fbpx
Tuesday, November 4, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Οι νέες τάσεις στο φαγητό και οι 3 λέξεις που αξίζει να συγκρατήσετε

Θανάσης Αντωνίου by Θανάσης Αντωνίου
December 30, 2021
in Food
Οι νέες τάσεις στο φαγητό και οι 3 λέξεις που αξίζει να συγκρατήσετε
5
SHARES
496
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προσθέστε αυτές τις λέξεις στο γαστρονομικό λεξικό σας: «ταντούνι», «itameshi», «προβατίνα». Αν όχι και οι τρεις, σίγουρα κάποια από αυτές θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο φαγητό. Και κάθε μία είναι ένα σύμπαν που αξίζει να εξερευνήσετε.   

Παρόλα τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία και οι περιορισμοί στον κλάδο της εστίασης, η κίνηση σε επίπεδο δημιουργίας νέων καταστημάτων δεν είναι αποκαρδιωτική ενώ και σε επίπεδο γαστρονομικών τάσεων τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι αναμέναμε. Σε ό,τι αφορά τις τάσεις, αξίζει να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον τρεις τάσεις, φαίνονται στον γαστρονομικό ορίζοντα της χώρας μας. Το αν αυτές οι νύξεις μετατραπούν σε τάσεις θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες, όπως πάντα: από την αποδοχή που θα έχουν στο κοινό και από την τόλμη των Ελλήνων επιχειρηματιών ή/και σεφ να επενδύσουν σε αυτές, να τις προβάλουν κι ουσιαστικά να τις καθιερώσουν. Ας τις δούμε από κοντά.

Amaya Itameshi Cuisine, Μικρολίμανο

Itameshi

Η λέξη «itameshi» στα ιαπωνικά σημαίνει «ιταλικό φαγητό» και πρόκειται για έναν από τους νεολογισμούς που ακούγονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στη διεθνή γαστρονομία. Ειδικά στην Ιαπωνία η οποία ανακάλυψε και, φυσικά, λάτρεψε το ιταλικό φαγητό. Με τον όρο αυτόν, στη γαστρονομία περιγράφουμε την τάση ορισμένων ιαπωνικών εστιατορίων να εντάσσουν ιταλικές πρώτες ύλες, ιταλικές τεχνικές αλλά και ιταλικές συνταγές στο μενού τους κι ακόμα περισσότερο, με τον όρο αυτό περιγράφεται σήμερα μια προσπάθεια Ιαπώνων σεφ να συνδέσουν σε ένα πιάτο τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και την Ιταλία. Η δημιουργία fusion κουζίνας δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, άλλωστε σχεδόν ολόκληρη η αμερικανική διατροφική και εστιατορική παράδοση έχει στηριχθεί πάνω στις μείξεις γευστικών πολιτισμών, ενώ τουλάχιστον μια από τις κουζίνες που προέκυψαν, η texmex θεωρείται από τις κορυφαίες στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση όμως του itameshi, η διασταύρωση δεν πηγάζει από κοινωνικές συνθήκες και μεταναστευτικά ρεύματα, δεν είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού ανθρώπων και συγκερασμού πολιτισμών, αλλά προς το παρόν θεωρείται ένα γευστικό πείραμα, μια εστιατορική πρόταση που κανείς δεν ξέρει αν θα έχει διάρκεια. Το κυριότερο πιάτο που έχει προκύψει από αυτή την προσπάθεια, η οποία διευκρινίζουμε προέρχεται «από τα πάνω» και δεν έχει ακόμα περάσει στην οικιακή κουζίνα, είναι το Wafu Spaghetti, το σπαγγέτι αλά ιαπωνικά δηλαδή. Μια από τις κορυφαίες σύγχρονες ιαπωνικές συνταγές είναι το Tarako Spaghetti: σπαγγέτι με αυγοτάραχο μαύρου μπακαλιάρου Αλάσκας, λουσμένο με λιωμένο τυρί, σάλτσα σόγιας και τεμαχισμένα αποξηραμένα φύκια. Η τάση αυτή ήρθε πρόσφατα και στην Ελλάδα καθώς πριν μερικές εβδομάδες ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο Amaya Itameshi Cuisine («Amaya» στα ιαπωνικά σημαίνει «νυχτερινή βροχή»), στο Μικρολίμανο υπό τον σεφ Χρύσανθο Μανωλόπουλο.

