε το ωμό προσούτο (prosciutto crudo), που είναι και το πιο δημοφιλές, το οποίο διακρίνεται για το ροζ του χρώμα και την ντελικάτη γεύση. Υπάρχει όμως και το αντίστοιχο βραστό αλλαντικό (prosciutto cotto), που είναι αρκετά νόστιμο.

Το προσούτο φτιάχνεται εδώ και αιώνες κυρίως στην Ιταλία και ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του περιλαμβάνει μια ντελικάτη διαδικασία ωρίμανσης που μπορεί να διαρκέσει ως και 2 χρόνια. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή προϋπέθετε τόσες λεπτομέρειες που, όταν -αρκετά συχνά- κάτι πήγαινε στραβά, αχρηστευόταν ολόκληρη η παραγωγή.

Υπάρχουν 6 διαφορετικά προσούτο από αντίστοιχες περιοχές έχουν διεκδικήσει και έχουν λάβει διάκριση Π.Ο.Π., με γνωστότερο όλων το περίφημο προσούτο της Πάρμας. Τα υπόλοιπα είναι από τις περιοχές Σαν Ντανιέλε, Μόντενα, Καρπένια, Τοσκάνη και Βενετία. Σήμερα είναι σπάνιο, για αυτό και πολύ ακριβό, να βρείτε χειροποίητο προσούτο σε κάποιο τοπικό κρεοπωλείο της κεντρικής Ιταλίας. Όμως, η μαζική παραγωγή ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο διασφαλίζει στο προϊόν υψηλή ποιότητα και γεύση.

Αν το προσούτο σάς φαίνεται πολύ συνηθισμένο ή όχι και τόσο ενδιαφέρον ως γεύση, υπάρχει ένας στενός συγγενής του, το περίφημο speck, με ρίζες από την Αυστρία και την Ιταλία. Όπως και το προσούτο, είναι φτιαγμένο από χοιρινό, αλλά έχει χαρακτηριστική, πιο πλούσια και καπνιστή γεύση, ιδανική για να συνοδεύσετε τσίπουρο, ρακί ή ούζο. Το speck από την περιοχή Alto Adige είναι πολύ νόστιμο και από τα πιο δημοφιλή, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία, πατώντας like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.

Με την ίδια φιλοσοφία παραγωγής και επίσης από χοιρινό, το ισπανικό Χαμόν (jamón) λιώνει στο στόμα. Βουτυράτο, με έντονο κόκκινο χρώμα και άρωμα βελανιδιού ονομάζεται serrano όταν προέρχεται από λευκούς χοίρους, ibérico από μαύρους Ιβηρικούς χοίρους που τρέφονται με σιτηρά και ibérico de bellota όταν αυτοί τρώνε μόνο βελανίδια.

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε την ιδιαίτερη γεύση τους είναι να τα φάτε ωμά ως ορεκτικό και όχι μαγειρεμένα. Προτιμήστε τα σκέτα με ένα κριτσίνι ή ένα μικρό παξιμάδι. Ταιριάζουν επίσης πολύ με λίγο λεπτοκομμένο αργίτικο πεπόνι το καλοκαίρι, ενώ μπορείτε να τυλίξτε με αυτά και ένα αποξηραμένο σύκο ή ένα κομμάτι φρέσκια μοτσαρέλα και φυσικά μπορείτε πάντα να τα βάλετε σε σάντουιτς μαζί με λίγη παρμεζάνα και φρέσκια ντομάτα.

Διαβάστε επίσης
Η κρεατοφαγία αντεπιτίθεται
Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία
Κρόκος, το κόκκινο χρυσάφι της γαστρονομίας και της υγείας

Tags: ΠάρμαΙσπανίαSliderΑλλαντικά
Previous Post

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις λέσχες κυρίων (και κυριών)

Next Post

Όταν στην κορυφή του Ναού του Ολυμπίου Διός ζούσαν ασκητές

Next Post
Όταν στην κορυφή του Ναού του Ολυμπίου Διός ζούσαν ασκητές

Όταν στην κορυφή του Ναού του Ολυμπίου Διός ζούσαν ασκητές

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Θέατρο Θησείον

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Θέατρο Θησείον

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Η παράλογή ιστορία του Ντία Σαμπά

Η παράλογή ιστορία του Ντία Σαμπά

by Άλκης Φιτσόπουλος
December 5, 2023
0

Το μεγαλύτερο αστέρι του ισραηλινού ποδοσφαίρου είχε την «ατυχία» να έχει Παλαιστινιακή καταγωγή, γεγονός ασυγχώρητο εν μέσω πολέμου. Για αυτό...

Όταν ο Άντι Γουόρχολ ζωγράφιζε σφυροδρέπανα

Όταν ο Άντι Γουόρχολ ζωγράφιζε σφυροδρέπανα

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
September 25, 2025
0

Παρότι η στάση του πάπα της pop art απέναντι στον κομμουνισμό ήταν αινιγματική -όπως άλλωστε και η θέση των κομμουνιστικών...

Η Θεοδοσία Τσάτσου ανεβαίνει ξανά

Η Θεοδοσία Τσάτσου ανεβαίνει ξανά

by Zeitgeist Team
February 9, 2023
0

H Θεοδοσία Τσάτσου, μετά τις sold out εμφανίσεις που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο, ξανά στη σκηνή του...

Η Αγιά Σοφιά του 1935 σε 12 κλικ

Η Αγιά Σοφιά του 1935 σε 12 κλικ

by Zeitgeist Team
June 15, 2022
0

Ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης του κορυφαίου βυζαντινού μνημείου και συμβόλου της Χριστιανοσύνης, που ξεκίνησαν το...

Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα

Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα

by Θανάσης Αντωνίου
June 12, 2025
0

Η αφόρητη ζέστη της Αθήνας πιέζει το μεσημεριανό γεύμα υπέρ του περίτεχνου, μπαμπάτσικου πρωινού που φτάνει πια ως το… μεσημέρι...

«Στον Γαλατά ψιλή βροχή»: Συναυλία στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη στο Ηρώδειο

«Στον Γαλατά ψιλή βροχή»: Συναυλία στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη στο Ηρώδειο

by Zeitgeist Team
September 1, 2025
0

Μια μεγάλη μουσική βραδιά-γιορτή αφιερωμένη στον άνθρωπο που με τη φωνή του ένωσε τη Θράκη με την Πόλη και όλη...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκείνος κι Εκείνος στο θέατρο Αργώ

Εκείνος κι Εκείνος στο θέατρο Αργώ

September 30, 2025
Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα και το 2026

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα και το 2026

September 30, 2025
Οι διακοπές της σιωπής

Οι διακοπές της σιωπής

September 30, 2025
Ένας Οιδίποδας Τύραννος που έρχεται από μακριά και πηγαίνει βαθιά  

Ένας Οιδίποδας Τύραννος που έρχεται από μακριά και πηγαίνει βαθιά  

September 30, 2025
Το ελληνικό ποδόσφαιρο πουλάει!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πουλάει!

September 26, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp