Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετατέθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, ως γνωστόν, αυτό όμως ουδόλως αλλάζει την εξαντλητική ρουτίνα και τη λιτή κοσμοθεωρία του μεγαλύτερου μαραθωνοδρόμου της Ιστορίας και του μοναδικού που τον έχει κάνει κάτω από 2 ώρες.
Τρέξε Eliud, έλεγαν στον Έλιουντ Κιπτσόγκε στα υψίπεδα της Κένυας και αυτός το έκανε πράξη. Και χάρη σε αυτό το τρέξιμό του έγινε Ολυμπιονίκης, Παγκόσμιος Ρέκορντμαν στο Μαραθώνιο, ο πιο πλούσιος εν ενεργεία Κενυάτης αθλητής, αλλά και ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές του στίβου από χορηγίες. Ο Kipchoge βρίσκεται στην 31η θέση των αθλητών που πουλάνε περισσότερο, (η έκφραση είναι σε ελεύθερη απόδοση της λέξης marketable που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς διεθνώς) σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του περιοδικού SportsPro. Με χορηγούς τη Nike, που σχεδιάζει ειδικά παπούτσια με την υπογραφή του, την πετροχημική εταιρία Ineos, την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Maurten, τη γνωστή εταιρία αυτοκινήτων Isuzu και το γκρουπ εταιριών ΝΝ (ασφάλειες και οικονομικές υπηρεσίες), βρίσκεται ψηλότερα για παράδειγμα από τον Steph Curry -στον οποίο ποντάρει όλα τα λεφτά της η Under Armour για να σωθεί από την παγκόσμια ύφεση-, αλλά ψηλότερα κι από τον σταρ της Λίβερπουλ Mo Salah. Όμως, το μεγαλύτερό του κατόρθωμα είναι άλλο. Είναι ο μοναδικός μαραθωνοδρόμος που έχει τρέξει αυτά τα ατελείωτα 42.195 μέτρα σε λιγότερο από 2 ώρες. Μοναδικό φαινόμενο, έστω και αν δεν λογίζεται ως παγκόσμιο ρεκόρ για το αγώνισμα. Επισήμως κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 2.01.39,4, αν και το 2019 η είδηση ότι έτρεξε στη Βιέννη τον μαραθώνιο σε 1.59.40,2 έγινε πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ρεκόρ δεν αναγνωρίστηκε επισήμως γιατί οι διοργανωτές είχαν ένα αυτοκίνητο να προηγείται και να δείχνει με λέιζερ ποια είναι η καλύτερη διαδρομή για να ακολουθούν στο δρόμο οι αθλητές. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός. «Νιώθω σαν να πήγα στο φεγγάρι» δήλωσε μετά τον αγώνα και όλοι οι αναλυτές έγραψαν πως ο μαραθώνιος δεν θα είναι πια ποτέ ίδιος.
Μεγαλώνοντας, το τρέξιμο για τον Kipchoge ήταν ανάγκη. Οι μαθητές στην Κένυα τρέχουν συχνά μεγάλες αποστάσεις χωρίς να το σκέφτονται, και ο ίδιος έτρεχε στο δρόμο για σχολείο και την επιστροφή καθημερινώς. «Ήταν κάτι απαραίτητο για τη ζωή μας», λέει σήμερα ο Kipchoge. Ο 36χρονος πολυπρωταθλητής ξεκίνησε από τα 5.000 μέτρα, αλλά αυτές ήταν κοντινές αποστάσεις. Από το 2012 όταν αποφάσισε να αφιερωθεί στο Μαραθώνιο έχει κερδίσει όλους τους μεγάλους αγώνες, εκτός από μόλις δύο (στο Βερολίνο το 2013 και στο Λονδίνο το 2020). Πως μένει, όμως, ένας εκατομμυριούχος αθλητής σε τόσο υψηλό επίπεδο; Μα με το να μην αλλάζει τίποτα στην προπόνησή του σε σχέση με ότι έκανε πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Ο ιδανικός τόπος είναι η Κένυα και το χωριό Kaptagat. Από το Λονδίνο χρειάζεται να ταξιδέψεις 24 ώρες και να αλλάξεις τρεις πτήσεις για να φτάσεις. Σε αυτό τον τόπο βρίσκεται το στρατόπεδο όπου προπονείται μαζί με άλλους 30 αθλητές. «Στρατόπεδο;» Λάθος λέξη. Η σωστή είναι «μοναστήρι». Γιατί; Διότι όταν θα βρεθεί εκεί κάποιος, σε ένα λιτό και απέριττο μέρος, θα δει τα παπούτσια έξω από τους κοιτώνες και θα νομίσει ότι βρίσκεται σε βουδιστικό καταφύγιο, όπου πρέπει να μπεις ξυπόλητος. Ε, πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι; Το τρέξιμο για τον Kipchoge και τους συνοδοιπόρους τους είναι θρησκεία και η ρουτίνα τους για να φτάσουν στην τελειότητα εντελώς μοναστική. Τι και αν η σύζυγος του Kipchoge και τα τρία του παιδιά κατοικούν λίγα λεπτά πιο μακριά, ο Κενυάτης πρωταθλητής από Δευτέρα ως Παρασκευή μένει στον κοιτώνα του και διάγει βίο εξαιρετικά λιτό. «Η ζωή μας εδώ είναι απλή, πολύ απλή», λέει : «Ξυπνάμε το πρωί, πάμε για ένα τρέξιμο και επιστρέφουμε. Καθαρίζουμε τον κοιτώνα μας και χαλαρώνουμε. Τρώμε το μεσημεριανό γεύμα μας, κάνουμε μασάζ και στις 4 το απόγευμα έχει πάλι τρέξιμο. Το βράδυ πίνουμε τσάι, χαλαρώνουμε και πάμε για ύπνο». Τόσο απλά.
Άλλοι στη θέση του, έχοντας συγκεντρώσει καθαρά 2,5 εκατομμύρια ευρώ περιουσία από τις νίκες και τις χορηγίες θα επιζητούσαν μία ζωή celebrity. Ο ίδιος το μόνο που θέλει το Σαββατοκύριακο είναι να περνά καλά με την οικογένειά του στο αγρόκτημα του με τις αγελάδες, τα πρόβατα και τα κοτόπουλα του. Ο Kipchoge κατάγεται από τη φυλή Kalenjin, οι οποίοι όταν ονομάζουν τα μωρά, τους δίνουν τα προθέματα Kip και Cho ή Che για να δείξουν τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε. Kipchoge στη διάλεκτο Kalenjin σημαίνει «από την αποθήκη». Προφανώς γεννήθηκε κάπου κοντά σε μία αποθήκη σιτηρών, αλλά στην ουσία προέρχεται, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, από τη μεγαλύτερη αποθήκη δρομέων του κόσμου, την Κένυα.