Πρόβειο κρέας στο εστιατόριο Μπακάλ, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόβειο κρέας

Πριν μερικές ημέρες Θεσσαλονικείς εστιάτορες, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι εταιριών επεξεργασίας κρέατος και δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο Μπακάλ, στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν τρόπους για την προβολή και την προώθηση του πρόβειου κρέατος στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο στοχεύει να βάλει και πάλι (γιατί προϋπήρχε) το πρόβειο κρέας στο μενού των Ελλήνων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στο μοσχάρι και το χοιρινό. Οι συνδαιτημόνες αν και προβληματισμένοι για το παρόν της προβατοφαγίας στην Ελλάδα, νιώθουν αισιόδοξοι. Εδώ και πολλά χρόνια το πρόβειο κρέας είναι εκτοπισμένο από την κουζίνα των Ελλήνων. Είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην οικιακή κουζίνα και περιορισμένο στη μαζική εστίαση και οι λόγοι είναι αρκετοί. Πρώτα από όλα το επιθετικό μάρκετινγκ των ευρωπαϊκών, μοσχαρίσιων στην πλειονότητά τους, κρεάτων. Στη συνέχεια η τιμή που για το πρόβειο κρέας είναι συχνά υψηλότερη του μοσχαρίσιου. Και τρίτον διότι υπάρχει τρομερή ανομοιομορφία των σφάγιων στην Ελλάδα: τη μια φορά θα σου τύχει ένα εξαιρετικό πρόβειο κρέας και την άλλη κάτι που δεν τρώγεται. Διευκρινίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε στο αρνάκι γάλακτος αλλά στις εκδοχές του πρόβειου κρέατος που φτάνουν μέχρι και την προβατίνα.
Η ανάκαμψη του πρόβειου κρέατος είναι μια ακόμα -εγχώρια αυτή τη φορά- τάση, καλοδεχούμενη από τους σεφ και τους εστιάτορες οι οποίοι θεωρούν ότι με σχεδιασμό, δημιουργικές συνταγές, συντονισμένη προσπάθεια και επιθετικό μάρκετινγκ ανάλογο των γαλλικών κρεάτων, το γηγενές πρόβειο κρέας μπορεί να βρει τη θέση του στο ελληνικό εστιατόριο. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν αθηναϊκά και όχι μόνο εστιατόρια τα οποία έχουν εντάξει πρόβειο κρέας στο μενού τους ενώ  η προβατίνα ανακάμπτει και αυτή και έχει μετατραπεί πλέον σε ιδιαίτερο έδεσμα που μαγειρεύεται με φαντασία. Ένα από τα εστιατόρια που έχουν εντάξει στο μενού τους είναι το νεότευκτο Τζουτζούκα, στο Ρουφ. Εκεί,  η σεφ Αργυρώ Κουτσού μαγειρεύει προβατίνα με χυλοπίτα Αράχωβας και Ζακυνθινή σάλτσα με λαδοτύρι θυμίζοντας σε όλους μας μια παραδοσιακή, ξεχασμένη μέχρι πρόσφατα, αυθεντικά ελληνική γεύση.

Tantuni, Πειραιάς: Το πρώτο κατάστημα που προσφέρει αυθεντικό Κωνσταντινοπολίτικο ταντούνι, στον Πειραιά.

 

Ταντούνι

Το ταντούνι (tantuni) θεωρείται αυτή τη στιγμή μια από τις κορυφαίες γαστρονομικές τάσεις στην Κωνσταντινούπολη, πόλη που φημίζεται για τις ποιοτικές επιλογές street food. Το ταντούνι έχει παρελθόν τουλάχιστον μιας επταετίας στην Τουρκία και η εμφάνισή του συνδέεται με το πρώτο μεταναστευτικό κύμα Σύριων και Κούρδων εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Το έφεραν ως γευστική επιλογή αλλά και γαστρονομική τεχνοτροπία Σύριοι που κατέφθασαν στις νοτιοανατολικές πόλεις της Τουρκίας, κυρίως στην Μερσίνη (Mersin) και στα Άδανα (Adana). Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Τουρκία.
Παρασκευάζεται από κοτόπουλο ή μοσχαράκι γάλακτος, προψημένο ελαφρά. Μετά την παραγγελία του πελάτη, η μερίδα του ψήνεται σε ένα ειδικό κοίλο σκεύος, ένα μεγάλο θερμαινόμενο ταψί με κοιλότητα στο κέντρο του. Εκεί το κρέας ψήνεται με ζωμούς και μυρωδικά και σερβίρεται τυλιχτό σε πίτα λαβάς, σε σάντουιτς ή σε μερίδα. Η πίτα λαβάς, είναι ένα είδος αρτοσκευάσματος που μοιάζει με την αραβική πίτα αλλά όπως υποστηρίζουν οι γνώστες του συγκεκριμένου προϊόντος έλκει την καταγωγή της από τις χώρες του Καυκάσου. Μάλιστα η πίτα αυτή ψήνεται στα (εσωτερικά) τοιχώματα ενός παραδοσιακού περίκλειστου φούρνου. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο με το κατάστημα Mr Tantuni.gr το οποίο δημιούργησε, σε απολύτως Κωνσταντινοπολίτικα πρότυπα (μέχρι και τα μηχανήματα έχουν έρθει από την Τουρκία), από τον βετεράνο σεφ ξενοδοχείων και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Κώστα Δεβελίογλου, ο οποίος είναι γεννημένος στην Πόλη (έφυγε από εκεί σε ηλικία 16 ετών το 1967). Ήδη ένα δεύτερο Mr Tantuni.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Νέα Σμύρνη ενώ μερικά ακόμα σχεδιάζονται για το 2022.

Διαβάστε επίσης
Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία
Βιγκανισμός με αιτίες

Tags: SliderΓαστρονομίαΦαγητόΤάσεις
Previous Post

Αυτή είναι η λέξη που δεν πρέπει να πεις σε θυμωμένο άνθρωπο!

Next Post

Γιατί κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν σκάρτο το Don’t Look up;

Next Post
Γιατί κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν σκάρτο το Don’t Look up;

Γιατί κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν σκάρτο το Don’t Look up;

Shockwave: Η θεραπεία που προκαλεί δονήσεις  

Shockwave: Η θεραπεία που προκαλεί δονήσεις  

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

«Mikis Satellites», ένας άλλος κόσμος του Μίκη  

«Mikis Satellites», ένας άλλος κόσμος του Μίκη  

by Zeitgeist Team
September 22, 2023
0

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για την ανίχνευση του καλλιτεχνικού κόσμου του Μίκη Θεοδωράκη, με δορυφορικά βίντεο, ταινίες, συναυλία και χάπενινγκς,...

Ζούμε στην εποχή του παραλόγου

Ζούμε στην εποχή του παραλόγου

by Άλκης Φιτσόπουλος
May 17, 2022
0

Η ελληνική κοινωνία νοσεί βαριά, βρίσκεται σε μόνιμη καταστολή και δεν υπάρχει τίποτε τριγύρω να την επηρεάσει θετικά, ώστε η...

Η Barbie ταξιδεύει ξανά στο Διάστημα

Η Barbie ταξιδεύει ξανά στο Διάστημα

by Zeitgeist Team
October 8, 2021
0

Η διάσημη κούκλα περνάει τα σύνορα της Γης για να εμπνεύσει τα κορίτσια να στραφούν στις Επιστήμες και να γίνουν...

O αγαπημένος κωμικός της Κύπρου ξανά στην Ελλάδα

O αγαπημένος κωμικός της Κύπρου ξανά στην Ελλάδα

by Zeitgeist Team
September 26, 2025
0

Ο Λούης Πατσαλίδης σε μια ξεκαρδιστική stand up comedy παράσταση, από Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στο Γυάλινο Up...

Σινεφίλ επανεκδόσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό  

Σινεφίλ επανεκδόσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό  

by Γιώργος Κοβός
July 21, 2021
0

Τέσσερις θρυλικές ταινίες (Καζαμπλάνκα, Η Νύχτα των Βρικολάκων,  Φρανκενστάιν Τζούνιορ, M*A*S*H), αγαπημένες του κοινού και των κριτικών, προβάλλονται ξανά το...

Η χορογραφία των drones του Αμβούργου

Η χορογραφία των drones του Αμβούργου

by Παντελής Περιβολάρης
January 19, 2022
0

Με μια ονειρική περφόρμανς από ένα συγχρονισμένο σμήνος drones που θυμίζουν κινούμενα γλυπτά θα γιορτάσει το μέγαρο μουσικής της πόλης...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έχετε ακούσει για το θεραπευτικό ξύσιμο πλάτης;

Έχετε ακούσει για το θεραπευτικό ξύσιμο πλάτης;

November 4, 2025
Γιατί όλοι μιλάνε για το Sleepmaxxing;

Γιατί όλοι μιλάνε για το Sleepmaxxing;

November 3, 2025
Η Ήρα Κατσούδα κάνει «Όμορφες Σκέψεις»

Η Ήρα Κατσούδα κάνει «Όμορφες Σκέψεις»

November 3, 2025
Οι TRAITRS ξανά στην Αθήνα

Οι TRAITRS ξανά στην Αθήνα

November 3, 2025
Η ώρα του Cayetano

Η ώρα του Cayetano

November 3, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp